Ízletes és finom Ischli fánk – egy igazi osztrák klasszikus!
Ischli fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
Az Ischli fánk eredetileg Ausztriából származik, és azóta vált az egyik legkedveltebb desszerté. Egy finom, omlós sütemény, amelyet általában dióval vagy mandulával töltnek meg, majd csokoládéval borítanak be. Tökéletes édesség, amelyet bármikor élvezhetsz, akár kávé vagy tea mellé, akár desszertként.
Ischli fánk
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd legalább egy órát pihentetem a hűtőben.
- Utána lisztezett munkalapon nagy imádkozás közepette vékonyra (max 5 mm) nyújtom, tetszőleges méretűre szúrom ki, és légkeveréses sütőben 160°C fokon világosra sütöm kb. 10-15 perc alatt.
- A kihűlt korongokat páronként baracklekvárral összeragasztom és csokimázzal vonom be. Ehhez gőz felett megolvasztom a csokit, majd belekeverem a vajat.
- Takarékos módon úgy vonom be a sütit mázzal, hogy egyik kezemben széles pengéjű kést fogok, amire egyenként rárakom az islereket, a másik kezemben tartott kiskanállal pedig öntöm rájuk a mázat, mindezt a lábos felett, így nem megy kárba a máz.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
Az Ischli fánk a magyar konyha egy kevésbé ismert, de annál finomabb édessége. Sokan úgy gondolják, hogy az elnevezése osztrák eredetű, hiszen „Ischler” néven is találkozhatunk vele, mely egy osztrák kisvárosról kapta a nevét. Az eredeti recept a 19. századból származik és valószínűleg az osztrák-magyar monarchia idején terjedt el Magyarországon is. Ez az édesség sokáig az arisztokrácia körében volt népszerű, majd idővel a közönséges emberek asztalára is eljutott.
Tálalás:
Az Ischli fánkot frissen a legjobb tálalni, amikor a csokoládémáz még rugalmas, és a lekvár édes-savanyú íze kontrasztot alkot a mandulás tésztával. Tálaláskor szórhatsz a tetejére porcukrot vagy akár darált mandulát is a díszítéshez. Egy pohár tejjel vagy egy csésze fekete kávéval kiválóan harmonizál.
Alternatív hozzávalók:
Ha variálni szeretnéd az alap receptet, vagy nem áll rendelkezésedre az összes hozzávaló, az alábbi alternatívákat javaslom:
- Mandula helyett: Használhatsz darált diót, mogyorót vagy akár pisztáciát is. Mindenféle mag más-más karaktert ad az édességnek.
- Baracklekvár helyett: Próbáld ki más lekvárokkal, mint például szilvalekvár, eperlekvár vagy akár áfonyalekvár.
- 60%-os csokoládé helyett: Használhatsz tejcsokoládét, ha édesebb mázat szeretnél, vagy sötét csokoládét (70% feletti), ha intenzívebb, kesernyésebb ízt szeretnél.
Egészségügyi előnyök:
Bár az Ischli fánk elsősorban nem az egészséges ételek kategóriájába tartozik, néhány hozzávalójának azonban vannak jótékony hatásai:
- Mandula: Gazdag E-vitaminban, mely antioxidánsként működik, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben. Továbbá, a mandula jó zsírsavakban is gazdag, melyek támogatják a szív egészségét.
- Étcsokoládé: A sötét csokoládéban található flavonoidok segíthetnek az artériák rugalmasságának fenntartásában és csökkenthetik a magas vérnyomást.
- Citromhéj: A citromhéj gazdag C-vitaminban és rostban, valamint a citrom esszenciális olajai is jótékonyak lehetnek.
Variációk:
- Gluténmentes Ischli fánk: Cserélje le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre, ha valaki cöliákiában szenved vagy gluténérzékeny.
- Vegán: Használjon vegán vajat és vegán csokoládét a hagyományos helyett.
- Diós Ischli fánk: A mandula helyett használj darált diót a tésztában.
Érdekességek:
- Az Ischli fánk neve az „Ischl” nevű osztrák városból származik, ahol az édességet eredetileg feltételezett módon először készítették.
- A két világháború közötti időszakban az Ischli fánk különösen népszerű volt a kávéházakban és cukrászdákban, ahol egy csésze kávé vagy tea mellett tálalták.
- A hagyományos recept szerint baracklekvárral készítik, de a 20. század második felétől kezdve egyre több variáció jelent meg, ahogy a cukrászok és a háziasszonyok kísérletezni kezdtek új ízvariációkkal.