Joghurtos szalagos fánk – az ízek összhangja!
Joghurtos szalagos fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.
A joghurtos szalagos fánk az egyik legkedveltebb desszert, amit könnyen elkészíthetünk otthon is. Az édes és lágy tészta tökéletesen harmonizál a joghurt savanykás ízével, így igazi különlegességnek számít. Egytálban tálalva szép és látványos desszertet kapunk, amelyet akár vendégeknek is felkínálhatunk.
Joghurtos szalagos fánk
Hozzávalók
Elkészítés
- Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom.
- A lisztet egy edénybe teszem ráöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Összekeverem a tésztát, majd munkaasztalra kivéve addig gyúrom, míg teljesen sima lesz.
- Visszateszem a tálba, letakarom és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztem.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett munkaasztalon 1-1,5 cm vastagra nyújtom és egy 6-7 cm átmérőjű kiszúróval, vagy pohárral fánkokat szaggatok belőle. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és kiszaggatom. 20 percet pihentetem.
- Magas falú serpenyőben olajat forrósítok.
- Egyszerre annyi fánkot sütök ki, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Mielőtt az olajba teszem, közepén az ujjammal mélyedést csinálok. Úgy kezdem a sütést, hogy a fánkot lyukas oldalával lefelé teszem az olajba. Az első oldalukat 2-3 percig sütöm fedő alatt, majd megfordítom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Sütés közben folyamatosan figyelem a fánkokat, hogy szép világos színűre süljenek.
- A kész fánkokat papírtörlőre szedem, még melegen porcukorral megszórom, és baracklekvárral, vagy bármilyen házi lekvárral töltve tálalom.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A joghurtos szalagos fánk eredete nem annyira régi, mint egyes hagyományos magyar édességeké, de mégis hamar népszerűségre tett szert. A joghurt hozzáadása a tésztához egy modern konyhai trükk, melynek köszönhetően a fánk még lágyabb és omlósabb lesz. Az évek során a magyar háziasszonyok kreativitásának köszönhetően számtalan változat született, így a joghurtos szalagos fánk mára már a családi összejövetelek kedvelt desszertjévé vált.
Tálalás:
A joghurtos szalagos fánkot általában egy nagy, szép tányéron vagy tálon szolgálják fel. A porcukorral meghintett fánkokat gyakran rendezik egy nagy halomba, középen pedig egy kis tálka lekvárral. A lekvár így könnyen elérhető mindenkinek, aki a fánkot kóstolná. Néha friss gyümölcsökkel, mint eper vagy málna is díszíthetjük a tányért, ami további ízt és színt ad a desszertnek.
Alternatív hozzávalók:
- Tejföl: Ha nincs kéznél joghurt, használhatunk tejfölt is. Ez ad egy kis extra savanykás ízt a fánknak, amely sokak számára kedvező lehet.
- Teljes kiőrlésű liszt: Az egészségesebb változatért cserélhetjük a fehér lisztet teljes kiőrlésűre. A fánkok így rostban gazdagabbak lesznek.
- Alternatív édesítők: Ha kerülni szeretnénk a hagyományos porcukrot, használhatunk mézet, juharszirupot vagy steviát a tésztában és a megszórásához is.
- Gyümölcsdarabok: Az ízesítéshez adjunk hozzá apróra vágott gyümölcsöket, mint például málna, eper vagy akár kis darabokban levágott alma, ami még érdekesebbé teszi a fánk textúráját és ízét.
Egészségügyi előnyök:
- Joghurt: A joghurtban lévő élő kultúrák (probiotikumok) jó hatással vannak az emésztésre. A kalcium és a B-vitaminok gazdag forrása, amelyek támogatják a csontok egészségét és az energiatermelést.
- Tojás: A tojássárgája omega-3 zsírsavakat, kolin nevű tápanyagot és antioxidánsokat tartalmaz. Ezenkívül a tojás kitűnő fehérjeforrás.
- Teljes kiőrlésű liszt (ha ezt az alternatívát választjuk): Gazdag rostban, ami segít az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában. Továbbá, tápanyagokban gazdagabb, mint a finomított liszt.
Variációk:
- Fűszerezett fánk: Adjunk a tésztához egy csipetnyi fahéjat, szerecsendiót vagy kardamomot egyedi ízért.
- Csokoládés változat: A tésztába keverhetünk kakaóport vagy apróra vágott csokoládé darabokat.
- Sós változat: Hagyjuk ki a porcukrot a tésztából, és adjunk hozzá például sajtdarabokat vagy fűszernövényeket a sós fánkokért.
Érdekességek:
- Joghurt a sütésben: A joghurt nemcsak a fánkoknál, de más süteményeknél és sütiknél is népszerű hozzávaló. A joghurt savassága lágyítja a tésztát és segít a kellemes textúra kialakításában.
- Fánkok a világ körül: Számos kultúrában találkozhatunk hasonló süteményekkel. A magyar fánkokon kívül például ott vannak az amerikai donut-ok, a francia beignet, vagy a lengyel paczki.
- Régi receptek: A fánkok sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnánk. Már az ókori Egyiptomban is ismerték és készítették őket, bár természetesen az akkori receptek eltérnek a maiaktól.