Kakaós macskaszem Kakaós macskaszem

Kakaós macskaszem

Krémes Sütemény

Kakaós macskaszem – Édes csemegék a kávé mellé

Kakaós macskaszem recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A kakaós macskaszem egy finom és könnyen elkészíthető édesség, amely kiválóan illik egy bögre forró kávé vagy tea mellé. Ha szereted az édes és csokoládés ízeket, akkor a kakaós macskaszem receptje biztosan tetszeni fog. Ez az édesség nem csak finom, de az elkészítése sem igényel különösebb szaktudást.

Kakaós macskaszem

Kakaós macskaszem

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kakaós macskaszem.
4.25 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 10 perc
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Lengyel
Mennyiség 8 főre
Kalória 798 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a fehérkrémhez :

a csokimázhoz :

Elkészítés
 

  • Piskótakorongokból kettőt – kettőt összeragasztok kevés szilvalekvárral és lerakom a tepsi aljára, de előtte kibélelem a tepsit sütő papírral.
  • Utána elkészítem a tésztát, a vajat 2 egész tojást és a porcukrot habosra kikeverem ,hozzáadom a kakaóport és a lekvárt, a lisztet, szódát és végül a tejet .jó alaposan kidolgozom és a tepsibe lévő korongokra simítom óvatosan , egyenletesen. .
  • A tésztát berakom a 180°C fokos sütőbe és megsütöm.
  • Közben a fehérkrémet főzöm meg ,a hozzávalókat összekeverem és lassú tűzön sűrűre főzöm. a vajat mixerrel krémesitem, majd a fehérkrémet adagonként hozzáadva a vajhoz habosra kidolgozom.
  • A krémet a kihült tésztára kenem rá, sima legyen a teteje.
  • A csokimázhoz a vajat krémesitem mixerrel, hozzáadom a cukrot, kakaót, hozzáadom a tejfölt.
  • 2 – 3 evőkanál vízhez keverem a zselatint, amit a krémhez keverek hozzá .
  • A csokimázat rákenem a krémre, berakom a hűtőbe pár órára. utána szeletelem fel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kakaós macskaszem-hez!

Tápérték

Kalória: 798kcalSzénhidrát: 89gFehérje: 10gZsír: 46gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 1gKoleszterin: 104mgNátrium: 952mgKálium: 233mgÉlelmi rost: 2gCukor: 50gVitamin A: 1810IUVitamin C: 1mgKalcium: 107mgVas: 3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kakaós Macskaszem az egyik legkedveltebb lengyel sütemény, amelynek történelme a 19. századig nyúlik vissza. A nevét a két különböző réteg és a különleges, fényes csokimáztól kapta, amely a macskák szemére emlékeztet. A sütemény az év során számos családi és hagyományos ünnepségen jelenik meg, de különösen karácsonykor. Sok családnak van saját változata, amit generációról generációra adnak tovább.

Tálalás:

A Kakaós Macskaszemet friss, tejjel vagy kávéval kínálják. Gyakran porcukorral vagy kókuszreszelékkel is megszórják a tetejét extra íz és textúra érdekében. A sütemény kiválóan tárolható, így akár előző nap is elkészíthető egy nagyobb esemény előtt.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki laktózérzékeny vagy vegán, a tejet növényi tejjel (mandula, zab, szója stb.) cserélheti, a margarint pedig vegán vajjal vagy kókuszzsírral.
  • Gluténérzékenyek számára a lisztet gluténmentes lisztre lehet cserélni.
  • A cukrot lehet helyettesíteni mézzel vagy agavé sziruppal, ha valaki természetesebb édesítési módot keres.
  • A lekvár helyett használhatunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcskrémet az édesség variálásához.
  • A zselatint agar-agarral vagy más növényi alapú zselésítő anyaggal cserélhetjük a vegán változat elkészítéséhez.

Egészségügyi előnyök:

A Kakaós Macskaszem tradicionális receptje sok cukrot és zsírt tartalmaz, ami nem tekinthető kifejezetten egészségesnek. Viszont néhány hozzávaló pozitív egészségügyi előnyökkel is járhat:

  1. Kakaó: A kakaó gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben és csökkenthetik a szívbetegség kockázatát.
  2. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, valamint B-vitaminokat, és a látás javításához szükséges luteint és zeaxantint.

Variációk:

  1. Gyümölcsös Macskaszem: A tészta közepére helyezzünk egy-egy gyümölcsdarabot (pl. málna, eper vagy meggy) a lekvár helyett vagy mellett.
  2. Diós változat: A tésztához adjunk hozzá apróra vágott diódarabokat vagy más olajos magvakat, mint a mogyoró vagy a mandula.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Bár a sütemény nevében a „macska” szó szerepel, nincs közvetlen kapcsolat az állattal. A sütemény fényes felülete és a kontrasztos rétegek miatt kapta a „Macskaszem” nevet.
  2. Népszerűség: Mivel a Kakaós Macskaszem sokféleképpen variálható, a lengyel családoknak gyakran vannak saját, egyedi receptjeik, amelyeket generációról generációra örökítenek.
  3. Lengyel hagyomány: A sütemény előfordulása nem csak Lengyelországban gyakori. Számos közép-európai országban, így Magyarországon is készítenek hasonló édességeket, de az összetevők és a nevek eltérhetnek.
(össznézettség: 772, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating