Húsos burgonyás pite Húsos burgonyás pite

Húsos burgonyás pite

Pite Sütemény

Húsos burgonyás pite – Ízletes és tápláló fogás

Húsos burgonyás pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

Hűvös őszi estéken nincs is jobb, mint egy meleg, ízletes pite, amely tele van friss húsokkal és lédús zöldségekkel. Azonban, ha szeretnél egy olyan receptet, amely egyszerű, gyorsan elkészíthető és garantáltan ízletes, akkor a húsos burgonyás pite az, amit keresel. Ez a fogás a burgonya krémes textúráját és a húsok ízét tökéletesen kombinálja, és a tálalás is nagyon egyszerű.

Húsos burgonyás pite

Húsos burgonyás pite

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Húsos burgonyás pite.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Fogás főétel
Konyha Török
Mennyiség 6 főre
Kalória 787 kcal

Hozzávalók
  

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tejfölt meglangyosítunk 1 tk. cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Fél óráig pihentetjük.
  • Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk.
  • A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
  • A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán. Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgájával. 175 C fokon 1 akár másfél órát is sütjük.
  • Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Húsos burgonyás pite-hez!

Tápérték

Kalória: 787kcalSzénhidrát: 62gFehérje: 26gZsír: 49gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 23gTrans Fat: 1gKoleszterin: 157mgNátrium: 673mgKálium: 1031mgÉlelmi rost: 6gCukor: 3gVitamin A: 1651IUVitamin C: 37mgKalcium: 87mgVas: 5mg
Keyword húsos, pite
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A húsos burgonyás pite egyike a török konyha rejtett kincseinek. Sokan tévesen magyar vagy közép-európai eredetűnek gondolják, mivel a hús és burgonya kombinációja ezen a területen is népszerű. Azonban az igazán különlegessé a finom tésztája és a gazdag tölteléke teszi, ami az ottani ízvilágot tükrözi. A pite egy török faluban, nevében a „köy” jelentése falu, terjedt el, ahol a helyi asszonyok minden nap friss hozzávalókból készítették el családjuknak.

Tálalás:

Tálald a húsos burgonyás pitet friss zöldsalátával, melyet joghurtos-citromos öntettel ízesítesz. Egy kis tálka pikáns csemegeuborkával vagy savanyúsággal kiválóan kiegészíti a hús ízét. Ha egy igazán autentikus élményre vágysz, szolgáld fel mellé egy pohár hideg ayran-t (török joghurtitalt).

Alternatív hozzávalók:

  1. Tészta: Ha gluténmentes diétát követsz, használj gluténmentes lisztet, vagy próbálj ki egy keveréket, mint a rizsliszt és a kukoricaliszt.
  2. Töltelék: A sertéshúst helyettesítheted marhahússal, csirkehússal vagy akár pulykahússal is. Ha vegetáriánus vagy, használj lencsét vagy szójadaráltat a hús helyett.
  3. Fűszerezés: A török konyhában gyakran használt fűszerek közül a kömény, a koriander vagy a sumac is remekül passzolnak a pitéhez. Próbáld ki a kedvenc kombinációidat!

Egészségügyi előnyök:

  1. Burgonya: Gazdag vitaminokban, különösen C- és B-vitaminokban. Kiváló káliumforrás, amely támogatja a szív egészségét.
  2. Sertéshús: Jó fehérjeforrás, amely segíti az izmok építését és fenntartását. Ezenkívül B-vitaminokat, cinket és vasat is tartalmaz.
  3. Tojás: Az egyik legteljesebb természetes fehérjeforrás. Gazdag A-, D- és B12-vitaminban, valamint szelénben és kolinban, amelyek fontosak az agyműködéshez.
  4. Fokhagyma és vöröshagyma: Mindkettő immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, és antioxidánsokat tartalmaznak.

Variációk:

  1. Zöldséges változat: Adhatsz hozzá zöldségeket, mint például cukkinit, padlizsánt vagy paprikát, hogy még táplálóbbá tedd a pitet.
  2. Vegán változat: A hús helyett használj lencsét vagy csicseriborsót, a tojást pedig cseréld le chia maggal vagy lenmaggal készült „tojásra”. A tejfölt helyettesítheted növényi alapú alternatívával.
  3. Édes változat: Ha valami édesre vágysz, készítsd el a pitéket almával, fahéjjal és dióval töltve.

Érdekességek:

  1. Történelmi gyökerek: Bár a pite, ahogy ismerjük, sok kultúrában jelen van, a törököknél van egy külön kategória „böreknek” nevezve, ami tésztából és különféle töltelékekből áll. A húsos burgonyás pite lehet, hogy innen ered.
  2. Népszerűség: Törökországban a börek, és így a húsos burgonyás pite is, népszerű reggelire, de akár uzsonnára vagy vendéglátás során is.
  3. Sütési módszerek: Törökországban a pitét gyakran sütik fa alapú kemencékben, amelyek különleges ízt és ropogós textúrát adnak a tésztának.
(össznézettség: 648, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating