Recept Hartyáni krémes

Hartyáni krémes

Hartyáni krémes

Hartyáni krémes – A magyar édes sütemény klasszikusa

Hartyáni krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A Hartyányi krémes igazi klasszikus a magyar sütemények között, amelyet gyakran készítenek otthon, illetve találkozhatunk vele cukrászdákban és éttermekben is. Az elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, de a végeredmény garantáltan finom és laktató.

Hartyáni krémes

Hartyáni krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Hartyáni krémes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1072 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, a tojást, és a tejet. Alaposan összekeverjük.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát beleöntjük, és két lapot sütünk belőle.
  • A krémhez a tejet felforraljuk, majd a két evőkanál liszttel sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vaníliát, majd kihűtjük.
  • A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt tejes masszát és a rum aromát.
  • Az egyik kakaós lapra rákenjük a krém felét, majd egymás mellé rakjuk a babapiskótákat, amiket előzőleg megmártottunk a rumos tejben. Rákenjük a krém másik felét, majd a másik kakaós lapot helyezzük rá.
  • Hűvös helyen néhány órán át állni hagyjuk, majd tálaláskor megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés

Tálalás:

A szeleteket tányérra helyezzük, megszórhatjuk porcukorral és díszíthetjük mentalevéllel vagy citromhéjjal. A krémes hidegen is nagyon finom, és jól illik mellé egy csésze forró tea vagy kávé.
Jó étvágyat a Hartyáni krémes-hez!

Nutrition

Kalória: 1072kcalSzénhidrát: 105gFehérje: 12gZsír: 70gTelített zsír: 43gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 2gKoleszterin: 222mgNátrium: 676mgKálium: 387mgÉlelmi rost: 2gCukor: 83gVitamin A: 2258IUKalcium: 274mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Hartyáni krémes története nem ismert annyira a kulináris körökben, mint néhány más, ikonikus magyar édesség. A név alapján azt hihetnénk, hogy egy Hartyán nevű helyről származik, de sajnos nincs pontos információ erről a történelmi hátteréről. Mindazonáltal az a tény, hogy a recept még ma is él és virul, bizonyítja, hogy idővel képes volt megállni a helyét a magyar desszertek között.

Tálalás:

A Hartyáni krémes tálalásakor a kreativitásnak nincs határa! Tálalhatjuk egy szép porcelántányéron, meghintve porcukorral vagy kakaóporral, esetleg néhány friss bogyós gyümölccsel a tetején. Egy pohár hűsítő tokaji bor vagy egy bögre forró kávé is kiválóan illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva módosítani szeretnénk az eredeti receptet, vagy ha nem áll rendelkezésre valamelyik hozzávaló, itt van néhány alternatíva:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot keresel, használj gluténmentes lisztet vagy mandulalisztet.
  • Porcukor: Agavé sziruppal vagy kókuszvirág-cukorral helyettesíthető, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
  • Tej: Laktózmentes tej, mandulatej vagy más növényi tejek is használhatók.
  • Rum aroma: Ha nem szeretnél alkoholt használni, választhatsz rumaroma helyett vanília kivonatot vagy más aroma kivonatokat.
  • Babapiskóta: Ha nem találsz babapiskótát, helyettesítheted levesbetéttel, vagy házi készítésű piskótával.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojás magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmú. Különösen jó A-, D- és B12-vitamin forrás.
  2. Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami fontos a csontok egészségéhez.
  3. Vaj: A vaj természetes zsírsavforrás, ami jó a szív egészségére. Természetesen, mint minden zsíros étellel, mértékkel érdemes fogyasztani.

Variációk:

  1. Vegán változat: A tejet és a vajat növényi alapú alternatívákkal (pl. mandulatej, kókuszolaj) helyettesíthetjük, a tojást pedig például chia maggal vagy lenmagliszttel.
  2. Cukormentes változat: A porcukrot és a vaníliás cukrot édesítőszerrel vagy természetes édesítőszerekkel, mint az agave szirup vagy a méz, helyettesíthetjük.
  3. Gyümölcsös változat: A krém tetejére friss gyümölcsök, például málna, eper vagy kiwi tehető.

Érdekességek:

  1. Név: Mivel a „Hartyáni krémes” nevű desszert nem annyira ismert a magyar konyhában, sokan tévesen gondolhatják, hogy Hartyán nevű faluból származik, de valójában nincs ilyen falu Magyarországon. Az eredeti történetét még kutatni kellene.
  2. Használt hozzávalók: A babapiskóta, mely a desszert egyik összetevője, eredetileg Olaszországból származik, ahol „ladyfinger”-ként ismerik. Érdekes, hogy ez az olasz alapanyag hogyan vált népszerűvé a magyar konyhában.
  3. Régi receptek: A magyar konyha híres a gazdag és krémes édességeiről. Érdemes kutatni, hogy a Hartyáni krémes hogyan illeszkedik ebbe a hagyományba, és milyen régi receptváltozatok léteznek.
(össznézettség: 936, mai nézettség: 6 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating