Kakaós tallér Kakaós tallér

Kakaós tallér

Aprósütemény Sütemény

Kakaos tallér – Egyszerű és ízletes édesség

Kakaós tallér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A kakaos tallér az egyik legkedveltebb édes falat, amelyet könnyen és gyorsan elkészíthetsz otthon. Ha szereted a csokoládés és roppanós ízeket, akkor a kakaos tallér receptje biztosan tetszeni fog. Az elkészítése nagyon egyszerű, és az édesség tökéletes választás lehet akár uzsonnára, vagy a kávé vagy tea mellé.

Kakaós tallér

Kakaós tallér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kakaós tallér.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 801 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet és a kakaóport szitáljuk át, keverjük el a sütőporral és a sóval.
  • A vajat keverjük simára a cukorral, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd gyúrjuk össze a lisztes keverékkel.
  • A sütőt melegítsük elő 170-180°C fokra.
  • A tésztát nyújtsuk ki kb. 4mm vastagra és szaggassunk belőle olyan formákat, amilyeneket szeretnénk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezés után süssük őket kb. 10-15 percig, sütőfüggő.
  • Miután megsültek hűtsük ki őket. Még finomabbak, ha csokoládé vagy más fagylalttal összeragasztva fogyasztjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kakaós tallér-hoz!

Tápérték

Kalória: 801kcalSzénhidrát: 91gFehérje: 15gZsír: 47gTelített zsír: 29gTrans Fat: 2gKoleszterin: 230mgNátrium: 718mgKálium: 507mgÉlelmi rost: 9gCukor: 30gVitamin A: 1428IUKalcium: 152mgVas: 7mg
Keyword aprósütemény, keksz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kakaós tallér hosszú ideje népszerű a magyar konyhában, és annak eredete visszavezethető a 19. századi kávéházi kultúráig. Abban az időben a budapesti kávéházakban sokféle sütemény közül választhattak az emberek, és a kakaós tallér hamar hírnevet szerzett magának a finom ízével és egyszerű elkészítésével. Sok család számára a kakaós tallér a délutáni kávé mellé való édes élvezet jelentette.

Tálalás:

A kakaós tallért tradicionálisan magában tálalják, de tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagylalttal kiegészítve is kiváló. Megszórhatjuk porcukorral vagy bevonhatjuk olvasztott csokoládéval a tetejét egy extra csokoládés élményért.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, használj gluténmentes lisztet hagyományos liszt helyett.
  • Barnacukor: A barnacukor helyett használhatsz kókuszvirág cukrot vagy mézet is, ha egészségesebb alternatívát keresel.
  • Tojás: Ha tojásallergiás vagy vagy vegán étrendet követsz, a tojásokat helyettesítheted lenmag- vagy chiamaggal készült „tojással” (mindkettőt őröljük meg és keverjük el vízzel).
  • Vaj: A vajat helyettesítheted kókuszolajjal vagy margarinnal.

Egészségügyi előnyök:

  1. Kakaó: A kakaó természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás elleni védekezésben és támogatják a szív egészségét. Emellett hangulatjavító tulajdonságokkal is rendelkezik.
  2. Barnacukor: Míg a barnacukor még mindig cukor, annak mellett némi tápanyagot is tartalmazhat a melaszban, ami lehetővé teszi a barna színét. Ebben lehetnek kis mennyiségű ásványi anyagok, mint a kálium és magnézium.
  3. Tojás: A tojások jó fehérjeforrások, és fontos tápanyagokat, például B-vitaminokat, D-vitamint és vasat tartalmaznak.

Variációk:

  1. Csokoládé darabokkal: Adj hozzá csokoládé darabokat vagy chipseket a tésztához a dupla csokoládés élményért.
  2. Dióval vagy mogyoróval: A kakaós tallérhoz adhatsz apróra vágott diót vagy mogyorót is, ami ropogósságot és kiegészítő ízt ad.
  3. Gyümölcsdarabokkal: Keverj bele szárított gyümölcsöket, mint az áfonya vagy mazsola, egy kis gyümölcsös édesítésért.

Érdekességek:

  1. Kakaó története: A kakaóbabot már az ókori civilizációk, mint a maja és az azték kultúrák is fogyasztották, és gyakran „istenek ételeként” emlegették.
  2. Hogyan lesz a kakaóbabból kakaópor?: A kakaóbabot fermentálják, szárítják, pörkölik, majd a babból nyert kakaóvajat eltávolítják, és a maradékot finomra őrlik, hogy kakaóport kapjunk.
  3. Magyar sütemények: A kakaós tallér csak egy a sok magyar sütemény közül. Magyarország gazdag süteménykultúrával rendelkezik, sokféle ízletes és egyedi desszerttel, mint például a dobostorta, somlói galuska vagy a túrógombóc.
(össznézettség: 140, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése