Húsvéti sonkaleves – füstölt sonkaléből készült, tárkonyos, tejfölös leves húsvétra
Húsvéti sonkaleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Ez a húsvéti sonkaleves tökéletes választás a maradék sonka és sonkalé ízletes újrahasznosítására. A tárkonyos borecet, a tejfölös habarás és a friss petrezselyemzöld harmóniája egy gazdag, házias, mégis frissítő sonkás zöldségleves formájában kel életre. Tökéletes fogás a húsvéti menü részeként vagy az ünnep utáni napokra – egyszerre hagyományos és praktikus választás.
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók
- 20 dkg füstölt-főtt sonka
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 burgonya burgonya nagyobb
- 1 liter sonkalé
- 0,5 liter víz
- 1,5 teáskanál fűszerpaprika
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tárkonyos borecet
- 1 csokor petrezselyemzöld
- olaj a dinszteléshez
Elkészítés
- A sonkát vágjuk kisebb kockákra vagy csíkokra, a sárgarépát és petrezselyemgyökeret hámozzuk meg, majd karikázzuk fel. A burgonyát szintén meghámozzuk és felkockázzuk.
- Egy nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és pár percig pirítjuk, hogy az íze még intenzívebbé váljon. Ezután beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a burgonyát is, és együtt pár percig kevergetve dinszteljük.
- A zöldségekre rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg, majd azonnal felöntjük a sonkalével és a vízzel. (Ha a sonkalé túl sós lenne, bátran használjunk több vizet az arányok változtatásával.)
- A levest forrásig melegítjük, majd lefedve, közepes lángon főzzük körülbelül 30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Egy kis tálban a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. A forró levesből néhány evőkanálnyit hozzámerünk a tejfölös keverékhez, simára keverjük (hőkiegyenlítést végzünk), majd az egészet visszaöntjük a levesbe, miközben folyamatosan keverjük. Így elkerülhető, hogy a habarás csomós legyen.
- Hozzáadjuk a tárkonyos borecetet, amellyel kellemesen savanykás ízt kap a leves. Ízlés szerint lehet kóstolgatni és utólag még hozzáadni, ha intenzívebb ízt szeretnénk.
- A legvégén megszórjuk a levest a finomra aprított petrezselyemzölddel, és néhány perc pihentetés után tálalhatjuk is.
- Friss, puha kenyérrel vagy pirított zsemlével kínáljuk. Igazi házias, tartalmas fogás, ami méltó befejezése lehet a húsvéti ünnepeknek.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Húsvéti sonkaleves recepthez:
A húsvéti sonkaleves egy hagyományos, magyar ünnepi leves, amelyet jellemzően a húsvét után megmaradt füstölt-főtt sonka és a főzésből visszamaradt sonkalé felhasználásával készítenek. Ez a leves tartalmaz zöldségeket (például sárgarépát, petrezselyemgyökeret, burgonyát), és gyakran tejfölös habarással sűrítik. A végső ízvilágot a tárkonyos borecet savanyító hatása teszi teljessé. A sonkaleves egyszerre tartalmas, házi jellegű, és gazdaságos étel, amely kiválóan illeszkedik a húsvéti menü utóéletébe.
Igen, a boltban vásárolt füstölt sonka is tökéletesen alkalmas a húsvéti sonkaleves elkészítéséhez, különösen, ha előre meg van főzve. Fontos, hogy a sonkalé is megmaradjon, mert ez adja a leves alapját, és ettől lesz igazán füstös, gazdag ízű az étel.
Ha nincs otthon tokaji tárkonyos borecet, akkor használható helyette almaecet, fehérborecet vagy akár friss tárkony egy kevés citromlével kombinálva. A lényeg, hogy a savanykás íz megjelenjen, ami tökéletesen ellensúlyozza a füstölt sonka sós karakterét.
A sonkalé gyakran természetesen sós, ezért a főzés során fontos figyelni az ízesítésre. Ha a sonkaleves túl sós, hígítsuk tovább vízzel, vagy adjunk hozzá több zöldséget és burgonyát, amelyek magukba szívják a sót. A tejfölös habarás szintén enyhítheti a sós ízt.
A hagyományos sárgarépa, petrezselyemgyökér és burgonya mellett bátran tehetünk a levesbe zellert, paszternákot, vagy akár egy kevés karalábét is. Ezek jól illenek a füstölt sonka ízvilágához, és tovább gazdagítják a zöldségleves karakterét.
A tárkonyos borecet különleges, enyhén pikáns íze frissítő kontrasztot ad a sonka füstös, sós karakteréhez. A savanyítás nemcsak az ízek egyensúlyát teremti meg, hanem emésztést segítő hatással is bír, így a leves könnyebben fogyasztható, főleg ünnepi időszak után.
Történet:
A húsvéti sonkaleves egy igazi klasszikus a magyar ünnepi asztalon, amely remek módja a maradék sonka és sonkalé felhasználásának. Húsvét után gyakran marad füstölt-főtt sonka, amely önmagában már nem olyan izgalmas, de egy ízletes sonkaleves formájában új életre kelhet. A tárkonyos ecet frissítően savanykás ízt ad a levesnek, míg a tejfölös habarás selymes állagot biztosít. Ez a leves nemcsak finom, hanem gazdaságos is, hiszen semmi nem megy kárba.
Tálalás:
A sonkás zöldségleves tálalása frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva az igazi, amely tovább emeli az étel frissességét. Leginkább friss, puha kenyérrel vagy ropogós héjú parasztkenyérrel érdemes kínálni, hogy a tányér alján maradt szaftos sonkalé cseppjei se vesszenek kárba. Ez a húsvéti leves kiváló első fogásként szolgálhat egy családi ebédhez, de akár önálló ételként is megállja a helyét egy könnyű vacsorához.
Ital ajánló a Húsvéti sonkaleves mellé:
Gyerekeknek:
- Almalé enyhén hígítva – Frissítő, enyhén édeskés ízvilágával jól illik a sós, füstös leveshez.
- Házi limonádé szénsavmentes vízzel – Egy kis citromosság finoman rímel a tárkonyos savanyításra.
- Őszibarack nektár – Krémes, lágy ízű ital, ami kiegészíti a leves természetes édességét a zöldségek miatt.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor (pl. Tokaji Furmint vagy Olaszrizling) – A sonka füstösségéhez és a tárkonyos ízhez kiváló párosítás.
- Házi almafröccs (alma + szódavíz) – Üdítő, könnyed ital, ami frissít anélkül, hogy elnyomná az étel ízét.
- Tormás paradicsomlé (csípősebb kedvelőknek) – Egy különleges, sós-savanykás ital, ami harmonizál a leves karakterével.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs kéznél tokaji tárkonyos borecet, használhatsz helyette sima tárkonyecetet vagy akár egy kevés friss tárkonyt és citromlevet is a savanyításra. A füstölt-főtt sonka helyettesíthető maradék füstölt tarjával vagy kolbásszal is. Aki sűrűbb levest szeretne, tehet bele kevés csipetkét vagy
Egészségügyi előnyök:
A húsvéti sonkaleves nemcsak ízletes, hanem tápláló is. A benne található zöldségek – mint a sárgarépa, petrezselyemgyökér és burgonya – vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, támogatják az immunrendszert és az emésztést. A füstölt sonka fehérjeforrás, bár mértékkel fogyasztva ajánlott a sótartalma miatt. A petrezselyemzöld magas C-vitamin-tartalma révén antioxidáns hatású. A tejfölös habarás pedig könnyedebbé teszi az étel textúráját, miközben nem terheli meg túlzottan a gyomrot.
Variációk:
A húsvéti sonkaleves sokféleképp variálható. Ha krémesebb állagot szeretnél, készítheted tejszínes habarással is, vagy elhagyhatod a lisztet egy könnyedebb változat kedvéért. Az ízesítéshez a tárkonyos ecet helyett próbálj ki citromlevet, almaecetet vagy akár egy kevés mustárt is, ha pikánsabb ízvilágra vágysz. A húsmentes verzióban a sonkát helyettesítheted füstölt tofuval, a sonkalét pedig zöldségleves-alapra cserélheted. Így vegetáriánusok számára is élvezhető.
Érdekességek:
A sonkaleves a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál kedveltebb fogása, főként Húsvét után készítik vidéken. A sonkalé évszázadok óta fontos szerepet játszik a tartalmas levesek készítésében, főleg ott, ahol a háztáji füstölt hús hagyománya él. A tárkonyos savanyítás Erdélyből ered, ahol hasonló módon ízesítik a híres csorbalevest is. Egyes háziasszonyok külön készítenek sonkalevet a főzéshez, mert annyira szeretik ezt az ízvilágot – és van, aki nem csak húsvétkor főzi meg ezt a levest, hanem az év bármely szakában.
