Húsvéti sárga túró
Édes krém Sütemény

Húsvéti sárga túró

Húsvéti sárga túró – Édes és könnyű desszert az ünnepi asztalra

Húsvéti sárga túró recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Az ünnepi időszakban számos finomsággal kényeztetjük el magunkat, de ha szeretnél valami igazán különlegeset tálalni az ünnepi asztalon, érdemes kipróbálnod a húsvéti sárga túrót. Ez a könnyű és édes desszert a húsvéti időszakra jellemző sárga színekben pompázik, és a túró krémes textúráját tökéletesen kombinálja az édes ízekkel.

Húsvéti sárga túró

Húsvéti sárga túró

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Húsvéti sárga túró.
5 Értékelés 1 szavazat
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 237 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a 2 csomag vaníliás cukrot, és egy habverővel elkeverjük. A tejet hozzáadjuk és sűrű keverés mellett felforraljuk. A tojásos massza feljön a tej tetejére, felszívja azt, és csak a savó marad a fazékban.
  • Konyharuhába bélelt szűrőbe öntjük az így kapott masszát. A konyharuhát a sarkainál összekötjük, hogy batyuformát kapjunk, majd kiakasztjuk, hogy jól lecsepegjen.
  • Mikor kihűlt, kerek formájú túrót kapunk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Húsvéti sárga túró-hoz!

Nutrition

Kalória: 237kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 11gZsír: 9gTelített zsír: 4gTrans Fat: 1gKoleszterin: 217mgNátrium: 277mgKálium: 241mgCukor: 28gVitamin A: 500IUKalcium: 172mgVas: 1mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword édes krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Húsvéti sárga túró az egyik olyan magyar hagyomány, mely generációkon keresztül öröklődik. A története visszavezethető azokba az időkbe, amikor a magyar falvakban a túrót otthon készítették, és a Húsvét egyike volt azoknak az alkalmaknak, amikor a családok különleges ételeket készítettek. A sárga túró nevét a tojássárgájától kapta, ami nem csak az étel színét, de az ízét is meghatározza. Ebben az időszakban sok tojást használtak, mivel a Húsvétot megelőző böjt alatt a tojásfogyasztás nem volt megengedett.

Tálalás:

A Húsvéti sárga túrót hagyományosan egy mély tányéron vagy egy kis tálban szolgálják fel. Tetejét gyakran megszórják fahéjjal vagy porcukorral, és friss búzakaláccsal vagy piritóssal kínálják. Egyesek a tálaláshoz még friss gyümölcsökkel vagy mézzel is díszítik.

Alternatív hozzávalók:

  • Édesítéshez: Ha valaki nem szereti a vaníliás cukrot vagy egyszerűen nincs otthon, használhat mézet, agavé szirupot vagy akár steviát is.
  • Tej helyett: Laktózmentes tej vagy növényi alapú tejek (pl. mandula-, zab- vagy szójatej) is használhatók a receptben. Az állag vagy íz változhat a tej cseréjétől függően, így kísérletezésre lehet szükség a tökéletes állag eléréséhez.
  • Só helyett: Ha valaki kímélni szeretné a nátriumbevitelét, használhat sópótlókat vagy egyszerűen csak csökkentheti a só mennyiségét a receptben.

Egészségügyi előnyök:

  1. Kalcium: A tej és a túró kiváló kalciumforrás, ami segíti a csontok és fogak erősítését és megelőzi az osteoporózist.
  2. Protein: A túróban és a tojásban található fehérje hozzájárul az izomépítéshez és javítja az izomregenerációt edzés után.
  3. B-vitaminok: A tojássárgája gazdag B-vitaminokban, amelyek fontosak az energia előállításához és az idegrendszer egészségéhez.
  4. Antioxidánsok: A tojássárgája a lutein és a zeaxantin nevű antioxidánsok forrása, melyek jótékony hatással vannak a szem egészségére.

Variációk:

  1. Gyümölcsös: Adhatsz hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöket, például mazsolát, áfonyát vagy szeletelt epret az extra ízért.
  2. Diós vagy mogyorós: Keverj hozzá darált diót vagy mogyorót a textúra és íz gazdagításához.
  3. Fűszeres: Egy kis reszelt szerecsendió vagy kardamom adhat egy egzotikus íztwistet a túrónak.

Érdekességek:

  1. Bár a Húsvéti sárga túró Magyarországon különösen népszerű, sok más kultúrában is hasonló ételkészítési technikákat alkalmaznak tojás és tej kombinálásával.
  2. A Húsvét előtti böjt során a tojásfogyasztás tilos volt sok keresztény hagyományban, ezért a Húsvéti sárga túró készítése nemcsak finom étel, hanem a böjt végi ünneplés szimbóluma is.
  3. A sárga túró neve a tojássárgájától származik, de sokan nem tudják, hogy a tojás színe lehet befolyásolva az etetési szokásoktól függően. Például, a szabadon tartott tyúkok tojása gyakran sötétebb sárga, mivel a tyúkok természetesebb étrendet követnek.
(össznézettség: 549, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating