Kakaós kalács Kakaós kalács

Kakaós kalács

Kelt tészta Tészták

Kakaós kalács – Ínycsiklandó édes élmény

Kakaós kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A kakaós kalács az egyik legkedveltebb édesség, amely könnyen elkészíthető és igazi csemege az egész család számára. Ha szereted a puha és csokoládés ízeket, akkor a kakaós kalács receptje tökéletes választás lesz számodra. Az elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, így akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik.

Kakaós kalács

Kakaós kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kakaós kalács.
3.19 Értékelés 11 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 986 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A mazsolát leforrázzuk, majd szűrőn át csepegtetjük.
  • Fél dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  • Egy nagy tálban a liszthez hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, a 20 dkg cukrot és a 2,5 dl tejet. Robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk.
  • A tésztát ketté vesszük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, a kakaót és a maradék fél dl tejet, majd összegyúrjuk.
  • Mindkét tésztát kétfelé osztjuk és azonos méretű téglalapokra nyújtjuk.
  • A kakaós tésztára ráhelyezzük a fehér tésztát, majd feltekerjük.
  • A kész rudakat letakarva kb. 30-40 percig pihentetjük.
  • A kalácsok tetejét megkenjük a felvert tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
  • Ha kihűlt, szeletekre vágjuk és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kakaós kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 986kcalSzénhidrát: 153gFehérje: 19gZsír: 36gTelített zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 47mgNátrium: 225mgKálium: 530mgÉlelmi rost: 9gCukor: 44gVitamin A: 301IUVitamin C: 1mgKalcium: 106mgVas: 7mg
Keyword desszert, kakaós, kalács, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kakaós kalács a magyar konyha egyik kedvelt süteménye, amely a hagyományos kalácsnak egy modern és ízletes változata. A kalács már az ókori Egyiptomban is ismert volt, de a közép-európai változatok csak a középkorban váltak népszerűvé. A kakaós változat a 20. század során került az asztalokra, amikor a kakaó szélesebb körben elérhetővé vált, és a háziasszonyok kísérletezni kezdtek vele.

Tálalás:

A kakaós kalácsot legtöbbször délutáni teához vagy kávéhoz tálalják. Egy szelet kakaós kalács mellett egy pohár hideg tej vagy egy csésze forró kávé az igazi. Esetenként egy kis tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel, mint eperrel vagy málnával is tálalható.

Alternatív hozzávalók:

  • Dió: A kakaó mellett egy kis darált diót is hozzáadhatunk a tésztához, ami extra roppanósságot és ízt ad a kalácsnak.
  • Aszalt gyümölcsök: A mazsola helyett használhatunk aszalt sárgabarackot, aszalt szilvát vagy akár aszalt áfonyát is.
  • Édesítőszerek: Ha valaki csökkenteni szeretné a cukor mennyiségét, használhat erythritolt vagy más természetes édesítőszereket a cukor helyett.
  • Gluténmentes: A lisztet cserélhetjük gluténmentes lisztre azoknak, akik gluténérzékenyek. Ebben az esetben az elkészült tészta textúrája kicsit eltérhet az eredetitől.
  • Növényi tej: A tej helyettesíthető növényi tejjel, mint az almándtej, zabtej vagy szójatej, ami a vegán változat elkészítését is lehetővé teszi.

Egészségügyi előnyök:

  1. Rost: A liszt, különösen, ha teljes kiőrlésű változatot használunk, jó rostforrás, ami segíthet az emésztésben és a koleszterinszint csökkentésében.
  2. Fehérje: A tej és az élesztő fehérjeforrásként működik, ami támogatja az izmok építését és javítja a telítettség érzetét.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A mazsola E- és B-vitaminokat, valamint káliumot és vasat tartalmaz, melyek támogatják a szervezet működését.

Variációk:

  1. Kakaós kalács csokidarabokkal: Aprított étcsokoládé vagy csokidarabok hozzáadásával gazdagabb, csokoládésabb ízvilágot érhetünk el.
  2. Mogyoróvajjal: A kakaós töltelékhez keverhetünk mogyoróvajat egy extra ízdimenzióért.
  3. Vaníliás kalács: A kakaó helyett vanília kivonatot vagy vaníliarúd kikapart magjait adhatjuk a tésztához, ami egy finom vaníliás ízt kölcsönöz neki.

Érdekességek:

  1. Kakaó története: A kakaó a kakaófából származó bab, amit az aztékok és máják már i.e. 1900-ban használtak. Eredetileg az istenek italaként tartották számon.
  2. Kakaós kalács a világban: Bár a kakaós kalács jellemzően közép-európai eredetű, hasonló édes tekercseket készítenek más kultúrákban is, például a babkát Lengyelországban vagy a cinnamon roll-t az USA-ban.
  3. Kalácsfesztiválok: Magyarországon és más közép-európai országokban rendeznek kalácsfesztiválokat, ahol a résztvevők különféle kalácsvariációkat kóstolhatnak meg, köztük a kakaós változatot is.
(össznézettség: 4 073, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating