Joghurtos szalagos fánk Joghurtos szalagos fánk

Joghurtos szalagos fánk

Fánk Tészták

Joghurtos szalagos fánk – az ízek összhangja!

Joghurtos szalagos fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

A joghurtos szalagos fánk az egyik legkedveltebb desszert, amit könnyen elkészíthetünk otthon is. Az édes és lágy tészta tökéletesen harmonizál a joghurt savanykás ízével, így igazi különlegességnek számít. Egytálban tálalva szép és látványos desszertet kapunk, amelyet akár vendégeknek is felkínálhatunk.

Joghurtos szalagos fánk

Joghurtos szalagos fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Joghurtos szalagos fánk.
4.75 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 420 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom.
  • A lisztet egy edénybe teszem ráöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Összekeverem a tésztát, majd munkaasztalra kivéve addig gyúrom, míg teljesen sima lesz.
  • Visszateszem a tálba, letakarom és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztem.
  • Ha a tészta megkelt, lisztezett munkaasztalon 1-1,5 cm vastagra nyújtom és egy 6-7 cm átmérőjű kiszúróval, vagy pohárral fánkokat szaggatok belőle. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és kiszaggatom. 20 percet pihentetem.
  • Magas falú serpenyőben olajat forrósítok.
  • Egyszerre annyi fánkot sütök ki, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Mielőtt az olajba teszem, közepén az ujjammal mélyedést csinálok. Úgy kezdem a sütést, hogy a fánkot lyukas oldalával lefelé teszem az olajba. Az első oldalukat 2-3 percig sütöm fedő alatt, majd megfordítom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Sütés közben folyamatosan figyelem a fánkokat, hogy szép világos színűre süljenek.
  • A kész fánkokat papírtörlőre szedem, még melegen porcukorral megszórom, és baracklekvárral, vagy bármilyen házi lekvárral töltve tálalom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Joghurtos szalagos fánk-hoz!

Tápérték

Kalória: 420kcalSzénhidrát: 73gFehérje: 11gZsír: 9gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gTrans Fat: 1gKoleszterin: 115mgNátrium: 71mgKálium: 180mgÉlelmi rost: 3gCukor: 20gVitamin A: 329IUVitamin C: 1mgKalcium: 63mgVas: 3mg
Keyword fánk
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A joghurtos szalagos fánk eredete nem annyira régi, mint egyes hagyományos magyar édességeké, de mégis hamar népszerűségre tett szert. A joghurt hozzáadása a tésztához egy modern konyhai trükk, melynek köszönhetően a fánk még lágyabb és omlósabb lesz. Az évek során a magyar háziasszonyok kreativitásának köszönhetően számtalan változat született, így a joghurtos szalagos fánk mára már a családi összejövetelek kedvelt desszertjévé vált.

Tálalás:

A joghurtos szalagos fánkot általában egy nagy, szép tányéron vagy tálon szolgálják fel. A porcukorral meghintett fánkokat gyakran rendezik egy nagy halomba, középen pedig egy kis tálka lekvárral. A lekvár így könnyen elérhető mindenkinek, aki a fánkot kóstolná. Néha friss gyümölcsökkel, mint eper vagy málna is díszíthetjük a tányért, ami további ízt és színt ad a desszertnek.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tejföl: Ha nincs kéznél joghurt, használhatunk tejfölt is. Ez ad egy kis extra savanykás ízt a fánknak, amely sokak számára kedvező lehet.
  2. Teljes kiőrlésű liszt: Az egészségesebb változatért cserélhetjük a fehér lisztet teljes kiőrlésűre. A fánkok így rostban gazdagabbak lesznek.
  3. Alternatív édesítők: Ha kerülni szeretnénk a hagyományos porcukrot, használhatunk mézet, juharszirupot vagy steviát a tésztában és a megszórásához is.
  4. Gyümölcsdarabok: Az ízesítéshez adjunk hozzá apróra vágott gyümölcsöket, mint például málna, eper vagy akár kis darabokban levágott alma, ami még érdekesebbé teszi a fánk textúráját és ízét.

Egészségügyi előnyök:

  1. Joghurt: A joghurtban lévő élő kultúrák (probiotikumok) jó hatással vannak az emésztésre. A kalcium és a B-vitaminok gazdag forrása, amelyek támogatják a csontok egészségét és az energiatermelést.
  2. Tojás: A tojássárgája omega-3 zsírsavakat, kolin nevű tápanyagot és antioxidánsokat tartalmaz. Ezenkívül a tojás kitűnő fehérjeforrás.
  3. Teljes kiőrlésű liszt (ha ezt az alternatívát választjuk): Gazdag rostban, ami segít az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában. Továbbá, tápanyagokban gazdagabb, mint a finomított liszt.

Variációk:

  1. Fűszerezett fánk: Adjunk a tésztához egy csipetnyi fahéjat, szerecsendiót vagy kardamomot egyedi ízért.
  2. Csokoládés változat: A tésztába keverhetünk kakaóport vagy apróra vágott csokoládé darabokat.
  3. Sós változat: Hagyjuk ki a porcukrot a tésztából, és adjunk hozzá például sajtdarabokat vagy fűszernövényeket a sós fánkokért.

Érdekességek:

  1. Joghurt a sütésben: A joghurt nemcsak a fánkoknál, de más süteményeknél és sütiknél is népszerű hozzávaló. A joghurt savassága lágyítja a tésztát és segít a kellemes textúra kialakításában.
  2. Fánkok a világ körül: Számos kultúrában találkozhatunk hasonló süteményekkel. A magyar fánkokon kívül például ott vannak az amerikai donut-ok, a francia beignet, vagy a lengyel paczki.
  3. Régi receptek: A fánkok sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnánk. Már az ókori Egyiptomban is ismerték és készítették őket, bár természetesen az akkori receptek eltérnek a maiaktól.
(össznézettség: 891, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése