Kakukkfüves-gombakrémleves Kakukkfüves-gombakrémleves

Kakukkfüves-gombakrémleves

Krémleves Levesek

Kakukkfüves-gombakrémleves – Az ízek harmóniája egy tányérban!

Kakukkfüves-gombakrémleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

Ha szereted az ízletes és tápláló leveseket, akkor ez a kakukkfüves-gombakrémleves biztosan elnyeri a tetszésedet! Ez az étel a legjobb választás, ha valami finomat és egészségeset szeretnél enni, hiszen tele van tápanyagokkal és vitaminnal. A krémes és ízletes állagát a gombák és a kakukkfű tökéletesen kiegészítik egymást, és az egész étel igazán ízletes és egészséges lesz.

Kakukkfüves-gombakrémleves

Kakukkfüves-gombakrémleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kakukkfüves-gombakrémleves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 337 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A gombát megpucoljuk, félbevágjuk, majd 2 mm vékonyra szeljük. A hagymát összevágjuk, megpirítjuk, majd rádobjuk a felaprított gombát, megsózzuk, borsozzuk, majd „zsírjára” sütjük.
  • Mikor már majdnem pirul, a tejfölt kikeverjük, egy kevés vízzel és a kanál mustárral, hozzáöntjük, majd botmixerrel pürésítjük.
  • A turmixolás után hígítjuk a kívánt mennyiségre, egy-egy csipet kakukkfűvel és rozmaringgal megbolondítjuk. Ha nem elég sűrű, egy evőkanál keményítőt vízben elkeverünk hozzáöntjük, összeforraljuk. A rozmaringgal, és a kakukkfűvel nagyon csínnyán kell bánni, mert nagyon intenzív ízűek.
  • Tálalásnál lehet levesgyönggyel, sajtos pirítóssal kínálni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kakukkfüves-gombakrémleves-hez!

Tápérték

Kalória: 337kcalSzénhidrát: 23gFehérje: 8gZsír: 26gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 65mgNátrium: 778mgKálium: 783mgÉlelmi rost: 4gCukor: 9gVitamin A: 909IUVitamin C: 11mgKalcium: 177mgVas: 2mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Magyarországon, ahol a földek termékenyek és az évszakok változatosak, a helyi ízek és hozzávalók nemcsak a táj szépségét, hanem a magyar kultúra gazdagságát is tükrözik. A Kakukkfüves-gombakrémleves egy olyan hagyományos étel, melynek gyökerei mélyen ásnak a vidéki konyhákban. Sok falusi nagymama receptkönyvében megtalálható ez a fogás, amelyet különösen a hűvös őszi és téli napokon szoktak főzni, mikor a csiperke gomba a legízletesebb. A leves története az idők során gazdagodott különféle változatokkal, amelyek az aktuális hozzávalókra, illetve a családi hagyományokra támaszkodnak.

Tálalás:

A Kakukkfüves-gombakrémlevest legjobb mély tányérokban tálalni. A leves tetejére helyezzen egy kanál tejfölt, néhány friss kakukkfű levelet, és ha van kéznél, pirított kenyérkockákat vagy ropogósra sütött hagymakarikákat. A tálaláshoz kínálhatunk friss, ropogós kenyeret vagy fokhagymás pirítóst, mely kiválóan kiegészíti a leves ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Gomba: Ha nincs kéznél csiperke, használhatjuk a shiitake, portobello vagy az erdei gombák bármelyikét is.
  • Tejföl: Laktózérzékenyek számára cserélje le a tejfölt kókuszkrémmel vagy más növényi alapú alternatívával. Ezzel egy másfajta ízvilágú, de ugyancsak finom levest kapunk.
  • Mustár: Ha nincs otthon mustár, egy kevés citromlével vagy ecettel is helyettesíthetjük, hogy megadjuk a levesnek a kívánt savanykás ízjegyet.
  • Keményítő: Ha nem akarjuk használni az étkezési keményítőt, a leves sűrítéséhez használhatunk krumplit is. Egy közepes méretű krumplit vágjunk kisebb darabokra és adjunk hozzá a gombához, majd főzzük puhára. A botmixerrel történő pürésítésnél a krumpli is besűríti a levest.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gomba: A gombák gazdagok B-vitaminokban, szelénben és antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni védekezésben. A csiperke gomba különösen jó D-vitamin forrás, ami segít a csontok egészségének fenntartásában.
  2. Kakukkfű: Ez az ízesítő növény antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az emésztési problémák, köhögés és torokfájás enyhítésében.
  3. Tejföl: Bár magas kalóriatartalmú, jó forrása a kalciumnak és a probiotikumoknak, amelyek javítják az emésztést és támogatják az egészséges bélflórát.

Variációk:

  1. Kakukkfüves-gombakrémleves zöldségekkel: Tegyünk a levesbe sárgarépát, zellert vagy brokkolit, hogy még táplálóbbá tegyük.
  2. Húsokkal: Adhatunk hozzá apróra vágott csirkehúst vagy marhahúst, hogy húsosabb változatot kapjunk.
  3. Fűszerezés: Próbálkozzunk rozmaringgal, majoránnával vagy bazsalikommal a kakukkfű mellett, hogy változatos ízélményt nyújtson.

Érdekességek:

  1. A gomba Magyarországon különösen népszerű alapanyag. Az országban sok helyen rendeznek gombász-túrákat, ahol a résztvevők megtanulják az ehető és a mérgező gombák megkülönböztetését.
  2. A kakukkfű nemcsak a konyhában, hanem a népi gyógyászatban is régóta használt gyógynövény. Különösen légzőszervi megbetegedések, például köhögés és torokfájás kezelésére használták.
  3. A tejföl és a mustár kombinációjának használata a levesekben kifejezetten közép-európai jelenség. Sok más kultúrában ez az összetétel szokatlan lehet, de Magyarországon ez egy hagyományos ízkompozíció.
(össznézettség: 204, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése