Karácsonyi dió
Diós sütemény Sütemény

Karácsonyi dió

Karácsonyi Diós Élmény – Ünnepi örömök az asztalon

Karácsonyi dió recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Merülj el a karácsonyi hangulatban ezzel a lenyűgöző és ízletes diós sütemény recepttel! A puha tésztában és a zamatos diótöltelékben rejlő ízorgia tökéletesen megkoronázza a családi ünnepeket, és garantáltan mindenki kedvencévé válik. A karácsonyi diós sütemény nem csak finom, hanem a szeretet és összetartozás szimbóluma is az ünnepi asztalon.

Karácsonyi dió

Karácsonyi dió

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi dió.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 464 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat a liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben.
  • A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk, majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket .
  • Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.
  • A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília aromával.
  • Végül simára keverjük a krémet ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat .
  • A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi dió-hoz!

Nutrition

Kalória: 464kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 6gZsír: 32gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 350mgKálium: 127mgÉlelmi rost: 2gCukor: 17gVitamin A: 684IUVitamin C: 2mgKalcium: 61mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword diós, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Karácsonyi dió a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál különlegesebb édessége. A története több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a magyar családok téli ünnepeik során a természetben fellelhető alapanyagokból készítették el ünnepi ételeiket. A dió, mely az egyik legősibb növényünk és édesítőszerként használt méz vagy cukor kombinációjából született ez a finom sütemény. Az évek során természetesen a recept változott, finomodott, és ma már sokféle változatát ismerjük.

Tálalás:

A Karácsonyi diókat díszes tálra vagy kistányérokra rendezhetjük. Mellé tehetünk egy kis tejszínhabot, vagy egy gombóc fahéjas vagy vaníliás fagylaltot. A tálaláshoz használhatunk friss mentaleveleket vagy narancshéj spirált a díszítéshez, melyek még ünnepibbé teszik a süteményt.

Alternatív hozzávalók:

  1. Mogyoró: Ha valaki nem rajong a dióért vagy allergiás rá, a tésztához és a krémhez használt darált diót helyettesítheti mogyoróval.
  2. Agavé szirup vagy méz: Ha valaki természetesebb édesítőszert szeretne használni, a porcukor helyettesíthető mézzel vagy agavé sziruppal.
  3. Narancshéj: A citromhéj helyett használhatunk narancshéjat is, ami egy kicsit édesebb és karácsonyibb ízt ad a süteménynek.
  4. Kakaópor: Aki szereti a csokoládés ízvilágot, néhány evőkanál kakaóporral gazdagíthatja a tésztát, így egy diós-csokoládés változatot kap.
  5. Tejszínes krém: A krémet gazdagíthatjuk néhány evőkanál tejszínnel, így lágyabb és krémesebb állagú lesz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dióban található omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, továbbá antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, amelyek támogatják a sejtek egészségét.
  2. Citromhéj: A citromhéj C-vitamint tartalmaz, ami támogatja az immunrendszert. Ezen kívül flavonoidokat is tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
  3. Tej: Kalcium- és D-vitamin-forrás, melyek fontosak a csontok egészségének megőrzéséhez.

Variációk:

  1. Karácsonyi dió csokoládéba mártva: Miután elkészítettük a diós süteményt és hűlni hagytuk, mártsuk bele olvasztott ét- vagy tejcsokoládéba, majd hűtsük újra, hogy a csokoládé megdermedjen rajta.
  2. Karácsonyi dió mákos változata: A dió helyett használjunk darált mákot a tésztában és a krémben is.
  3. Karácsonyi dió mazsolával: A tésztájához adjunk hozzá apróra vágott mazsolát az extra édességért és textúráért.

Érdekességek:

  1. Népi hagyományok: A dió a magyar népi hagyományokban nemcsak ételként, de varázseszközként is funkcionált. Sok helyen a dióval védekeztek a rossz szellemek ellen, vagy az év jóslására használták.
  2. Diófa: A diófa az egyik legrégebbi termesztett fa Magyarországon. A diófa nemcsak gyümölcsét adja, de az ágait, levelét és kérgeit is gyógyászati célokra használták a népi gyógyászatban.
  3. Kézműves ajándék: A Karácsonyi dió nagyon népszerű volt kézműves ajándékként a karácsonyi ünnepek alkalmával, különösen azokban a régiókban, ahol a diótermesztés hagyományos volt.
(össznézettség: 1 393, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating