Tányéron szervírozott Hétvezér tokány tésztával, a tetején zöldpaprikával és petrezselyemmel díszítve. Hétvezér tokány

Hétvezér tokány

Húsételek Marha

Hétvezér tokány – egy ízletes és laktató hagyományos magyar étel

Hétvezér tokány recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 170 perc.

A Hétvezér tokány egy igazi magyar klasszikus, amely különleges ízével és laktató jellegével mindenki számára megfelelő választás. A többféle húsból készült tokány szaftos, fűszeres, és tele van aromákkal. Az étel különlegessége a hozzáadott zöldpaprika és paradicsom, amelyek a húsok ízét még jobban kiemelik. Ha igazán autentikus élményre vágyunk, érdemes a tokányhoz galuskát vagy tésztát tálalni.

Tányéron szervírozott Hétvezér tokány tésztával, a tetején zöldpaprikával és petrezselyemmel díszítve.

Hétvezér tokány

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Hétvezér tokány.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 2 hours 20 perc
Teljes idő 2 hours 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 670 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy mély serpenyőt erős tűzön melegítsünk fel, öntsünk bele olajat és adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát. Fontos gyakran keverni, hogy ne égjen le.
  • Először a marhacombot süssük meg, míg zsírjára nem sül, majd adjuk hozzá a sertéscombot.
  • Amikor a sertéshús is megpirult, tegyük bele a felkarikázott zöldpaprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Pirítsuk át őket, majd öntsünk alá annyi vizet, hogy csak ellepje.
  • Fűszerezzük sóval és őrölt borssal. Amikor a sertéshús megpuhul, adjuk hozzá a borjúcombot és 10 perc múlva a tyúkmellet. Főzzük, amíg minden hús megpuhul.
  • A szaftnak sűrűnek kell lennie, mint egy pörköltének.
  • Galuskával vagy tésztával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Hét vezér tokány-hoz!

Tápérték

Kalória: 670kcalSzénhidrát: 9gFehérje: 38gZsír: 53gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gTrans Fat: 1gKoleszterin: 104mgNátrium: 415mgKálium: 690mgÉlelmi rost: 2gCukor: 4gVitamin A: 390IUVitamin C: 34mgKalcium: 42mgVas: 2mg
Keyword Borjúcomb, fekete bors, Főétel, Galuska, Hétvezér tokány, Magyar konyha, Marhacomb, olaj, paradicsom, Párolás, Sertéscomb, só, tészta, Tyúkmell filé, vöröshagyma, Zöldpaprika
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Hét vezér tokány recepthez:

Mi a Hétvezér tokány?

A Hétvezér tokány egy gazdag, hagyományos magyar húspörkölt, amely többféle húsból készül, mint a marha-, sertés-, borjú- és tyúkcomb. A neve a magyar történelemből származik, ami a hét magyar vezérre utal, és jelképesen a sokféle hús „vezetését” is jelenti az ételben.

Milyen húsokat használhatok a Hétvezér tokányhoz?

Az alaprecept szerint marhacomb, sertéscomb, borjúcomb és tyúkmell filé a hagyományos választás, de variálható más húsokkal is, például báránnyal vagy akár vadakkal, a rendelkezésre állástól és ízléstől függően.

Milyen köret illik hozzá??

A Hétvezér tokányhoz általában galuska vagy valamilyen tészta a legjobb köret, de kiválóan illik mellé a főtt krumpli vagy akár egy könnyű saláta is, ha valami frissítőbb ízt szeretnénk mellé.

Hogyan tároljam a maradék Hétvezér tokányt?

A maradék tokányt hűtőszekrényben, légmentesen lezárt edényben kell tárolni. Így akár 3-4 napig is eltartható. Fagyasztható is, így hosszabb ideig, akár 1-2 hónapig is megőrzi frissességét.

Mennyi időbe telik elkészíteni a Hétvezér tokányt?

A teljes elkészítési idő körülbelül 2 óra 50 perc, amely magában foglalja a húsok előkészítését és párolását.

Történet:

A hétvezér tokány neve a magyar történelem hét honfoglaló vezérére utal. E szerint az étel hét fő hozzávalóból állna, de a különböző receptek és változatok gyakran többféle húst és egyéb hozzávalót is tartalmaznak. Az eredeti recept a hét különböző húsfélét szimbolizálja, amelyeket a hét vezér személyesíthetett meg. A magyar konyha jelentőségét mutatja be, ahol a húsfélék és a fűszerek harmonikus egyensúlyban vannak, és a hagyományok tiszteletben tartásával készülnek.

Tálalás:

A hétvezér tokányt hagyományosan mély tányérokban vagy mély tálakban tálalják, forrón, a szaftjával együtt. A tálaláskor a húsokat a tányér közepére helyezzük, körülrajzolva a húsokat a finom szafttal. Mellé adhatunk friss, házi készítésű kenyérrel, ami a szaftot felitatja. Díszíthetjük friss, aprított petrezselyemmel, ami nem csak a színe miatt tökéletes, hanem az ízét is kiegészíti.

Ital ajánló a Hét vezér tokány mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-cseresznye kevert gyümölcslé: Ez a gyümölcslé édes és frissítő, tökéletes kiegészítője egy gazdag, húsos ételnek. A cseresznye és alma kombinációja jól harmonizál a tokány ízeivel.
  2. Barackos jeges tea: Egy enyhén édesített, barack ízesítésű jeges tea nemcsak finom, de hidratáló is, ami jól jöhet a sűrű és fűszeres étel mellé.
  3. Tejeskávé (tejhabos kakaó): Ha az idő hűvösebb, egy meleg, cukorral nem túlzottan édeseített kakaó remek választás lehet, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy testes, karakteres magyar vörösbor, mint például egy Egri Bikavér vagy Villányi Cabernet Franc, remekül kiegészítheti a tokány gazdag ízeit.
  2. Sör: Különösen egy jó barna vagy vörös ale típusú sör passzolhat a sűrű, húsos ételek mellé, mivel a sör keserűsége jól ellensúlyozza a húsok zsírosságát.
  3. Pálinka: A vacsora végén egy kis magyar pálinka (gyümölcsfajtától függően) nemcsak hogy emeli az étkezés színvonalát, de a magas alkoholtartalma segíti az emésztést is.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki nem szereti az egyik húsfélét vagy nem áll rendelkezésre, az könnyen helyettesíthető másik húsfélével, például bárányhússal vagy vadmalachússal.
  • Fokhagyma hozzáadásával gazdagíthatjuk az ízét.
  • Pirospaprika vagy füstölt paprika hozzáadásával mélyebb ízhatást érhetünk el.
  • Néhányan sörrel vagy vörösborral is főzik, amely mélyíti az ízvilágát és további komplexitást ad az ételnek.
  • Ha a tokányt vegetáriánus vendégeknek szeretnénk kínálni, helyettesíthetjük a húsokat gombával, tofuval vagy sejtan-nal, és az ízesítésben is variálhatunk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Húsok: A különböző húsok jó forrásai a teljes értékű fehérjéknek, amelyek esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van az izmok építéséhez és javításához.
  2. Vöröshagyma és zöldpaprika: Ezek a zöldségek C-vitaminban gazdagok, amely erősíti az immunrendszert és segít a kollagén termelésében. Az A-vitamin, amely szintén megtalálható ebben a két zöldségben, elősegíti a látást és a bőr egészségét.
  3. Olaj: Az olajok, különösen az olívaolaj, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

Variációk:

  1. További zöldségek hozzáadásával bővíthetjük a tokány ízét és tápértékét, mint például a sárgarépa, a zeller vagy a babérlevél.
  2. Gombás Hétvezér tokány: A hús mennyiségének felét helyettesíthetjük különféle gombákkal, mint például a csiperke, shiitake vagy portobello, amelyek gazdag ízeket és textúrákat adnak az ételhez.
  3. Tejfölös változat: A főzés vége felé 1-2 deciliter tejfölt adhatunk hozzá a tokányhoz, így krémes, gazdag ízű lesz.

Érdekességek:

  1. A nevének eredete: Bár a hétvezér tokány neve a magyar honfoglaló hét vezérére utal, a recept nem feltétlenül ősi, és valószínűbb, hogy a nevét a 19. vagy 20. században kapta, amikor a nemzeti öntudat erősödött.
  2. Hét hús: Bár a klasszikus recept hét húsfélét tartalmazna, a legtöbb modern változatban csak néhányféle húst használnak. Az eredeti hét vezér szimbolikája ma már inkább a hét hozzávaló összetett ízére és textúrájára utal, mint konkrét húsfajtákra.
  3. Nemzeti büszkeség: A hétvezér tokány egyike azon magyar ételeknek, melyek megőrizték történelmi és kulturális jelentőségüket, és ma is büszkén szerepelnek a magyar konyha repertoárjában.
(össznézettség: 1 301, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése