Húsvéti töltelék vadászné módra Húsvéti töltelék vadászné módra

Húsvéti töltelék vadászné módra

Vaddisznó Vadhús ételek

Húsvéti töltelék vadászné módra – Ínycsiklandó és gazdag fogás

Húsvéti töltelék vadászné módra recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az ünnepi időszakban számos tradicionális étel szerepel az asztalunkon, de ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a húsvéti töltelék vadászné módra receptjét. Ez a fogás gazdag ízekkel és textúrákkal rendelkezik, és a húsok, zöldségek és fűszerek tökéletesen harmonizálnak egymással.

Húsvéti töltelék vadászné módra

Húsvéti töltelék vadászné módra

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Húsvéti töltelék vadászné módra.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 756 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vaddisznó lapockát, a szárnyasmájat (az epétől és nagyobb erektől megtisztítva) és a vöröshagymát ledaráljuk. A húspépet sóval, feketeborssal, morzsolt majorannával és a szárított erdei gombákból készített őrleménnyel vagy felaprított szárított vargányával jól összekeverjük és letakarva állni hagyjuk kb. fél órát.
  • A tojásokat felütjük egy nagyobb tálba és kissé felverjük kézi habverővel, majd további keverés mellett kanalanként hozzá adjuk a lisztet és a sütőport, amíg sűrű palacsintatésztához hasonló állagot nem kapunk.
  • A korábban vízbe áztatott száraz zsemléket jól kinyomkodjuk és hozzá keverjük a fűszerezett húshoz, amihez végül hozzá adjuk a lisztes tojáskeveréket és az egészet homogén állagúra keverjük fakanállal.
  • A 24 cm átmérőjű, magasfalú tortaformát (vagy egy megfelelő vaslábast) kizsírozzuk és az aljára császárszalonnából készített „kakastaréjokat” helyezünk el angyalszárny alakzatban, majd a zsemlemorzsával megszórjuk a teljes felületet belülről. Az így előkészített formába öntjük a húsos tojásos keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
  • Ha kihűlt egy lapos tányérra borítjuk és a húsvéti sonkához kínáljuk friss zöldségekkel és egy pohár borral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Húsvéti töltelék vadászné módra-hoz!

Tápérték

Kalória: 756kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 47gZsír: 47gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 695mgNátrium: 2220mgKálium: 430mgÉlelmi rost: 3gCukor: 4gVitamin A: 8910IUVitamin C: 16mgKalcium: 225mgVas: 11mg
Keyword húsétel, vaddisznó
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Húsvéti töltelék vadászné módra egy régi magyar családi recept, amelyet generációk óta továbbadnak. A történet szerint egy vadász és a felesége, akit a faluban „a vadászné” néven ismertek, hozták létre ezt a különleges tölteléket. A vadász sokszor hozott haza vaddisznót, míg a felesége a családi gazdaságban tenyésztett csirkéket. A Húsvét alkalmából, amikor a család összegyűlt, a vadászné kísérletezni kezdett a hozzávalókkal, és létrehozta ezt a páratlanul finom és ízletes fogást.

Tálalás:

A tölteléket a legjobban friss, ropogósra sült kenyérrel vagy házi készítésű pogácsával lehet tálalni. Egy-egy szelet tölteléket szépen elrendezünk a tányéron, majd mellé egy kis tejföllel és friss zöldpaprikával vagy paradicsommal díszítjük. A tányér szélét majorannával vagy petrezselyemmel szórjuk meg, és így kínáljuk fel a vendégeinknek.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél vaddisznó, használhatunk sertés- vagy marhalapockát is.
  • A csirkemáj helyett liba- vagy kacsamáj is kiváló választás.
  • Aki szeretné egy kicsit könnyebbé tenni a fogást, az a császárszalonna helyett sonkát használhat.
  • Azok számára, akik nem kedvelik a vargányát, ajánlott helyette friss gombát (pl. csiperke) használni, vagy teljesen kihagyni azt a receptből.
  • A zsemle helyett kenyérrel is készíthető a töltelék, de ebben az esetben kevesebb folyadékot igényel majd.

Egészségügyi előnyök:

  1. Vaddisznó: Gazdag fehérjében, alacsony zsírtartalmú, és magas a B-vitamin tartalma, különösen a B12-vitamin. Emellett kiváló vasforrás, amely elősegíti a vérképzést és csökkenti a fáradtságérzetet.
  2. Csirkemáj: A máj általában magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, különösen az A-vitaminban, ami fontos a látáshoz és az immunrendszer egészségéhez.
  3. Tojás: Jó fehérjeforrás, és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Emellett a tojássárgája gazdag kolinban, ami fontos az agy egészségéhez.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: A vaddisznó és a csirkemáj helyett használjunk gombát, például shiitake vagy portobellót. Tofut vagy tempeht is hozzáadhatunk extra fehérjéért.
  2. Halas változat: A húsok helyett használjunk füstölt lazacot vagy heringet, ami egy egzotikusabb ízt ad a tölteléknek.
  3. Csípős változat: Adhatunk hozzá chili paprikát vagy paprika krémet, hogy extra csípősséget adjunk neki.

Érdekességek:

  1. A „vadászné módra” kifejezés gyakran utal a hagyományos, rusztikus magyar konyhára, amely gyakran ötvözi a vadon élő állatok húsát más alapvető összetevőkkel.
  2. A töltelékeknek hosszú történelmük van a magyar konyhában. A középkorban, amikor az emberek nem akartak pazarolni semmit, a maradék húst és egyéb összetevőket keverékbe öntötték és megsütötték, így születtek a különféle töltelékek.
  3. Sok magyar családi receptben találkozhatunk a vargányával, mivel ez a gomba különösen gyakori a közép-európai erdőkben és nagyon ízletes.
(össznézettség: 1 190, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése