Karácsonyi dió: Porcukorral meghintett, kerek, szendvics stílusú sütemények egy átlátszó üvegtálban, ünnepi háttérrel, piros gyertyával, karácsonyfa ágakkal és piros-fehér mintás textillel. Karácsonyi dió

Karácsonyi dió

Diós sütemény Sütemény

Karácsonyi Diós Élmény – Ünnepi örömök az asztalon

Karácsonyi dió recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Merülj el a karácsonyi hangulatban ezzel a lenyűgöző és ízletes diós sütemény recepttel! A puha tésztában és a zamatos diótöltelékben rejlő ízorgia tökéletesen megkoronázza a családi ünnepeket, és garantáltan mindenki kedvencévé válik. A karácsonyi diós sütemény nem csak finom, hanem a szeretet és összetartozás szimbóluma is az ünnepi asztalon.

Karácsonyi dió: Porcukorral meghintett, kerek, szendvics stílusú sütemények egy átlátszó üvegtálban, ünnepi háttérrel, piros gyertyával, karácsonyfa ágakkal és piros-fehér mintás textillel.

Karácsonyi dió

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi dió.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 20 minutes
Összesen 1 hour
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 464 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat a liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben.
  • A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk, majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket .
  • Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.
  • A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília aromával.
  • Végül simára keverjük a krémet ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat .
  • A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!

Jegyzetek

Jó étvágyat a Karácsonyi dió-hoz!

Kalória

Kalória: 464kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 6gZsír: 32gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 350mgKálium: 127mgRost: 2gCukor: 17gA-vitamin: 684IUC-vitamin: 2mgKalcium: 61mgVas: 2mg
Keyword citromhéj, desszert, dió, Karácsonyi dió, krém, Magyar konyha, Rum, tészta, Vanília
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Karácsonyi dió recepthez:

Mi a Karácsonyi dió?

A Karácsonyi dió egy hagyományos magyar desszert, amely diót, vaníliát, és citromhéjat tartalmazó tésztából és krémből áll.

Milyen diót használjak a receptben?

A recept darált diót igényel, amely lehet akár sima dió vagy pirított dió az intenzívebb ízért.

Lehet-e előre elkészíteni a Karácsonyi diót?

Igen, a süteményt előre el lehet készíteni és hűtőszekrényben tárolni. Sőt, egy napig pihentetve a ízek jobban összeérnek.

Milyen hőmérsékleten kell sütni a tésztát?

Az előmelegített sütőben, körülbelül 175°C-on kell sütni a tésztát 12-15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Hogyan tároljam a kész süteményt?

A süteményt zárt dobozban, hűtőszekrényben tárolja, hogy friss és puha maradjon.

Mit tehetek, ha a tészta túl száraz vagy túl ragacsos?

Ha a tészta túl száraz, adjon hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Ha túl ragacsos, kevés lisztet szórhat rá.

Mennyire édes a Karácsonyi dió?

A sütemény édessége mérsékelt, a porcukor és a dió édes ízétől függ. Az édesség szintjét a cukor mennyiségének módosításával állíthatja be.

Mit jelent a „csipet só” a receptben?

Egy „csipet só” kis mennyiségű sót jelent, amely segít kiemelni a desszert ízeit.

Milyen krémet használjak a sütemény összeragasztásához?

A recept saját diós krémet javasol, amely diót, vajat, tejet, cukrot, rumot és vanília aromát tartalmaz.

Milyen formákat használhatok a sütéshez?

Speciális diócska formákat ajánlott használni, de más kis süteményformák is megfelelnek.

Történet:

A Karácsonyi dió a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál különlegesebb édessége. A története több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a magyar családok téli ünnepeik során a természetben fellelhető alapanyagokból készítették el ünnepi ételeiket. A dió, mely az egyik legősibb növényünk és édesítőszerként használt méz vagy cukor kombinációjából született ez a finom sütemény. Az évek során természetesen a recept változott, finomodott, és ma már sokféle változatát ismerjük.

Tálalás:

A Karácsonyi diókat díszes tálra vagy kistányérokra rendezhetjük. Mellé tehetünk egy kis tejszínhabot, vagy egy gombóc fahéjas vagy vaníliás fagylaltot. A tálaláshoz használhatunk friss mentaleveleket vagy narancshéj spirált a díszítéshez, melyek még ünnepibbé teszik a süteményt.

Ital ajánló a Karácsonyi dió mellé:

Gyerekeknek:

  1. Forró Csokoládé: Krémes, meleg, és tökéletes a hideg időben. Gyerekek kedvence.
  2. Gyümölcsös Teapunch: Gyümölcsteából, friss gyümölcsdarabokkal és mézzel. Üdítő és egészséges.
  3. Alma- vagy Körtelé: Frissen facsart gyümölcslevek, amelyek jól harmonizálnak a diós ízekkel.
  4. Vanília Milkshake: Hideg, krémes, vaníliás ízű, ami jól kiegészíti a desszert diós ízét.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Bor: A magyar Tokaji édes borok remekül kiegészítik a desszert ízeit.
  2. Kávé: Egy erős, fekete kávé, amely ellensúlyozza a desszert édességét.
  3. Diólikőr: Dió ízű likőr, amely kiemeli a desszert diós jegyeit.
  4. Krémes Vanília Martini: Egy könnyű, vaníliás koktél, ami jól illik a desszert aromájához.

Alternatív hozzávalók:

  1. Mogyoró: Ha valaki nem rajong a dióért vagy allergiás rá, a tésztához és a krémhez használt darált diót helyettesítheti mogyoróval.
  2. Agavé szirup vagy méz: Ha valaki természetesebb édesítőszert szeretne használni, a porcukor helyettesíthető mézzel vagy agavé sziruppal.
  3. Narancshéj: A citromhéj helyett használhatunk narancshéjat is, ami egy kicsit édesebb és karácsonyibb ízt ad a süteménynek.
  4. Kakaópor: Aki szereti a csokoládés ízvilágot, néhány evőkanál kakaóporral gazdagíthatja a tésztát, így egy diós-csokoládés változatot kap.
  5. Tejszínes krém: A krémet gazdagíthatjuk néhány evőkanál tejszínnel, így lágyabb és krémesebb állagú lesz.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dióban található omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, továbbá antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, amelyek támogatják a sejtek egészségét.
  2. Citromhéj: A citromhéj C-vitamint tartalmaz, ami támogatja az immunrendszert. Ezen kívül flavonoidokat is tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
  3. Tej: Kalcium- és D-vitamin-forrás, melyek fontosak a csontok egészségének megőrzéséhez.

Variációk:

  1. Karácsonyi dió csokoládéba mártva: Miután elkészítettük a diós süteményt és hűlni hagytuk, mártsuk bele olvasztott ét- vagy tejcsokoládéba, majd hűtsük újra, hogy a csokoládé megdermedjen rajta.
  2. Karácsonyi dió mákos változata: A dió helyett használjunk darált mákot a tésztában és a krémben is.
  3. Karácsonyi dió mazsolával: A tésztájához adjunk hozzá apróra vágott mazsolát az extra édességért és textúráért.

Érdekességek:

  1. Népi hagyományok: A dió a magyar népi hagyományokban nemcsak ételként, de varázseszközként is funkcionált. Sok helyen a dióval védekeztek a rossz szellemek ellen, vagy az év jóslására használták.
  2. Diófa: A diófa az egyik legrégebbi termesztett fa Magyarországon. A diófa nemcsak gyümölcsét adja, de az ágait, levelét és kérgeit is gyógyászati célokra használták a népi gyógyászatban.
  3. Kézműves ajándék: A Karácsonyi dió nagyon népszerű volt kézműves ajándékként a karácsonyi ünnepek alkalmával, különösen azokban a régiókban, ahol a diótermesztés hagyományos volt.
(össznézettség: 1 729, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése