Holland mézes-krémes Holland mézes-krémes

Holland mézes-krémes

Mézes sütemény Sütemény

Holland mézes-krémes – egy tradicionális holland édesség, amelyet könnyű mézes tésztából és krémes töltelékből készítenek!

Holland mézes-krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A holland mézes-krémes egy olyan édesség, amelyet Hollandiában már évszázadok óta készítenek, és egy igazán finom, ízletes és bájos sütemény. Ez a desszert egy könnyű és leveles mézes tésztából áll, amelyben a krémes töltelék biztosítja az ízélményt. A krém többféle változatban is elkészíthető, lehet benne vanília, citrom, kakaó vagy akár gyümölcsíz is. A holland mézes-krémes egy igazán ünnepi édesség, amely különleges alkalomra is tökéletes választás.

Holland mézes-krémes

Holland mézes-krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Holland mézes-krémes.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1109 kcal

Hozzávalók
  

a lapokhoz:

a krémhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrom és három részre osztom. Kb.30*40 cm-es téglalap alakúra nyújtom és egy megfelelő méretű sütőlapon vagy egy tepsi hátulján megsütöm. 170°C – 6-8 perc.
  • A tejből lisztből és cukorból krémet főzök. Hagyom kihűlni.
  • Amikor kihűlt, hozzákeverem a már előzőleg kihabosított cukros vajat. Két részre osztom a krémet.
  • A egyikbe belekeverem a kakaót. Betöltöm a lapokat. Első lap-megkenem a fehér krémmel-második lapot ráteszem, enyhén megnyomom. A második lapot megkenem a csokis krémmel- ráteszem a harmadik lapot. Enyhén megnyomom.
  • A harmadik lap tetejére pedig rákenem a csokimáz. Jelen esetben, 10 dkg étcsokoládét megolvasztottam 2 ek tejszínnel . A tejszíntől nem lesz ropogós a csoki, de megszilárdul, így szebben lehet szeletelni.
  • Minimum egy napot vagy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy a lapok átpuhuljanak.
  • Másnap tetszés szerint szeleteljük.

Megjegyzés

Tálalás:

A holland mézes-krémes egy szép és mutatós édesség, amelyet szépen lehet díszíteni, és többféle módon is tálalhatunk. A süteményt általában nagyobb méretben sütik meg, majd kockákra vagy szeletekre vágják, és tányérra helyezik. A tálalás során a sütemény tetejét lehet díszíteni porcukorral, reszelt csokoládéval, gyümölcsökkel, dióval vagy akár tejszínhabbal is. A holland mézes-krémes hidegen, szobahőmérsékleten vagy melegen is tálalható, azonban a legfinomabb hidegen. Javasolt, hogy legalább fél órát hűtőben hűtsük le a süteményt, mielőtt tálaljuk, hogy az ízek összeérjenek, és a tészta is jobban szilárduljon.
Jó étvágyat a Holland mézes-krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 1109kcalSzénhidrát: 145gFehérje: 16gZsír: 55gTelített zsír: 30gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gKoleszterin: 127mgNátrium: 499mgKálium: 482mgÉlelmi rost: 7gCukor: 73gVitamin A: 1079IUVitamin C: 1mgKalcium: 159mgVas: 7mg
Keyword mézes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Holland mézes-krémes név kissé félrevezető lehet, hiszen a sütemény nem Hollandiából származik, hanem a magyar konyha egyik hagyományos édessége. A nevének eredetéről számos elmélet kering. Egyesek szerint egy régi magyar családi recept alapján a holland kereskedőknek készítették, akik annyira megszerették, hogy a sütemény hamar híressé vált és az ő tiszteletükre nevezték el „Holland”-nak. Mások szerint egyszerűen a sütemény gazdagságára és ízvilágára utal a név, mint ahogyan a hollandok konyhája is ismert a gazdag és ízletes ételeiről.

Tálalás:

A Holland mézes-krémest elegánsan tálalhatjuk. A szeletek mellé tehetünk friss eperrel díszített tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot. A tálaláshoz használhatunk mentaleveleket és porcukorral meghintett bogyós gyümölcsöket a tányér szélén a dekoráció érdekében.

Alternatív hozzávalók:

  1. Gluténmentes Holland mézes-krémes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre. Fontos, hogy a sütemény állaga és íze változhat, így kísérletezzünk először kisebb adaggal.
  2. Vegán változat: A tojást pótolhatjuk „lenmagtojással” (1 evőkanál őrölt lenmag és 2,5 evőkanál víz keveréke). A zsírt vegán margarinnal, a tejet növényi tejjel (pl. mandulatej, rizstej), a mézet agavé sziruppal vagy juharsziruppal cseréljük le.
  3. Diétás változat: A porcukrot és a cukrot cseréljük le eritritre vagy steviára. A csokoládét pedig cukormentes változatra. Ebben az esetben a kalória és a cukortartalom is jelentősen csökken.

Egészségügyi előnyök:

  1. Méz: A méz természetes édesítőszer, amely antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezenkívül a méz antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védelemben.
  2. Kakao: A kakao flavonoidokban gazdag, amelyek javítják a szív egészségét és csökkentik a magas vérnyomás kockázatát. Ezenkívül antioxidánsokat is tartalmaz.
  3. Tojás: A tojás kiváló fehérje- és B-vitamin forrás, és számos más esszenciális ásványi anyagot és tápanyagot is tartalmaz.

Variációk:

  1. Diós változat: A tészta közé rétegezhetünk darált diót vagy diós krémet is, ami még gazdagabb ízt ad a süteménynek.
  2. Gyümölcsös változat: A kakaós krém helyett használjunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcslekvárt. Eper, meggy vagy áfonya remekül illik a mézes tésztához.
  3. Mázas változat: A csokoládé helyett citrom- vagy narancsmázzal is bevonthatjuk a sütemény tetejét, ami frissítő ízélményt nyújt.

Érdekességek:

  1. Név: Ahogyan már korábban is említettük, a Holland mézes-krémes nevének eredete rejtélyes. Sokan azt gondolják, hogy a sütemény Hollandiából származik, pedig ez egy tipikusan magyar desszert.
  2. Elterjedés: Bár a sütemény Magyarországon rendkívül népszerű, kevésbé ismert más országokban. Azonban, aki egyszer kóstolta, nehezen felejti el azt az ízélményt.
  3. Hagyományok: Magyarországon a Holland mézes-krémes gyakran megjelenik az ünnepi asztalokon, különösen karácsonykor és húsvétkor.
(össznézettség: 1 856, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése