Harcsa tejszínes gombamártással Harcsa tejszínes gombamártással

Harcsa tejszínes gombamártással

Halételek Harcsa

Harcsa tejszínes gombamártással – Ínycsiklandó halétel

Harcsa tejszínes gombamártással recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ez az étel tökéletes választás azoknak, akik szeretnék élvezni a finom hal ízét és szeretik a gombákat. Az édeskés harcsa hal tökéletesen passzol a tejszínes gombamártással, amely krémes és selymes textúrájával különlegessé teszi az ételt. Egy igazi ínyencség, amely biztosan elvarázsolja majd azokat, akik szeretik az ízletes és bőséges fogásokat.

Harcsa tejszínes gombamártással

Harcsa tejszínes gombamártással

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Harcsa tejszínes gombamártással.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 721 kcal

Hozzávalók
  

  • 60 dkg harcsafilé
  • 1 kávéskanál
  • 2 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj

a mártáshoz:

Elkészítés
 

  • A halat négy fele szeljük, bedörzsöljük sóval és állni hagyjuk.
  • A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd beledobjuk a gombát 3-4 perre sütni. Megszórjuk a liszttel, az ételízesítővel és a borssal, majd rálocsolunk 2 dl vizet.
  • Belisztezzük a halat és forró olajban pár perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát.
  • Egy tányérra rakjuk és rákanalazzuk a mártást.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Harcsa tejszínes gombamártással-hoz!

Tápérték

Kalória: 721kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 28gZsír: 60gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 26gTrans Fat: 1gKoleszterin: 178mgNátrium: 935mgKálium: 787mgÉlelmi rost: 2gCukor: 2gVitamin A: 1053IUVitamin C: 3mgKalcium: 60mgVas: 2mg
Keyword hal, harcsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Harcsa tejszínes gombamártással egy hagyományos magyar fogás, melynek gyökerei a Duna és Tisza közötti vidékekre nyúlnak vissza. A Duna partjánál sokan horgásznak, és a harcsa az egyik legnépszerűbb fogásuk. Már generációk óta készítik ezt az ételt a családi összejöveteleken. Az idők során a recept finomodott, és ma már sokféle változatát ismerjük. A tejszínes gombamártással történő tálalás nemcsak ízletes, de látványos is, ezért gyakran találkozhatunk vele ünnepi alkalmakkor.

Tálalás:

A harcsafilét és a tejszínes gombamártást mély tányérokban tálaljuk. Mellé friss, ropogós kenyeret és egy szelet citromot kínálunk. Az étel tetejét friss petrezselyemmel díszíthetjük. A látványt egy pohár fehérbor is emelheti, ami tökéletesen kiegészíti a harcsa ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki nem szereti a csiperkegombát vagy allergiás rá, kipróbálhatja a következő alternatívákat:

  • Portobello gomba: Ez a gomba nagyobb és ízletesebb, és remekül helyettesíti a csiperkét.
  • Shiitake gomba: Az ázsiai konyhából származó gomba, melynek különleges íze van, és jól illik a halhoz.
  • Tofu: A vegetáriánusoknak vagy vegánoknak a harcsafilé helyett tofuval is elkészíthető ez a fogás.
  • Növényi tejszín: A laktózérzékenyek vagy vegánok a sima főzőtejszínt növényi tejszínnel (pl. kókusztejszín, mandulatejszín) helyettesíthetik.
  • Gluténmentes liszt: A gluténérzékenyek a sima lisztet gluténmentes változattal cserélhetik ki.

Egészségügyi előnyök:

  1. Harcsa: A halak általában magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. A harcsa kiváló fehérjeforrás is, ami az izomépítéshez és a sejtek javításához szükséges.
  2. Gomba: A gombák alacsony kalóriatartalmúak, de gazdagok rostokban, fehérjében és antioxidánsokban. Ezenkívül B-vitaminokat, szelént és káliumot is tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszert.
  3. Főzőtejszín: Bár magasabb zsírtartalmú, tartalmaz kalciumot és foszfort, amelyek szükségesek az erős csontokhoz és fogakhoz.

Variációk:

  1. Fűszerezés: Különböző gyógynövényekkel, mint például kakukkfű, rozmaring vagy bazsalikom változatosabbá tehetjük az ételt.
  2. Zöldségek: Hozzáadhatunk spárgát, brokkolit vagy édesköményt a gombamártáshoz további ízek és tápanyagok érdekében.
  3. Borral: A mártást egy kis fehérborral is gazdagíthatjuk, ami mélyebb és kifinomultabb ízt kölcsönöz az ételnek.

Érdekességek:

  1. Történelmi háttér: A harcsa az egyik legrégebbi, ember által elfogyasztott édesvízi hal, amelynek említései az ókori egyiptomi hieroglifákban is megtalálhatók.
  2. Népi hiedelmek: Egyes kultúrákban úgy tartják, hogy a harcsaevés erősíti a látást, mivel a harcsa éjjellátó képességei vannak.
  3. Növekedési rekord: A harcsák az egyik legnagyobb édesvízi halak közé tartoznak, egyes példányok elérhetik az 5 méteres hosszúságot és a 300 kg-os tömeget is.
(össznézettség: 840, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése