Karácsonyi sertés rilette Karácsonyi sertés rilette

Karácsonyi sertés rilette

Húskrém Sós krém

Karácsonyi sertés rilette: Ínycsiklandó karácsonyi fogás

Karácsonyi sertés rilette recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 200 perc.

A karácsonyi ünnepkörhöz hagyományosan számos finom fogás kapcsolódik. Azonban, ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a sertés rilette-t, ami egy igazi ínyencfalat és kiválóan illik a karácsonyi asztalra. A rilette egy hagyományos francia húsétel, amelynek elkészítése során a hús lassan főzésével és zsírral történő pácolásával készül el, így egy igazán krémes, lágy és ízletes ételt kapunk. A sertés rilette-t az ünnepi időszakban különösen ajánlott kipróbálni, hiszen az íze és az állaga igazán megállja a helyét a karácsonyi menüben.

Karácsonyi sertés rilette

Karácsonyi sertés rilette

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi sertés rilette.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 3 hours
Teljes idő 3 hours 20 perc
Fogás főétel
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 536 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg sertésdagadó 2×2 cm-es kockákra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 10 db borókabogyó durvára törve
  • 1 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • 5 db babérlevél
  • 4 szál kakukkfű levelei
  • 4 evőkanál kacsazsír felolvasztva
  • 4 cl Calvados
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • A kacsazsír és a babérlevelek kivételével minden hozzávalót forgassunk össze egy nagy tálban, hogy alaposan összekeveredjenek és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
  • Másnap a húskeveréket tegyük egy lefedhető sütőben is használható tálba, tegyük hozzá a 3 babérlevelet és öntsük fel 3 dl vízzel, vagy annyival ami épp ellepi a húst és kis lángon addig melegítsük, míg forrni nem kezd, majd tegyük a 180°C fokra előmelegített sütőbe 2,5-3 órára.
  • A sütés felénél egyszer alaposan keverjük át.
  • Hagyjuk kicsit hűlni, majd a levet öntsük le a húsról, a keveréket pedig késes robotgépben darabosra aprítjuk.
  • A húspépet pástétomos tálra szedjük, leöntjük a húslével és egész borókabogyóval és babérlevelekkel díszítjük a pástétom tetejét.
  • Ha ezzel is megvagyunk kanállal egyenletesen elosztjuk a rilette tetején a felmelegített kacsazsírt és 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
  • Pirítóssal és csemegeuborkával találjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi sertés rilette-hez!

Tápérték

Kalória: 536kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 28gZsír: 44gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 129mgNátrium: 352mgKálium: 504mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 53IUVitamin C: 3mgKalcium: 35mgVas: 2mg
Keyword krém, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A rilette gyökerei a francia vidéki konyhába nyúlnak vissza, ahol a hagyományos tartósítási módszerek közé tartozott a hús zsírban történő tárolása. Ez az étel eredetileg a Loire-völgyéből származik, de elterjedt egész Franciaországban és azon túl is. Az ételek tartósítása fontos volt a hideg hónapokban, különösen karácsony előtt, amikor a rilette népszerű választás volt az ünnepi asztalon.

Tálalás:

A sertés rilette-t hagyományosan friss, ropogós bagettel, finom sajtokkal és savanyúságokkal, például csemegeuborkával vagy lilahagymával szolgálják fel. Az étel mellé illik egy pohár jó minőségű fehérbor vagy rozé. Karácsonykor különösen mutatós lehet, ha egy szép fából készült vágódeszkán vagy márvány tálalólapon kínáljuk a rilette-t, karácsonyi dekorációval és friss zöld növényekkel kiegészítve.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Hús: Csirke vagy kacsa is használható sertés helyett.
  2. Fűszerek: Citromhéj, majoránna, vagy boróka bogyó is adhat egyedi ízt.
  3. Zsír: Ha nincs sertészsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is használható.
  4. Alkohol: A fehérbor helyett brandy vagy calvados is használható.
  5. Vega verzió: Bár nem tradicionális, de tofu vagy szójagranulátum is használható zsíros növényi alapokkal, például kókusztejjel vagy avokádóval.

Egészségügyi előnyök:

  • Proteinforrás: A sertés jó proteinforrás, ami segít az izmok építésében és fenntartásában.
  • Ásványi anyagok: A sertéshús kiváló forrása a különböző ásványi anyagoknak, például a cinknek és a foszfornak.
  • B-vitaminok: A sertéshús gazdag B-vitaminokban, amelyek fontosak az energiaanyagcserében.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a rilette magas zsírtartalma miatt mértékkel fogyasztandó, különösen, ha valaki magas koleszterinszinttel vagy szív- és érrendszeri betegségekkel küzd.

Variációk:

  1. Füstölt Hús: Füstölt sertéshús használatával extra ízt adhatunk az ételnek.
  2. Gyümölcsös verzió: Néhány ember szeret egy kevés aszalt gyümölcsöt, mint például mazsolát vagy áfonyát, adni a rilette-hez egy kis édességért.
  3. Halas rilette: Ugyanezt az alapötletet használva készíthetünk lazacrilette-t vagy tonhalrilette-t is.
  4. Ázsiai twist: Némi szójaszósz, gyömbér és fokhagyma hozzáadásával ázsiai karaktert kölcsönözhetünk az ételnek.

Érdekességek:

  • A rilette sok helyen szerepel a francia konyha „terroir” (földrajzi eredet és az ahhoz kapcsolódó ízvilág) fogalmán belül, mivel a különböző régiók saját változataikat fejlesztették ki.
  • A rilette sokáig eltartható, ami hűen tükrözi annak vidéki eredetét, ahol a tartósítás nagyon fontos volt.
  • A rilette és a pástétom között van egy kis különbség: míg a rilette durvább, „szálasabb” textúrájú, addig a pástétom sima és krémes.
  • A rilette népszerűsége az idők során túlnőtt a francia határokon, és ma már számos más konyhában is megtalálható, különböző ízesítésekkel és hozzávalókkal.

A sertés rilette egy sokoldalú és ízletes étel, amelynek elkészítése nem csak a francia vidéki konyha remeke, hanem az ünnepi asztalokon is megállja a helyét.

(össznézettség: 606, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating