Kakaós macskaszem – Édes csemegék a kávé mellé
Kakaós macskaszem recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A kakaós macskaszem egy finom és könnyen elkészíthető édesség, amely kiválóan illik egy bögre forró kávé vagy tea mellé. Ha szereted az édes és csokoládés ízeket, akkor a kakaós macskaszem receptje biztosan tetszeni fog. Ez az édesség nem csak finom, de az elkészítése sem igényel különösebb szaktudást.
Kakaós macskaszem
Hozzávalók
a tésztához:
a fehérkrémhez :
- 1.25 dl tej
- 2 evőkanál burgonya liszt
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
Elkészítés
- Piskótakorongokból kettőt – kettőt összeragasztok kevés szilvalekvárral és lerakom a tepsi aljára, de előtte kibélelem a tepsit sütő papírral.
- Utána elkészítem a tésztát, a vajat 2 egész tojást és a porcukrot habosra kikeverem ,hozzáadom a kakaóport és a lekvárt, a lisztet, szódát és végül a tejet .jó alaposan kidolgozom és a tepsibe lévő korongokra simítom óvatosan , egyenletesen. .
- A tésztát berakom a 180°C fokos sütőbe és megsütöm.
- Közben a fehérkrémet főzöm meg ,a hozzávalókat összekeverem és lassú tűzön sűrűre főzöm. a vajat mixerrel krémesitem, majd a fehérkrémet adagonként hozzáadva a vajhoz habosra kidolgozom.
- A krémet a kihült tésztára kenem rá, sima legyen a teteje.
- A csokimázhoz a vajat krémesitem mixerrel, hozzáadom a cukrot, kakaót, hozzáadom a tejfölt.
- 2 – 3 evőkanál vízhez keverem a zselatint, amit a krémhez keverek hozzá .
- A csokimázat rákenem a krémre, berakom a hűtőbe pár órára. utána szeletelem fel.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A Kakaós Macskaszem az egyik legkedveltebb lengyel sütemény, amelynek történelme a 19. századig nyúlik vissza. A nevét a két különböző réteg és a különleges, fényes csokimáztól kapta, amely a macskák szemére emlékeztet. A sütemény az év során számos családi és hagyományos ünnepségen jelenik meg, de különösen karácsonykor. Sok családnak van saját változata, amit generációról generációra adnak tovább.
Tálalás:
A Kakaós Macskaszemet friss, tejjel vagy kávéval kínálják. Gyakran porcukorral vagy kókuszreszelékkel is megszórják a tetejét extra íz és textúra érdekében. A sütemény kiválóan tárolható, így akár előző nap is elkészíthető egy nagyobb esemény előtt.
Alternatív hozzávalók:
- Ha valaki laktózérzékeny vagy vegán, a tejet növényi tejjel (mandula, zab, szója stb.) cserélheti, a margarint pedig vegán vajjal vagy kókuszzsírral.
- Gluténérzékenyek számára a lisztet gluténmentes lisztre lehet cserélni.
- A cukrot lehet helyettesíteni mézzel vagy agavé sziruppal, ha valaki természetesebb édesítési módot keres.
- A lekvár helyett használhatunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcskrémet az édesség variálásához.
- A zselatint agar-agarral vagy más növényi alapú zselésítő anyaggal cserélhetjük a vegán változat elkészítéséhez.
Egészségügyi előnyök:
A Kakaós Macskaszem tradicionális receptje sok cukrot és zsírt tartalmaz, ami nem tekinthető kifejezetten egészségesnek. Viszont néhány hozzávaló pozitív egészségügyi előnyökkel is járhat:
- Kakaó: A kakaó gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben és csökkenthetik a szívbetegség kockázatát.
- Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, valamint B-vitaminokat, és a látás javításához szükséges luteint és zeaxantint.
Variációk:
- Gyümölcsös Macskaszem: A tészta közepére helyezzünk egy-egy gyümölcsdarabot (pl. málna, eper vagy meggy) a lekvár helyett vagy mellett.
- Diós változat: A tésztához adjunk hozzá apróra vágott diódarabokat vagy más olajos magvakat, mint a mogyoró vagy a mandula.
Érdekességek:
- Név eredete: Bár a sütemény nevében a „macska” szó szerepel, nincs közvetlen kapcsolat az állattal. A sütemény fényes felülete és a kontrasztos rétegek miatt kapta a „Macskaszem” nevet.
- Népszerűség: Mivel a Kakaós Macskaszem sokféleképpen variálható, a lengyel családoknak gyakran vannak saját, egyedi receptjeik, amelyeket generációról generációra örökítenek.
- Lengyel hagyomány: A sütemény előfordulása nem csak Lengyelországban gyakori. Számos közép-európai országban, így Magyarországon is készítenek hasonló édességeket, de az összetevők és a nevek eltérhetnek.