Húskenyér

Húskenyér

Csirke Szárnyas

Húskenyér – Egy finom és szaftos húsfalatokból álló, különleges kenyeret formázó étel, amelyet akár hidegen is fogyaszthatunk!

Húskenyér  recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

A húskenyér egy olyan étel, amelyet Magyarországon és a környező országokban gyakran fogyasztanak. A húskenyér alapvetően egy húsfalatokból álló étel, amelyet különleges módon formáznak kenyér alakúra. A húsfalatokat általában darált húsokból készítik, amelyekhez zsemlemorzsa, tojás, tejföl és fűszerek hozzáadásával állítják össze. Az ízesítés változatos lehet, a fűszerek mellett hagymát, fokhagymát vagy zöldfűszereket is hozzáadnak a húsmasszához. A húskenyér egyszerű és gyorsan elkészíthető, és nagyszerű étel lehet akár hidegen is, a következő napon.

Húskenyér

Húskenyér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Húskenyér.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás főétel
Konyha Svéd
Mennyiség 6 főre
Kalória 358 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy őzgerincformát kikentem a margarinnal, majd kibéleltem a sonkaszeletekkel.
  • A tarját aprítógépben összezúztam, majd hozzáadtam a tejszínt és tojásfehérjét.
  • Sóval, őrölt borssal ízesítettem majd hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • A massza felét óvatosan a formába öntöttem. Ráhelyeztem a főtt tojásokat, (csak a felébe, a másik fele tojás nélkül készült) majd ráöntöttem a massza másik felét és befedtem a lelógó sonka szeletekkel
  • 180°C fokos sütőben sütöttem.
  • Teljesen kihűtve, és vékonyan szeleteltem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Húskenyér-hez!

Tápérték

Kalória: 358kcalSzénhidrát: 3gFehérje: 39gZsír: 20gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 186mgNátrium: 1051mgKálium: 432mgÉlelmi rost: 0.2gCukor: 0.5gVitamin A: 850IUVitamin C: 4.1mgKalcium: 160mgVas: 2.2mg
Keyword csirke, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A húskenyér, bár sokan azt gondolják, hogy tipikusan svéd étel, valójában számos európai országban népszerű, különböző változatokban. A svéd változatban azonban néhány különleges hozzávaló és elkészítési mód jellemző. A svéd húskenyér eredetéről sok legenda kering, de az egyik legismertebb történet szerint egy svéd háziasszony találta ki a 19. században, amikor megpróbálta a maradék húsokat és szalonnát egy ízletes, egyszerű ételben felhasználni. Az étel azóta nemcsak Svédországban vált híressé, hanem szerte a világon is.

Tálalás:

A húskenyér általában szeletekre vágva kerül tálalásra. Az ideális tálaláshoz kínálj hozzá egy szelet friss, ropogós kenyérrel vagy bagettel, esetleg egy kis savanyúsággal, mint pl. uborka vagy eperlekvár. A svédek gyakran kínálnak mellé lingonberry lekvárt is. Egy friss, zöldsalátával és egy pohár vörösborral kiegészítve a húskenyér igazán ízletes étel lehet.

Alternatív hozzávalók:

Ha variálni szeretnéd az alapreceptet, vagy nem állnak rendelkezésedre az összetevők, íme néhány alternatíva:

  • Hús: A csirkehúst helyettesítheted darált marhahússal, sertéshússal vagy akár darált pulykahússal.
  • Bacon: A bacon kihagyható, de ha szereted a füstös ízeket, használj füstölt sonkát vagy füstölt kolbászt helyette.
  • Tejszín: A tejszín helyett használj joghurtot vagy tejfölt az állag és az íz lágyításához.
  • Tojás: Ha nincsenek főtt tojásaid, növeld a tojásfehérjék mennyiségét vagy használj egész tojásokat.
  • Gépsonka: A gépsonkát helyettesítheted sima sonkaszeletekkel vagy akár szalonnával.
  • Fűszerezés: Bátran adj hozzá más fűszereket is, mint például fokhagymát, hagymát, majoránnát vagy akár chilit az íz fokozásához.

Egészségügyi előnyök:

  1. Feherjetartalom: A darált hús és a tojás kiváló fehérjeforrás, amely fontos az izmok építéséhez és fenntartásához.
  2. Vas: A hús vasat tartalmaz, amely segít a vörösvérsejt-képződésben és az oxigén szállításában a testben.
  3. B-vitaminok: A hús, különösen a vörös hús, jó forrása a B12-vitaminnak és más B-vitaminoknak, amelyek segítenek az energiaszint fenntartásában és a normál idegrendszer működésében.

Variációk:

  1. Vegetáriánus Húskenyér: Használj lencsét, gabonákat vagy tofu-t a hús helyett. Az ízesítéshez adj hozzá több fűszert és zöldséget.
  2. Halas változat: Használj darált halat (például lazacot vagy tonhalat) a hús helyett, és szerecsendióval, citromhéjjal vagy kaporral ízesítsd.
  3. Közel-Keleti ízesítés: Adj hozzá fűszereket, mint a koriander, a római kömény és a kurkuma. Szolgáld fel tahini mártogatóssal vagy joghurtos szósszal.

Érdekességek:

  1. Népszerűség a világban: Bár a húskenyér eredetileg Európából származik, számos kultúrában találunk hasonló ételeket. Például a „meatloaf” az Egyesült Államokban vagy a „klopsiki” Lengyelországban.
  2. Régészeti leletek: Bizonyítékok vannak arra, hogy a húskenyérhez hasonló ételeket az ókori Rómában is készítettek. Egy 5. századi szakácskönyvben, az „Apicius”-ban található receptek hasonló ételekhez.
  3. Különféle nevek: Számos országban különböző neveken ismert. Például Németországban „Fleischkäse” vagy „Leberkäse”, míg Franciaországban „pâté de viande”.
(össznézettség: 2 357, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése