Húsos burgonyás pite – Ízletes és tápláló fogás
Húsos burgonyás pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
Hűvös őszi estéken nincs is jobb, mint egy meleg, ízletes pite, amely tele van friss húsokkal és lédús zöldségekkel. Azonban, ha szeretnél egy olyan receptet, amely egyszerű, gyorsan elkészíthető és garantáltan ízletes, akkor a húsos burgonyás pite az, amit keresel. Ez a fogás a burgonya krémes textúráját és a húsok ízét tökéletesen kombinálja, és a tálalás is nagyon egyszerű.
Húsos burgonyás pite
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 50 dkg sertéshús darált
- 4 db burgonya nyersen reszelve
- 2 db tojás
- petrezselyem
- só
- fekete bors őrölt
- fűszerpaprika
Elkészítés
- A tejfölt meglangyosítunk 1 tk. cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Fél óráig pihentetjük.
- Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk.
- A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
- A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán. Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgájával. 175 C fokon 1 akár másfél órát is sütjük.
- Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A húsos burgonyás pite egyike a török konyha rejtett kincseinek. Sokan tévesen magyar vagy közép-európai eredetűnek gondolják, mivel a hús és burgonya kombinációja ezen a területen is népszerű. Azonban az igazán különlegessé a finom tésztája és a gazdag tölteléke teszi, ami az ottani ízvilágot tükrözi. A pite egy török faluban, nevében a „köy” jelentése falu, terjedt el, ahol a helyi asszonyok minden nap friss hozzávalókból készítették el családjuknak.
Tálalás:
Tálald a húsos burgonyás pitet friss zöldsalátával, melyet joghurtos-citromos öntettel ízesítesz. Egy kis tálka pikáns csemegeuborkával vagy savanyúsággal kiválóan kiegészíti a hús ízét. Ha egy igazán autentikus élményre vágysz, szolgáld fel mellé egy pohár hideg ayran-t (török joghurtitalt).
Alternatív hozzávalók:
- Tészta: Ha gluténmentes diétát követsz, használj gluténmentes lisztet, vagy próbálj ki egy keveréket, mint a rizsliszt és a kukoricaliszt.
- Töltelék: A sertéshúst helyettesítheted marhahússal, csirkehússal vagy akár pulykahússal is. Ha vegetáriánus vagy, használj lencsét vagy szójadaráltat a hús helyett.
- Fűszerezés: A török konyhában gyakran használt fűszerek közül a kömény, a koriander vagy a sumac is remekül passzolnak a pitéhez. Próbáld ki a kedvenc kombinációidat!
Egészségügyi előnyök:
- Burgonya: Gazdag vitaminokban, különösen C- és B-vitaminokban. Kiváló káliumforrás, amely támogatja a szív egészségét.
- Sertéshús: Jó fehérjeforrás, amely segíti az izmok építését és fenntartását. Ezenkívül B-vitaminokat, cinket és vasat is tartalmaz.
- Tojás: Az egyik legteljesebb természetes fehérjeforrás. Gazdag A-, D- és B12-vitaminban, valamint szelénben és kolinban, amelyek fontosak az agyműködéshez.
- Fokhagyma és vöröshagyma: Mindkettő immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, és antioxidánsokat tartalmaznak.
Variációk:
- Zöldséges változat: Adhatsz hozzá zöldségeket, mint például cukkinit, padlizsánt vagy paprikát, hogy még táplálóbbá tedd a pitet.
- Vegán változat: A hús helyett használj lencsét vagy csicseriborsót, a tojást pedig cseréld le chia maggal vagy lenmaggal készült „tojásra”. A tejfölt helyettesítheted növényi alapú alternatívával.
- Édes változat: Ha valami édesre vágysz, készítsd el a pitéket almával, fahéjjal és dióval töltve.
Érdekességek:
- Történelmi gyökerek: Bár a pite, ahogy ismerjük, sok kultúrában jelen van, a törököknél van egy külön kategória „böreknek” nevezve, ami tésztából és különféle töltelékekből áll. A húsos burgonyás pite lehet, hogy innen ered.
- Népszerűség: Törökországban a börek, és így a húsos burgonyás pite is, népszerű reggelire, de akár uzsonnára vagy vendéglátás során is.
- Sütési módszerek: Törökországban a pitét gyakran sütik fa alapú kemencékben, amelyek különleges ízt és ropogós textúrát adnak a tésztának.