Húsvéti sonka kalács Húsvéti sonka kalács

Húsvéti sonka kalács

Kelt tészta Tészták

Húsvéti sonka kalács – Az ünnepi asztal elmaradhatatlan édessége

Húsvéti sonka kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A Húsvét egyike azon ünnepeknek, amikor az asztal megterítése kiemelt fontossággal bír. A hagyomány szerint az ünnepi menünek részét képezi a sonka és a kalács is. Azonban mi lenne, ha ezeket két finomságot ötvöznénk egyetlen édességben? A Húsvéti sonka kalács remek választás lehet az ünnepi asztalra.

Húsvéti sonka kalács

Húsvéti sonka kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Húsvéti sonka kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 611 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Keverjük simára az élesztőt a cukor felével és 5 dkg liszttel 2 dl langyos tejben. Takarjuk le és futtassuk fel.
  • A sonkát daráljuk le.
  • A gyúródeszkára szórjuk a maradék lisztet, közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a kovászt, a tojássárgáját, a darabokra vágott vajat, a maradék tejet, a cukrot, és a fűszereket. Gyúrjuk össze, majd dolgozzuk bele a sonkát.
  • A tésztát tegyük tálba, és kelesszük meg.
  • A megkelt tésztát gyúrjuk át még egyszer, majd tegyük olajjal kikent, szögletes formába.
  • A formában hagyjuk még 20 percig kelni, majd süssük forró sütőben 50-60 percig közepes lángon.
  • A kihűlt tésztát borítsuk ki a formából, és szeleteljük fel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Húsvéti sonka kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 611kcalSzénhidrát: 80gFehérje: 19gZsír: 23gTelített zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 179mgNátrium: 641mgKálium: 292mgÉlelmi rost: 3gCukor: 14gVitamin A: 665IUVitamin C: 1mgKalcium: 94mgVas: 5mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Húsvéti Sonka Kalács egy kevésbé ismert, de nagyon különleges magyar hagyomány. A húsvét, mint ünnep, jelképezi az újrakezdést és a megújulást. Sok európai kultúrában a sonka a húsvéti ünneplés központi eleme, mivel a hosszú téli hónapok alatt tartósított sonkát tavasszal kezdték el fogyasztani.

Magyarországon a sonkát gyakran párosítják különféle péksüteményekkel, így született meg a gondolat, hogy a sonkát közvetlenül a kalácsba integrálják, így hozva létre ezt az egyedi húsvéti finomságot.

Tálalás:

A kalácsot melegen a sütés után ajánlott tálalni. Szeleteljük fel vastag szeletekre és kínáljuk friss, ropogós salátával, főtt tojással és tejföllel. Egy kis magyar pirosarany (paprika) szórása a tetejére kihangsúlyozhatja az étel autentikus magyar karakterét.

Alternatív hozzávalók:

  • Sonka helyett: Használhatunk füstölt tarját vagy bacon-t. A vegetáriánus változat elkészíthető zöldségekkel, mint a sült paprika vagy gomba.
  • Liszt: Ha valaki gluténmentes diétán van, használhat gluténmentes lisztet. A tészta állaga kissé változni fog, de az íze továbbra is nagyszerű lesz.
  • Tej: Laktózérzékenyek számára a tej helyettesíthető laktózmentes tejjel vagy növényi tejekkel, mint az almendratej vagy a zabtej.
  • Élesztő helyett: Baking powder vagy sütőpor használható, de ebben az esetben a tészta kelesztése nem szükséges.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű változat: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a kalács rostban gazdag lesz, ami jótékony hatással van az emésztésre és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
  2. Magas fehérjetartalom: A sonka jó fehérjeforrás, amely létfontosságú az izmok építéséhez és javításához.
  3. Tojás: A tojássárgája gazdag D-vitaminban, mely erősíti a csontokat, és kolinban, ami elősegíti az agy működését.
  4. Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, ami szintén erősíti a csontokat.

Variációk:

  1. Zöldséges kalács: Zöldségek, mint a sült paprika, cukkini vagy gomba hozzáadásával készíthetünk egy vegetáriánus változatot.
  2. Sajtos: A tésztához adhatunk reszelt sajtot, mint a trappista vagy ementáli, ami szaftosabbá és ízletesebbé teszi a kalácsot.
  3. Fűszeres változat: Csempészhetünk bele egy kis csilipaprikát vagy más ízesítőket, hogy fűszeresebb, izgalmasabb változatot kapjunk.

Érdekességek:

  1. Hagyomány és modernitás: Míg a sonka és a kalács mindkettő hagyományos magyar ételek, a kettő kombinálása viszonylag új ötlet, ami a hagyomány és a modern konyha ötvözete.
  2. Regionális különbségek: Magyarország különböző régióiban eltérő húsvéti szokások és ételek vannak. A Húsvéti Sonka Kalács egy olyan étel, ami különféle változatokban jelenik meg a különböző régiókban.
  3. Evolúció: Sok tradicionális étel az idők folyamán változik. Valószínű, hogy a Húsvéti Sonka Kalács is fog változni az elkövetkező évtizedekben, ahogy az új generációk hozzáadják saját kreatív ízlésüket és érintésüket.
(össznézettség: 329, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating