Kanadai palacsinta – A tökéletes édesség reggelire vagy desszertként!
Kanadai palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A kanadai palacsinta az édes palacsinták királya, amely az édes reggelik és desszertek egyik legnépszerűbb változata. A vastagabb tészta, amely gyakran tartalmaz lereszelt almát, kakaóport vagy édes szirupot, különleges textúrát és ízt kölcsönöz az ételnek. A kanadai palacsinta nem csak finom, hanem a tápláló összetevőinek köszönhetően, tartósítószerek és mesterséges adalékanyagok nélkül, egészséges reggeliként vagy desszertként is tökéletes választás.
Kanadai palacsinta
Hozzávalók
a tetejére:
- méz vagy juharszirup
- alma reszelt
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a cukrot (ha használjuk) és a sót.
- Adjuk hozzá a tojásokat, majd fokozatosan keverjük hozzá az almalét vagy tejet, amíg egy sima tésztát kapunk.
- Keverjük hozzá a lereszelt almát, majd hagyjuk pihenni a tésztát 10-15 percig.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon. Kenjük meg vékonyan olajjal.
- Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd süssük a palacsintát 2-3 percig, amíg buborékok jelennek meg a felszínén.
- Fordítsuk meg a palacsintát, majd süssük még 1-2 percig, amíg aranybarna lesz.
- Ismételjük meg az előző lépéseket, amíg az összes tészta elfogy.
- Tálaljuk a kanadai palacsintákat mézzel vagy juharsziruppal és lereszelt almával a tetején.
Jegyzet
Kalória
Történet:
Kanadában, ahol a juharszirup az egyik legnépszerűbb termék, sok család számára hagyomány, hogy vasárnap reggel palacsintát készítsenek. Ezen túlmenően az alma, mely az egyik legelterjedtebb gyümölcs az észak-amerikai kontinensen, sokszor előkerül a konyhában. E két összetevő együttes használatából született meg a Kanadai palacsinta receptje, mely egy ötletes és ízletes változat a hagyományos palacsintára.
Tálalás:
A palacsintákat rétegezhetjük egy nagy tányéron, minden egyes réteg közé téve egy kevés juharszirupot vagy mézet, majd a tetejére szórjuk a reszelt almát. Melléjük friss gyümölcsöket, mint például eper vagy áfonya is kínálhatunk, vagy esetleg egy adag tejszínhabot azok számára, akik szeretik az édesebb desszerteket.
Alternatív Hozzávalók:
- Liszt helyett: Teljes kiőrlésű lisztet vagy mandulalisztet használhatunk egy egészségesebb változatért vagy alacsonyabb szénhidráttartalomért.
- Almalé helyett: Rizstejet, mandulatejet vagy egyéb növényi tejeket használhatunk azok számára, akik tejmentes étrendet követnek.
- Tojás helyett: Ha valaki allergiás a tojásra, használhatja a „chia tojást” (1 evőkanál chia mag + 2,5 evőkanál vizet, hagyja állni 10-15 percig).
- Sütőpor helyett: Keverjen össze 1 rész sütőszódát 2 rész citromlével vagy ecettel az azonos mennyiségű sütőpor helyettesítéséhez.
- Juharszirup vagy méz helyett: Agavé szirupot, rizsszirupot vagy steviát is használhatunk édesítésre.
Egészségügyi előnyök:
- Alma: Gazdag rostban, amely elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív egészségéhez. Ezenkívül az almák C-vitamint és egyéb antioxidánsokat is tartalmaznak.
- Almalé: Természetes cukrokat és vitamint tartalmaz. Az almalének azonban magas a cukortartalma, így mértékkel fogyasztandó.
- Teljes kiőrlésű liszt: Gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak az általános jó közérzethez.
Variációk:
- Töltelék: A palacsintákat tölthetjük juharszirupos túróval vagy friss gyümölcsökkel és joghurttal.
- Édesítés: Használjunk diós vagy mogyorós vajat az extra ízért és textúráért.
- Vegán változat: Cserélje le a tojást „chia tojásra”, és használjon növényi tejet a tej helyett.
Érdekességek:
- Juharszirup: Kanadában a juharszirupot nem csak édesítésre használják. Van olyan fesztivál, ahol kifejezetten a juharszirupot ünneplik, ahol a résztvevők kipróbálhatják az új juharszirup recepteket.
- Palacsinta eredete: Bár a palacsintát sokan a franciákhoz kötik, történelmi nyomok mutatják, hogy a palacsinta már az ókori Görögországban és Rómában is létezett.
- Egészséges változat: A palacsintát „egészségesebbé” tehetjük, ha teljes kiőrlésű lisztet, növényi tejeket és természetes édesítőszereket használunk.