Harcsafilé főszakács kedvére Harcsafilé főszakács kedvére

Harcsafilé főszakács kedvére

Halételek Harcsa

Harcsafilé főszakács kedvére – Ínycsiklandó halétel különleges ízekkel

Harcsafilé főszakács kedvére recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 100 perc.

A harcsafilé egy nagyon finom és egészséges hal, amelynek számos elkészítési módja létezik. Ha valami különlegesebbre vágysz, akkor az alábbi recept biztosan elnyeri majd a tetszésedet. A harcsafilé főszakács kedvére készült, így a végeredmény garantáltan lenyűgöző lesz. Az ételben szereplő különleges összetevők és fűszerek tökéletesen kiegészítik a hal ízét, így egy igazán ínycsiklandó és ízletes fogást kapsz.

Harcsafilé főszakács kedvére

Harcsafilé főszakács kedvére

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Harcsafilé főszakács kedvére.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 1 óra 15 perc
Teljes idő 1 óra 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1176 kcal

Hozzávalók
  

a körethez:

Elkészítés
 

  • A burgonyát és a vöröshagymát felvágjuk, összedolgozzuk a sóval, a borssal, a vajjal és a kakukkfűvel. Tepsibe tesszük és letakarva 50 percig sütjük, közben meg-meg forgatjuk.
  • A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, ebrudaljuk és alaposan besózzuk, amit így állni hagyunk.
  • Egy tálban összekeverjük a zsemlemorzsát, a tejszínt, a reszelt citromhéjat, a préselt foghagymát és a felvágott petrezselymet. A harcsafilére kanalazzuk ezt a masszát, majd felhajtjuk és körbe tekerjük a szalonnaszeletekkel. A köretre rakjuk és még egy fél órát sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Harcsafilé főszakács kedvére-hez!

Tápérték

Kalória: 1176kcalSzénhidrát: 97gFehérje: 59gZsír: 61gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 23gTrans Fat: 1gKoleszterin: 238mgNátrium: 2080mgKálium: 2870mgÉlelmi rost: 13gCukor: 11gVitamin A: 2670IUVitamin C: 119mgKalcium: 209mgVas: 7mg
Keyword halétel, harcsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A „Harcsafilé főszakács kedvére” egy vidéki magyar specialitás, amelyet az ország különböző részein készítenek. A recept gyökerei mélyen az ország hagyományos konyhájában vannak, amely gazdagon használja a természetes, helyi alapanyagokat, mint a harcsa, szalonna és fűszernövények. Ez a fogás a halászok és a vidéki főszakácsok között is népszerű, mivel egyaránt kielégíti a gourmand ízlést és a hagyományos ételek iránti vágyat.

Tálalás:

A tálalásnál fontos, hogy a tányér jól nézzen ki, és az ízek jól harmonizáljanak egymással.

  • Hal: A halat középre helyezzük a tányéron, a főzőtejszínes szósz pedig körbeönti a halat.
  • Köret: A burgonyás köretet a hal mellé helyezhetjük, lehetőleg úgy, hogy a színek és textúrák kontrasztban álljanak egymással.
  • Dekoráció: Egy friss petrezselyemág vagy citromszelet a tányér szélén emelheti a fogás vizuális megjelenését.
  • Közösen Tálalva: A fogást közös tálon is tálalhatjuk, ha nagyobb családi vagy baráti összejövetelre készítjük.

Alternatív Hozzávalók:

Ha különböző ételallergiákkal, ételintoleranciával vagy étrendi korlátokkal kell számolni, próbálkozzhatunk ezekkel az alternatívákkal:

  • Gluténmentes: A zsemlemorzsát cseréljük le gluténmentes változatra.
  • Laktózmentes: A főzőtejszínt cseréljük le lactose-free változatra.
  • Húsmentes: A szalonna kihagyható vagy helyettesíthető valamilyen vegetáriánus alternatívával, mint például füstölt tofu.
  • Különböző Fűszerezés: Az ízlés szerint különböző fűszereket is adhatunk, mint például majoránna vagy rozmaring.

Egészségügyi előnyök:

  1. Harcsafilé: A harcsa egy jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát, segíthetnek a kognitív funkcióban és csökkenthetik a gyulladást.
  2. Petrezselyem: Egy magas vitamin C és A tartalmú növény, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és támogatja az immunrendszert.
  3. Fokhagyma: Rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, és segíthet a vérnyomás csökkentésében.
  4. Burgonya: Bár magas a keményítőtartalma, jó forrása a B-vitaminoknak, a káliumnak és a rostoknak.

Variációk:

  1. Fűszeres változat: Ha egy kis csípős ízt szeretnénk, adjunk hozzá néhány chili paprikát vagy cayenne borsot.
  2. Citromos-borsos: Több citromlével és frissen őrölt fekete borssal erőteljesebb ízt adhatunk a halnak.
  3. Grillezett verzió: A harcsafilétet grillen is elkészíthetjük, így füstös ízt kap.

Érdekességek:

  1. A harcsa az egyik legnépszerűbb édesvízi hal Magyarországon, különösen a Duna és a Tisza menti területeken.
  2. A hagyomány szerint sok magyar faluban harcsapaprikást készítenek, amely hasonló a csirkepaprikáshoz, de harcsával készül.
  3. A harcsafilé főszakács kedvére valószínűleg a magyar csárdákban, a 19. században keletkezett, ahol a főszakácsok saját ízlésük szerint készítették el a fogást.
  4. Míg a legtöbb magyar ételnek vannak regionális variációi, a harcsafilé elkészítése meglehetősen egységes az országban, de a köretek és a fűszerezés változhat.
(össznézettség: 223, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése