Habcsóktorta – a könnyed és ízletes desszert
Habcsóktorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
Ha szereted az édes és krémes ételeket, akkor imádni fogod ezt a habcsóktortát! Ez a könnyű és ízletes desszert tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy ünnepi vacsora vagy egy baráti összejövetel.
A habcsóktorta készítése egyszerű és nem igényel nagy előkészületeket. Az alapja egy könnyű, piskótás tészta, amelyet egy habcsókkrémmel töltünk meg. A habcsókkrém könnyű és légies, és egy tökéletesen sima és krémes állagot eredményez.
Habcsóktorta
Hozzávalók
az alaphoz:
- 4 db tojásfehérje
- 1 bögre cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
a töltelékhez:
- 4 db tojássárgája
- 30 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 csipet só
Elkészítés
- A tojások fehérjét verjük félkeményre, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrokat. Akkor jó, ha egy tömény masszát kapunk. A felhasznált cukor mennyisége függ a tojások nagyságától is.
- Egy kikent, papírral kibélelt közepes nagyságú, kerek tortaformába, egyenletesen kenjük el a masszát, melyből előzőleg keveset félretettünk. Ebből egy csillagcsöves kinyomóval nyomjunk 11 habcsók-rózsát a massza tetejére, majd a szélen húzzunk körbe egy vastagabb csíkot. Közepesen meleg sütőbe tolva süssük kb. 10 percig, míg a tetején a habcsók megszilárdul.
- Ekkor egy sütőpapírral vigyázva takarjuk le, különben mire a közepe megsül, a teteje csúnyán elszíneződik. 30-40 perc alatt megsül, akkor jó, ha a beleszúrt fogvájó tiszta marad. A formában hagyjuk kihűlni.
- A krémhez az apróra vágott csokit a tejjel, a sóval tegyük fel a tűzre. Amikor szépen elolvadt a csokoládé a felvert tojásokat lassanként adjuk hozzá, állandóan kavargatva, míg megsűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. A felvert tejszínhabot forgassuk bele.
- A kihűlt lapról egy éles kés segítségével feszegessük fel a habcsókrózsákat, majd kenjük meg a csokoládés krémmel úgy, hogy a szélek minél kevésbé sérüljenek. A krém tetejére illesszük vissza a rózsákat. Legalább 4-5 órát hagyjuk hűtőben érni, ezalatt a krém megkeményedik, és szépen szeletelhetővé válik.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A habcsóktorta sok helyen ismert és kedvelt, de Magyarországon is népszerű választás a családi összejövetelek alkalmával. A történet szerint a habcsókot egy francia cukrászmester találta fel a 18. században, és azóta is hódít szerte a világon. A torta egyszerűsége és finomsága miatt vált gyorsan népszerűvé, és számos változatban készül el azóta is.
Tálalás:
A habcsóktorta tálalása egy igazi művészet. Fontos, hogy a tortát óvatosan szeleteljük, hogy a ropogós habcsók ne törjön össze. A tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel, mint a málna, eper vagy kiwi, esetleg csokoládé forgáccsal vagy tejszínhabbal. Egy finom, hideg vaníliasodó vagy egy pohár tokaji bor kiválóan kiegészíti az ízélményt.
Alternatív hozzávalók:
- Cukor: Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni, helyettesíthetjük steviával vagy eritrittel.
- Étcsokoládé: A töltelékhez használhatunk fehér csokoládét vagy tejcsokoládét is az étcsokoládé helyett, ízlés szerint.
- Tej: Növényi tejekkel, mint az mandulatej vagy zabtej, helyettesíthetjük a hagyományos tejet.
- Tejszín: Ha növényi alapú alternatívákat keresünk, kókusztejszínt vagy szójatejszínt használhatunk.
- Tojás: Vegan változatban az aquafabát (a konzerv csicseriborsó levét) használhatjuk a tojásfehérje helyett.
Egészségügyi előnyök:
A habcsóktorta hagyományos összetevői, mint a tojás és a csokoládé, tartalmaznak néhány táplálkozási előnyt:
- Tojás: A tojás egy kiváló fehérjeforrás és tartalmaz esszenciális aminosavakat, A-, D-, E- és B12-vitamint, valamint antioxidánsokat, mint a luteint és a zeaxantint.
- Étcsokoládé: A magas kakaótartalmú étcsokoládéban található flavonoidok előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Az étcsokoládé is tartalmazza az endorfinok termelését serkentő vegyületeket, melyek hozzájárulnak a jobb hangulathoz.
Variációk:
- Gyümölcsös változat: A csokoládés töltelék helyett használjunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcskrémet, mint az eper, málna vagy mangó.
- Mogyoróvajas változat: A csokoládés töltelékbe keverhetünk mogyoróvajat egy extra ízért és krémességért.
- Karamellás változat: Egy finom karamellréteggel gazdagíthatjuk a tortát.
Érdekességek:
- A habcsók története: Bár sokan Franciaországot tekintik a habcsók hazájának, más források szerint az olaszok vagy a svájciak találták fel ezt a finomságot.
- Habcsók a világ körül: A habcsók számos változatban létezik világszerte. Ausztráliában és Új-Zélandon a „pavlova” egy hasonló édesség, amelyet gyakran díszítenek friss gyümölcsökkel.
- Tudtad-e? Az aquafaba (konzerv csicseriborsó leve) a vegán cukrászatban használt népszerű tojásfehérje-helyettesítő, és remekül habosodik, mint a tojásfehérje. A habcsók elkészítésekor tehát akár teljesen tojásmentes változatot is készíthetünk!