Húsvéti sonka kalács – Az ünnepi asztal elmaradhatatlan édessége
Húsvéti sonka kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A Húsvét egyike azon ünnepeknek, amikor az asztal megterítése kiemelt fontossággal bír. A hagyomány szerint az ünnepi menünek részét képezi a sonka és a kalács is. Azonban mi lenne, ha ezeket két finomságot ötvöznénk egyetlen édességben? A Húsvéti sonka kalács remek választás lehet az ünnepi asztalra.
Húsvéti sonka kalács
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 15 dkg főtt sonka
- 10 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
Elkészítés
- Keverjük simára az élesztőt a cukor felével és 5 dkg liszttel 2 dl langyos tejben. Takarjuk le és futtassuk fel.
- A sonkát daráljuk le.
- A gyúródeszkára szórjuk a maradék lisztet, közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a kovászt, a tojássárgáját, a darabokra vágott vajat, a maradék tejet, a cukrot, és a fűszereket. Gyúrjuk össze, majd dolgozzuk bele a sonkát.
- A tésztát tegyük tálba, és kelesszük meg.
- A megkelt tésztát gyúrjuk át még egyszer, majd tegyük olajjal kikent, szögletes formába.
- A formában hagyjuk még 20 percig kelni, majd süssük forró sütőben 50-60 percig közepes lángon.
- A kihűlt tésztát borítsuk ki a formából, és szeleteljük fel.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A Húsvéti Sonka Kalács egy kevésbé ismert, de nagyon különleges magyar hagyomány. A húsvét, mint ünnep, jelképezi az újrakezdést és a megújulást. Sok európai kultúrában a sonka a húsvéti ünneplés központi eleme, mivel a hosszú téli hónapok alatt tartósított sonkát tavasszal kezdték el fogyasztani.
Magyarországon a sonkát gyakran párosítják különféle péksüteményekkel, így született meg a gondolat, hogy a sonkát közvetlenül a kalácsba integrálják, így hozva létre ezt az egyedi húsvéti finomságot.
Tálalás:
A kalácsot melegen a sütés után ajánlott tálalni. Szeleteljük fel vastag szeletekre és kínáljuk friss, ropogós salátával, főtt tojással és tejföllel. Egy kis magyar pirosarany (paprika) szórása a tetejére kihangsúlyozhatja az étel autentikus magyar karakterét.
Alternatív hozzávalók:
- Sonka helyett: Használhatunk füstölt tarját vagy bacon-t. A vegetáriánus változat elkészíthető zöldségekkel, mint a sült paprika vagy gomba.
- Liszt: Ha valaki gluténmentes diétán van, használhat gluténmentes lisztet. A tészta állaga kissé változni fog, de az íze továbbra is nagyszerű lesz.
- Tej: Laktózérzékenyek számára a tej helyettesíthető laktózmentes tejjel vagy növényi tejekkel, mint az almendratej vagy a zabtej.
- Élesztő helyett: Baking powder vagy sütőpor használható, de ebben az esetben a tészta kelesztése nem szükséges.
Egészségügyi előnyök:
- Teljes kiőrlésű változat: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a kalács rostban gazdag lesz, ami jótékony hatással van az emésztésre és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
- Magas fehérjetartalom: A sonka jó fehérjeforrás, amely létfontosságú az izmok építéséhez és javításához.
- Tojás: A tojássárgája gazdag D-vitaminban, mely erősíti a csontokat, és kolinban, ami elősegíti az agy működését.
- Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami szintén erősíti a csontokat.
Variációk:
- Zöldséges kalács: Zöldségek, mint a sült paprika, cukkini vagy gomba hozzáadásával készíthetünk egy vegetáriánus változatot.
- Sajtos: A tésztához adhatunk reszelt sajtot, mint a trappista vagy ementáli, ami szaftosabbá és ízletesebbé teszi a kalácsot.
- Fűszeres változat: Csempészhetünk bele egy kis csilipaprikát vagy más ízesítőket, hogy fűszeresebb, izgalmasabb változatot kapjunk.
Érdekességek:
- Hagyomány és modernitás: Míg a sonka és a kalács mindkettő hagyományos magyar ételek, a kettő kombinálása viszonylag új ötlet, ami a hagyomány és a modern konyha ötvözete.
- Regionális különbségek: Magyarország különböző régióiban eltérő húsvéti szokások és ételek vannak. A Húsvéti Sonka Kalács egy olyan étel, ami különféle változatokban jelenik meg a különböző régiókban.
- Evolúció: Sok tradicionális étel az idők folyamán változik. Valószínű, hogy a Húsvéti Sonka Kalács is fog változni az elkövetkező évtizedekben, ahogy az új generációk hozzáadják saját kreatív ízlésüket és érintésüket.