Kagylótészta all’arrabiata – Olasz ízek a tányérodon
Kagylótészta all’arrabiata recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.
Az all’arrabiata olaszul „dühös stílusban” jelent, ami arra utal, hogy ez az étel igazán pikáns és ízletes. Ha szereted a mediterrán konyhát és a fűszeres ételeket, akkor a kagylótészta all’arrabiata receptje tökéletes választás lesz számodra. Ez a fogás nem csak finom és egészséges, de az elkészítése sem igényel különösebb szaktudást.
Kagylótészta all’arrabiata
Hozzávalók
- 25 dkg kagylótészta
- 4 db paradicsom nagyobb
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db chili kisebb
- só
- fekete bors őrölt
- bazsalikom
- oregánó
- kakukkfű
- 4 evőkanál olivaolaj
Elkészítés
- A tésztát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, de ne túl puhára. Divatosan fogalmazhatnék úgy is, hogy al dente -re főzzük (mert ez úgy tetszik :), majd leszűrjük.
- A paradicsomokat picit bemetsszük, forró vízzel leforrázzuk és lehúzzuk a héját.
- Az olívaolajra dobtam rá a durvára vágott fokhagymát és amint megéreztem az illatát beleraktam az összekockázott paradicsomokat és a chilit. Nincs más hátra mint a fűszerezés.
- Pár percig rottyan és összekeverhetjük a tésztával. Keverésnél még kap pár cseppet az olívaolajból.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
Az kagylótészta all’arrabiata szósszal készült tészta Olaszország Róma környékéről származik. Az all’arrabiata olaszul „haragos stílusban” jelent, ami a csípős chilire utal, ami az étel karakterjegye. A hagyományok szerint ezt a tésztát a tűz és szenvedély jelképeként készítették, és a szenvedélyes olasz természetet testesíti meg.
Tálalás:
Az igazán autentikus kagylótészta all’arrabiata tálalásakor mély tányérokban szervírozzuk, frissen tépett bazsalikommal és néhány forgáccsal friss parmezán sajtból. Az oldalán egy szelet friss, ropogós olasz kenyér is helyet kaphat, amit a tányéron maradt szószba lehet mártogatni. Egy pohár finom olasz vörösborral, például egy Chiantival, tökéletesen kiegészíthetjük az étkezési élményt.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél friss chili, használhatunk chili pelyhet vagy chili pasztát.
- A kagylótésztát kicserélhetjük más tésztatípusokra, mint például penne, spaghetti vagy rigatoni.
- Ha valaki nem fogyaszt olajat, a szósz elkészíthető alacsony zsírtartalmú főzőkrémmel vagy paradicsompürével.
- A vegetáriánusok számára hozzáadhatunk grillezett zöldségeket, mint például padlizsán vagy cukkini.
- Ha csökkenteni szeretnénk a kalóriatartalmat, használhatunk teljes kiőrlésű tésztát vagy alternatív alapú tésztákat, mint a lencse vagy csicseriborsó tésztát.
- A csípősség mértékét a chili mennyiségének növelésével vagy csökkentésével lehet variálni.
Egészségügyi előnyök:
- Paradicsom: Gazdag likopinban, egy antioxidánsban, ami segíthet a szívbetegségek és egyes rákfajták kockázatának csökkentésében.
- Olivaolaj: Tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat, amelyek elősegítik a szív egészségét.
- Fokhagyma: Immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
- Chili: Capsaicint tartalmaz, ami természetes fájdalomcsillapítóként működhet és serkenti az anyagcserét.
- Bazsalikom: Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és kiváló forrása a K-vitaminnak.
Variációk:
- All’arrabiata con pollo: Csirkedarabokkal kiegészítve egy táplálóbb ételt kaphatunk.
- All’arrabiata di mare: Tenger gyümölcseivel, mint garnélarák vagy tintahal, kiegészítve a tenger ízeit is becsempészhetjük.
- Zöld All’arrabiata: Friss spenóttal vagy kelbimbóval dúsítva zöldséges változatot kapunk.
- All’arrabiata alla crema: Tejszínnel vagy főzőkrémmel készítve egy krémesebb változatot kapunk.
Érdekességek:
- Az all’arrabiata jelentése „mérges” vagy „haragos” módon készült, ami a chili paprika csípősségére utal.
- A történetek szerint, a szósz nevét azokról a római háziasszonyokról kapta, akik mérgükben dobálták a tányérokat, ha az étel nem volt elég csípős.
- Az all’arrabiata szóssz nem csak tésztával működik jól; néhány helyi változatban pizzán vagy grillezett húsokon is találkozhatunk vele.
- Bár az eredeti recept csípős, sokan preferálják enyhébb változatban, főleg azokon a területeken, ahol az emberek nem szokták a csípős ételeket.