Habos-mákos szelet: A mennyei édesség, ami feldobja a napodat!
Habos-mákos szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Ha valami igazán finomat keresel, ami nem csak a szádban, de a szívedben is örömet okoz, akkor a Habos-mákos szelet a tökéletes választás számodra! Ez az édes finomság garantáltan feldobja a napodat, és bárki számára könnyen elkészíthető.
Habos-mákos szelet
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Habos-mákos szelet.
Hozzávalók
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 db citrom héja reszelt
- 1 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 1/2 dl rum
- 1 doboz őszibarackbefőtt nagy
- 5 dkg vaj
- 6 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- 1/2 kávéskanál szegfűszeg őrölt
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 30 dkg mák darált
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
a habhoz:
- 2 kávéskanál citromlé
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
Elkészítés
- A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát. Cipót formálunk belőle, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.
- A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal. Az őszibarackot kiemeljük a levükből, és 2x2cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
- Egy mélyebb közepes méretű tepsit (20x30cm-es)kibélelünk sütőpapírral.180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk villával sűrűn meg szurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
- Közben a hat tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm porcukrot, és kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.
- Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük.(tűpróba)
- A habhoz felverjük a citromlével a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük. Nagyobb méretű és átmérőjű habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük.
- A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírostól óvatosan rácsra emeljük és hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor 7×7 cm-es kockákra vagy 3,5×7 cm-es szeletekre vágjuk.
Megjegyzés
Tálalás:
Ha elkészült a Habos-mákos szelet, hagyjuk kihűlni a sütőben, majd vágjuk fel szeletekre és tálaljuk. Az édesség kiváló desszertként, uzsonnára vagy akár reggelire is fogyasztható. A Habos-mákos szelet akár önmagában is fantasztikus, de akár tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel is tálalhatjuk. Jó étvágyat a Habos-mákos szelet-hez!Nutrition
Kalória: 604kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 14gZsír: 31gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 147mgNátrium: 299mgKálium: 406mgÉlelmi rost: 7gCukor: 38gVitamin A: 898IUVitamin C: 5mgKalcium: 440mgVas: 5mg
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 4 412, mai nézettség: 2 )