Kapros-juhtúrós pogácsa Kapros-juhtúrós pogácsa

Kapros-juhtúrós pogácsa

Pogácsa Tészták

Kapros-Juhtúrós Pogácsa – Különleges ízutazás a magyar konyhában

Kapros-juhtúrós pogácsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Merülj el a hagyományos magyar gasztronómia ízvilágában ezzel az egyszerű és ízletes kapros-juhtúrós pogácsa recepttel! A friss kapor és a zamatos juhtúró párosítása különleges és ínycsiklandó finomságot eredményez, mely egyaránt alkalmas reggelihez, uzsonnához vagy akár egy kerti parti falatkájaként.

Kapros-juhtúrós pogácsa

Kapros-juhtúrós pogácsa

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kapros-juhtúrós pogácsa.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás meleg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 940 kcal

Hozzávalók
  

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • A langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  • A liszthez hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint is. Mehet hozzá a juhtúró, a 2 db tojás, a felfuttatott élesztő, és az apróra vágott kapor. A tejfölt nem egyszerre adjuk hozzá, hanem apránként, mert nem biztos, hogy kell a teljes mennyiség. Az a lényeg, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.
  • Ezt a tésztát 1/2 órát pihentetjük, majd 2x hajtogatjuk. Minden hajtogatás között 25 percet pihen a tészta.
  • Majd a tésztát 2 cm-es vastagságúra nyújtjuk, berácsozzuk és közepes kiszúróval kiszaggatjuk.
  • A tepsire sorakoztatjuk őket, és míg a sütő bemelegszik, addig letakarva pihen.
  • Mielőtt betesszük őket a sütőbe, lekenjük a tetejüket a felvert tojással. Kb. 1/2 órát sütjük közepes hőfokon.
  • Igyunk hozzá egy finom teát, és bújjunk be egy puha takaró alá ezen a borús vasárnapon.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kapros-juhtúrós pogácsa-hoz!

Tápérték

Kalória: 940kcalSzénhidrát: 105gFehérje: 24gZsír: 47gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 1gKoleszterin: 92mgNátrium: 967mgKálium: 353mgÉlelmi rost: 5gCukor: 6gVitamin A: 1867IUVitamin C: 4mgKalcium: 123mgVas: 7mg
Keyword pogácsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kapros-juhtúrós pogácsa egy olyan hagyományos magyar recept, amely generációkon keresztül került továbbadásra a családokban. Ezt a receptet egy kis faluban találták fel, ahol a helyi gazdák saját készítésű juhtúrójukat szerették volna felhasználni a konyhai kreációikban. A kapor, amely a nyár során bőségesen nőtt a kertekben, természetes hozzávalóvá vált a pogácsához, és így született meg ez a finom és zamatos kombináció. Az idők folyamán ez a recept országszerte ismertté vált, és ma már sok magyar háztartásban készítik el ezt az ízletes harapnivalót.

Tálalás:

A kapros-juhtúrós pogácsa tálalása nem igényel különösebb kiegészítőket. Tálaljuk egy szép fa tányéron vagy kosárban, ahol a pogácsa aranybarna színe és a rajta lévő kapor zöldje igazán kiemelkedik. Mellé kínáljunk egy kis házi tejfölt vagy egy csipetnyi juhtúrót. Egy hűsítő fröccs vagy egy pohár fehérbor is tökéletesen kiegészíti ezt az ételt.

Alternatív hozzávalók:

Ha variálni szeretnénk a receptet, vagy nem áll rendelkezésre minden hozzávaló, itt van néhány alternatíva:

  • Juhtúró: A juhtúrót helyettesíthetjük tehéntúróval vagy ricottával. A ricotta könnyebb és lágyabb textúrájú, így kicsit változtat az állagon, de az íz nagyon hasonló marad.
  • Kapor: A kaprot petrezselyemmel, snidlinggel vagy friss metélőhagymával is helyettesíthetjük. Ha szeretnénk egy édesebb változatot készíteni, akkor a kaprot el is hagyhatjuk, és néhány szeletelt aszalt szilvát vagy mazsolát adhatunk hozzá a tésztához.
  • Margarin: Ha nincs margarin, vajat vagy növényi olajat is használhatunk helyette. A vaj gazdagabb ízt ad a pogácsának.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk a fehér liszt helyett, növeljük a rostbevitelt, ami segíthet az emésztésben, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  2. Juhtúró: A juhtúró jó kalcium- és fehérjeforrás, ami hozzájárul a csontok és izmok egészségének megőrzéséhez.
  3. Kapor: A kapor nem csak ízesítésre szolgál, hanem antioxidánsokat és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek elősegíthetik az immunrendszer működését.

Variációk:

  1. Fűszeres változat: Adhatunk a tésztához pirospaprikát, fokhagymaport vagy más fűszereket, hogy egy pikánsabb változatot kapjunk.
  2. Sajtos: Reszelt sajtot is keverhetünk a tésztába, hogy még gazdagabb ízvilágot érjünk el.
  3. Zöldséges pogácsa: Apróra vágott paprikát, hagymát vagy más zöldségeket is adhatunk a tésztához egy új ízélmény érdekében.

Érdekességek:

  1. Történelmi háttér: A pogácsa elnevezés a latin „focaccia” szóból ered, amely egy olasz laposkenyérre utal. A pogácsa változatai megtalálhatók számos európai konyhában.
  2. Sokféle pogácsa: Magyarországon a pogácsa számos változata létezik, többek között sajtos, tepertős, krumplis stb. A kapros-juhtúrós csak az egyik a sokféle ízletes változat közül.
  3. Népi hiedelem: A pogácsának szimbolikus jelentése is van a magyar kultúrában. Gyakran sütik esküvőkön, házavatókon, vagy újévkor, mert úgy hitték, hogy szerencsét és bőséget hoz a házhoz.
(össznézettség: 296, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése