Hartyáni krémes – A magyar édes sütemény klasszikusa
Hartyáni krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
A Hartyányi krémes igazi klasszikus a magyar sütemények között, amelyet gyakran készítenek otthon, illetve találkozhatunk vele cukrászdákban és éttermekben is. Az elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, de a végeredmény garantáltan finom és laktató.
Hartyáni krémes
Hozzávalók
a krémhez:
- 5 dl tej
- 2 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 0.5 dl rum aroma
- 2 dl tej
- 50 dkg babapiskóta
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, a tojást, és a tejet. Alaposan összekeverjük.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát beleöntjük, és két lapot sütünk belőle.
- A krémhez a tejet felforraljuk, majd a két evőkanál liszttel sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vaníliát, majd kihűtjük.
- A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt tejes masszát és a rum aromát.
- Az egyik kakaós lapra rákenjük a krém felét, majd egymás mellé rakjuk a babapiskótákat, amiket előzőleg megmártottunk a rumos tejben. Rákenjük a krém másik felét, majd a másik kakaós lapot helyezzük rá.
- Hűvös helyen néhány órán át állni hagyjuk, majd tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Megjegyzés
Tálalás:
A szeleteket tányérra helyezzük, megszórhatjuk porcukorral és díszíthetjük mentalevéllel vagy citromhéjjal. A krémes hidegen is nagyon finom, és jól illik mellé egy csésze forró tea vagy kávé. Jó étvágyat a Hartyáni krémes-hez!Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Hartyáni krémes története nem ismert annyira a kulináris körökben, mint néhány más, ikonikus magyar édesség. A név alapján azt hihetnénk, hogy egy Hartyán nevű helyről származik, de sajnos nincs pontos információ erről a történelmi hátteréről. Mindazonáltal az a tény, hogy a recept még ma is él és virul, bizonyítja, hogy idővel képes volt megállni a helyét a magyar desszertek között.
Tálalás:
A Hartyáni krémes tálalásakor a kreativitásnak nincs határa! Tálalhatjuk egy szép porcelántányéron, meghintve porcukorral vagy kakaóporral, esetleg néhány friss bogyós gyümölccsel a tetején. Egy pohár hűsítő tokaji bor vagy egy bögre forró kávé is kiválóan illik hozzá.
Alternatív hozzávalók:
Ha valamilyen oknál fogva módosítani szeretnénk az eredeti receptet, vagy ha nem áll rendelkezésre valamelyik hozzávaló, itt van néhány alternatíva:
- Liszt: Ha gluténmentes változatot keresel, használj gluténmentes lisztet vagy mandulalisztet.
- Porcukor: Agavé sziruppal vagy kókuszvirág-cukorral helyettesíthető, ha természetesebb édesítőszert szeretnél használni.
- Tej: Laktózmentes tej, mandulatej vagy más növényi tejek is használhatók.
- Rum aroma: Ha nem szeretnél alkoholt használni, választhatsz rumaroma helyett vanília kivonatot vagy más aroma kivonatokat.
- Babapiskóta: Ha nem találsz babapiskótát, helyettesítheted levesbetéttel, vagy házi készítésű piskótával.
Egészségügyi előnyök:
- Tojás: A tojás magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmú. Különösen jó A-, D- és B12-vitamin forrás.
- Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami fontos a csontok egészségéhez.
- Vaj: A vaj természetes zsírsavforrás, ami jó a szív egészségére. Természetesen, mint minden zsíros étellel, mértékkel érdemes fogyasztani.
Variációk:
- Vegán változat: A tejet és a vajat növényi alapú alternatívákkal (pl. mandulatej, kókuszolaj) helyettesíthetjük, a tojást pedig például chia maggal vagy lenmagliszttel.
- Cukormentes változat: A porcukrot és a vaníliás cukrot édesítőszerrel vagy természetes édesítőszerekkel, mint az agave szirup vagy a méz, helyettesíthetjük.
- Gyümölcsös változat: A krém tetejére friss gyümölcsök, például málna, eper vagy kiwi tehető.
Érdekességek:
- Név: Mivel a „Hartyáni krémes” nevű desszert nem annyira ismert a magyar konyhában, sokan tévesen gondolhatják, hogy Hartyán nevű faluból származik, de valójában nincs ilyen falu Magyarországon. Az eredeti történetét még kutatni kellene.
- Használt hozzávalók: A babapiskóta, mely a desszert egyik összetevője, eredetileg Olaszországból származik, ahol „ladyfinger”-ként ismerik. Érdekes, hogy ez az olasz alapanyag hogyan vált népszerűvé a magyar konyhában.
- Régi receptek: A magyar konyha híres a gazdag és krémes édességeiről. Érdemes kutatni, hogy a Hartyáni krémes hogyan illeszkedik ebbe a hagyományba, és milyen régi receptváltozatok léteznek.