Húsvéti sonka kalács – Sós kalács sonkával ünnepi alkalmakra
Húsvéti sonka kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A húsvéti sonka kalács egy különleges, sós kalács sonkával, amely tökéletes választás a húsvéti reggelihez, de akár vacsorára vagy hidegtál részeként is megállja a helyét. A puha, kelt tésztába kevert főtt sonka harmonikusan ötvözi a magyar húsvéti hagyományokat és a házias ízeket. Egyszerűen elkészíthető, mégis látványos és laktató húsvéti vendégváró fogás, amely melegen és hidegen is kiváló.
Húsvéti sonka kalács
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 15 dkg főtt sonka
- 10 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
Elkészítés
- Egy nagyobb bögrében vagy tálkában keverjük össze az élesztőt a cukor felével (kb. 3,5 dkg), adjuk hozzá az 5 dkg lisztet és 2 dl langyos tejet. A tej ne legyen túl forró, inkább testhőmérsékletű, hogy az élesztő aktivizálódjon. Keverjük simára, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen 10-15 percig pihenni, míg szépen felfut – buborékos, habos állagú lesz.
- A főtt sonkát daráljuk le húsdarálón vagy aprítsuk apróra késsel. Használhatunk füstölt sonkát is, az különösen jó ízt ad a kalácsnak. Ha darált sonkát használunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl sós.
- A gyúródeszkára vagy egy nagy tálba öntsük a maradék lisztet (45 dkg). A közepébe alakítsunk ki egy mélyedést, mint egy kis fészket. Ide öntsük bele a felfuttatott kovászt, a 4 tojássárgáját, az apró darabokra vágott vajat (10 dkg), a maradék 1 dl langyos tejet, a maradék cukrot (3,5 dkg), valamint a sót, fokhagymaport és az őrölt fekete borsot is.
- Kezdjük el összegyúrni a hozzávalókat – először a közepéből kiindulva keverjük be a lisztet, majd egyre erőteljesebben gyúrjuk, míg egy rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet, hogy jól formázható legyen. Ezután dolgozzuk bele az előkészített, darált sonkát is. A sonkától a tészta sósabb és zamatosabb lesz.
- A kész tésztát formázzuk cipóvá, tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, míg duplájára nő.
- A megkelt tésztát borítsuk ki a deszkára, gyúrjuk át még egyszer, hogy a levegő kijöjjön belőle. Ezután tegyük egy olajjal kikent szögletes (pl. kenyér) formába, és ott is hagyjuk még 20 percet pihenni, hogy ismét kicsit megemelkedjen.
- A kalácsot előmelegített sütőben süssük közepes hőfokon (kb. 180°C-on) 50-60 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és az illata betölti a konyhát. Ha nagyon pirulna a teteje, félidőnél letakarhatjuk alufóliával.
- Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában 10 percet hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra vagy tálra. Teljesen kihűtve szeleteljük. Melegen is tálalható, de hidegen is nagyon finom!
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Húsvéti sonka kalács recepthez:
A Húsvéti sonka kalács egy hagyományos, sós kelt tésztás étel, amely a főtt sonka és a puha, vajas kalács ízeit ötvözi. Leggyakrabban a húsvéti ünnepek alkalmával készítik, de bármely évszakban kiváló választás lehet egy laktató reggelire vagy vacsorára. A tészta általában tojássárgájával, tejjel és vajjal gazdagított, amit apróra darált sonkával kevernek össze, majd sütőformában megsütnek. Ez a magyar konyhában kedvelt fogás nemcsak finom és tápláló, hanem látványos és tartalmas vendégváró sütemény is lehet. Leginkább húsvéti reggeli vagy hidegtál részeként fogyasztják, hidegen és melegen egyaránt.
A kalácshoz leginkább főtt, enyhén füstölt sonka ajánlott, mivel ez biztosítja az ideális ízharmóniát a sós kalács tésztájával. A túl sós vagy nagyon füstölt sonka elnyomhatja a tészta finom, vajas aromáját, ezért érdemes előre megkóstolni és szükség esetén vízben kicsit áztatni, hogy lágyabb legyen az íze. Ha darált sonkát használunk, még egyenletesebb lehet az eloszlás a tésztában.
A klasszikus recept búzafinomlisztet (BL55) használ, amely ideális a kelt tésztákhoz. Ha egészségesebb változatot szeretnénk, keverhetjük teljes kiőrlésű liszttel is, de ügyeljünk arra, hogy az arány ne haladja meg az 50%-ot, különben a tészta túl tömör lehet. A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot is igényel, így szükség lehet kevés plusz tej hozzáadására.
A sütést 180°C-on (alsó-felső sütés) ajánlott végezni, 50-60 percig, attól függően, hogy mekkora formát használunk. Ha a teteje túl gyorsan barnul, akkor a sütés második felében lazán takarjuk le alufóliával. Fontos, hogy a belseje is jól átsüljön – tűpróbával ellenőrizhetjük: ha a beleszúrt tű szárazon jön ki, a kalács elkészült.
Ha valaki tojásérzékeny, vagy éppen nincs otthon tojás, akkor a tojássárgája helyettesíthető 1 evőkanál joghurttal vagy tejföllel tojásonként, esetleg 1 evőkanál olajjal és 1 teáskanál sütőporral. Ezek a helyettesítők nem teljesen adják vissza a tojás állagjavító hatását, de segítenek, hogy a kalács tésztája puha és jól gyúrható maradjon.
Történet:
A húsvéti sonka kalács egy igazán különleges és laktató húsvéti vendégváró, amely ötvözi a magyar húsvéti hagyományokat a kelt tészta selymes puhaságával. Ez a sós kalács húsvétra régóta ismert vidéki receptek alapján készül, és leginkább azoknál népszerű, akik szeretik a sonkás péksüteményeket vagy a sós süteményeket ünnepi alkalmakkor is. A sonkás kalács recept nemcsak praktikus, hanem jól variálható is – melegen és hidegen egyaránt kiváló, így akár húsvéti reggelire, akár vacsorára is tálalható.
Tálalás:
A megsült, illatos sonkás sós kalács akkor a legfinomabb, ha teljesen kihűlt, és éles késsel szeletelve kerül az asztalra. Hidegen, friss zöldségekkel, tormával vagy egy kis mustárral kínálva igazi húsvéti reggeli ötlet, de akár egy gyors ünnepi vacsoraként is megállja a helyét. A kalács sonkával finom vendégváró falat is lehet egy hidegtál részeként. Jól passzol mellé a házi tojáskrém, vagy akár egy egyszerű vajkrémes mártogatós is. A húsvéti sós kalács különösen jól érvényesül sonkával teli terített asztalon, hideg sör vagy bor kíséretében.
Ital ajánló a a Húsvéti sonka kalács mellé:
Gyerekeknek:
- Friss almalé – természetes édessége jól ellensúlyozza a sós kalács ízét, és frissítően hat a reggeli vagy vacsora mellé.
- Házi málnaszörp szódával – színes, ünnepi ital, amit a gyerekek mindig örömmel fogadnak, ráadásul a sonkás kalács mellé is kiváló.
- Kakaós tej – különösen reggelire vagy uzsonnára ideális, ha a gyerekek valami krémes, lágy italt szeretnének a sonkás süteményhez.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor – egy könnyű, száraz olaszrizling vagy rizlingszilváni remekül harmonizál a sós kalács sonkával.
- Frissítő citromos ásványvíz – ha valaki alkoholmentes frissítőt szeretne, ez tisztítja az ízlelőbimbókat, és jól illik a húsvéti reggelihez.
- Kézműves sör – egy világos, enyhén malátás sör kellemes kontrasztot ad a sonkás kalács karakteres ízeihez, különösen vacsorára.
Alternatív hozzávalók:
A klasszikus sonkás kalács recept könnyedén alakítható az otthoni készletekhez igazítva. A főtt sonka helyett használhatsz füstölt tarját, pulykasonkát, vagy akár darált füstölt kolbászt is. A vajat lecserélheted margarinnal, a tej pedig helyettesíthető növényi tejjel – így akár egy laktózmentes sós kalács is elkészíthető. A fűszerezés is variálható: a fokhagymapor helyett friss reszelt fokhagyma, vagy akár szárított majoránna és pirospaprika is különleges ízt adhat. Aki szereti a különlegesebb ízeket, kipróbálhatja sajttal töltve is – így egy igazán gazdag, sajtos-sonkás kalács kerülhet az asztalra.
Egészségügyi előnyök:
Bár a húsvéti sonka kalács nem számít tipikus diétás ételnek, megfelelő alapanyag-választással mégis beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe. A főtt sonka kiváló fehérjeforrás, amely segít a jóllakottság érzésének fenntartásában, míg a tojássárgája számos vitamint – köztük A-, D- és B-vitaminokat – tartalmaz. A házi készítésű sós kalács előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele, így elkerülhetjük a mesterséges adalékanyagokat. Ha a kalács sonkával teljes kiőrlésű lisztből készül, rosttartalma is növelhető, ami támogatja az emésztőrendszer egészségét. Mértékkel fogyasztva a sonkás kalács remek választás lehet ünnepi reggelire vagy egy laktató vacsorára.
Variációk:
A sonkás kalács recept rendkívül jól variálható, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb verziót. A klasszikus húsvéti sós kalács sonkával elkészíthető sajtos-sonkás kalácsként, ha reszelt trappistát vagy füstölt sajtot is a tésztába gyúrunk. A fűszerezésnél bátran kísérletezhetünk: a fokhagymapor helyett használhatunk szárított oregánót, bazsalikomot vagy akár kakukkfüvet is. A kalács sonkával gazdagítható főtt tojással vagy apróra vágott főtt zöldségekkel, így készíthetünk belőle egyfajta töltött sós süteményt is. A vegetáriánus verzióban a sonka helyettesíthető pirított gombával, füstölt tofuval vagy reszelt sajttal.
Érdekességek:
A húsvéti sonkás kalács eredete a hagyományos magyar húsvéti ételek világába nyúlik vissza, ahol a kalács és a sonka szinte minden ünnepi asztalon megjelent – külön-külön. A kettő kombinálása, vagyis a sonkás sós kalács ötlete egy kreatív háziasszonynak vagy pékmesternek köszönhető, aki az egyszerűség és a gazdag ízvilág jegyében egyesítette a kettőt. Ez a sonkás péksütemény vidéki vásárokban és falusi ünnepeken is népszerű volt, különösen ott, ahol a húsvéti reggeli ötlet egyet jelentett a házi készítésű finomságokkal. Ma már számos modern változata is létezik, mégis a hagyományos sonkás kalács recept marad a legkedveltebb.