Habcsóktorta Habcsóktorta

Habcsóktorta

Sütemény Torta

Habcsóktorta – a könnyed és ízletes desszert

Habcsóktorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Ha szereted az édes és krémes ételeket, akkor imádni fogod ezt a habcsóktortát! Ez a könnyű és ízletes desszert tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy ünnepi vacsora vagy egy baráti összejövetel.

A habcsóktorta készítése egyszerű és nem igényel nagy előkészületeket. Az alapja egy könnyű, piskótás tészta, amelyet egy habcsókkrémmel töltünk meg. A habcsókkrém könnyű és légies, és egy tökéletesen sima és krémes állagot eredményez.

Habcsóktorta

Habcsóktorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Habcsóktorta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 863 kcal

Hozzávalók
  

az alaphoz:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tojások fehérjét verjük félkeményre, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrokat. Akkor jó, ha egy tömény masszát kapunk. A felhasznált cukor mennyisége függ a tojások nagyságától is.
  • Egy kikent, papírral kibélelt közepes nagyságú, kerek tortaformába, egyenletesen kenjük el a masszát, melyből előzőleg keveset félretettünk. Ebből egy csillagcsöves kinyomóval nyomjunk 11 habcsók-rózsát a massza tetejére, majd a szélen húzzunk körbe egy vastagabb csíkot. Közepesen meleg sütőbe tolva süssük kb. 10 percig, míg a tetején a habcsók megszilárdul.
  • Ekkor egy sütőpapírral vigyázva takarjuk le, különben mire a közepe megsül, a teteje csúnyán elszíneződik. 30-40 perc alatt megsül, akkor jó, ha a beleszúrt fogvájó tiszta marad. A formában hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez az apróra vágott csokit a tejjel, a sóval tegyük fel a tűzre. Amikor szépen elolvadt a csokoládé a felvert tojásokat lassanként adjuk hozzá, állandóan kavargatva, míg megsűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. A felvert tejszínhabot forgassuk bele.
  • A kihűlt lapról egy éles kés segítségével feszegessük fel a habcsókrózsákat, majd kenjük meg a csokoládés krémmel úgy, hogy a szélek minél kevésbé sérüljenek. A krém tetejére illesszük vissza a rózsákat. Legalább 4-5 órát hagyjuk hűtőben érni, ezalatt a krém megkeményedik, és szépen szeletelhetővé válik.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Habcsóktorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 863kcalSzénhidrát: 98gFehérje: 14gZsír: 47gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 1gKoleszterin: 236mgNátrium: 390mgKálium: 674mgÉlelmi rost: 8gCukor: 80gVitamin A: 717IUVitamin C: 1mgKalcium: 139mgVas: 9mg
Keyword torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A habcsóktorta sok helyen ismert és kedvelt, de Magyarországon is népszerű választás a családi összejövetelek alkalmával. A történet szerint a habcsókot egy francia cukrászmester találta fel a 18. században, és azóta is hódít szerte a világon. A torta egyszerűsége és finomsága miatt vált gyorsan népszerűvé, és számos változatban készül el azóta is.

Tálalás:

A habcsóktorta tálalása egy igazi művészet. Fontos, hogy a tortát óvatosan szeleteljük, hogy a ropogós habcsók ne törjön össze. A tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel, mint a málna, eper vagy kiwi, esetleg csokoládé forgáccsal vagy tejszínhabbal. Egy finom, hideg vaníliasodó vagy egy pohár tokaji bor kiválóan kiegészíti az ízélményt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Cukor: Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni, helyettesíthetjük steviával vagy eritrittel.
  2. Étcsokoládé: A töltelékhez használhatunk fehér csokoládét vagy tejcsokoládét is az étcsokoládé helyett, ízlés szerint.
  3. Tej: Növényi tejekkel, mint az mandulatej vagy zabtej, helyettesíthetjük a hagyományos tejet.
  4. Tejszín: Ha növényi alapú alternatívákat keresünk, kókusztejszínt vagy szójatejszínt használhatunk.
  5. Tojás: Vegan változatban az aquafabát (a konzerv csicseriborsó levét) használhatjuk a tojásfehérje helyett.

Egészségügyi előnyök:

A habcsóktorta hagyományos összetevői, mint a tojás és a csokoládé, tartalmaznak néhány táplálkozási előnyt:

  1. Tojás: A tojás egy kiváló fehérjeforrás és tartalmaz esszenciális aminosavakat, A-, D-, E- és B12-vitamint, valamint antioxidánsokat, mint a luteint és a zeaxantint.
  2. Étcsokoládé: A magas kakaótartalmú étcsokoládéban található flavonoidok előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Az étcsokoládé is tartalmazza az endorfinok termelését serkentő vegyületeket, melyek hozzájárulnak a jobb hangulathoz.

Variációk:

  1. Gyümölcsös változat: A csokoládés töltelék helyett használjunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcskrémet, mint az eper, málna vagy mangó.
  2. Mogyoróvajas változat: A csokoládés töltelékbe keverhetünk mogyoróvajat egy extra ízért és krémességért.
  3. Karamellás változat: Egy finom karamellréteggel gazdagíthatjuk a tortát.

Érdekességek:

  1. A habcsók története: Bár sokan Franciaországot tekintik a habcsók hazájának, más források szerint az olaszok vagy a svájciak találták fel ezt a finomságot.
  2. Habcsók a világ körül: A habcsók számos változatban létezik világszerte. Ausztráliában és Új-Zélandon a „pavlova” egy hasonló édesség, amelyet gyakran díszítenek friss gyümölcsökkel.
  3. Tudtad-e? Az aquafaba (konzerv csicseriborsó leve) a vegán cukrászatban használt népszerű tojásfehérje-helyettesítő, és remekül habosodik, mint a tojásfehérje. A habcsók elkészítésekor tehát akár teljesen tojásmentes változatot is készíthetünk!
(össznézettség: 409, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating