Karácsonyi szarvaspörkölt

Karácsonyi szarvaspörkölt

Szarvas Vadhús ételek

Karácsonyi szarvaspörkölt: A hagyományos ízek ünnepi változata

Karácsonyi szarvaspörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 105 perc.

A szarvaspörkölt hagyományos magyar étel, amely a hideg téli hónapokban különösen népszerű. Azonban, ha szeretnénk valami igazán különlegessel készülni a karácsonyi ünnepekre, akkor érdemes kipróbálni a karácsonyi szarvaspörköltet. Ez az étel ugyanis egy kicsit eltér a hagyományos recepttől, és egy kicsit ünnepibb ízvilágot kínál az asztalra. A szarvaspörkölt elkészítése kicsit időigényes, de megéri az erőfeszítést, mert az eredmény igazán ízletes és tartalmas étel.

Karácsonyi szarvaspörkölt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi szarvaspörkölt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 1 óra 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 879 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst szépen megmossuk, megtisztítjuk a hártyától, majd nagyobb méretű kockákra, vagy érmékre szabdaljuk és összedolgozzuk a húspuhítóval, illetve szódabikarbónával. (Erre azért van szükség, mert a hús később a fehérbortól könnyen beedződhet és akkor csak igen sokára fő meg.)
  • Miután kb. fél órát pihentettük, csöpögtessük le, és pirítsuk meg jól a felhevített libazsírban . Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott hagymát, és fokhagymát valamint egy egészen kevés bort, és alacsony lángon, lefedve, sűrű kevergetés mellett pároljuk őket össze. Ezt addig folytassuk, amíg a hús csaknem megpuhul és a bor egészen elfogy.
  • Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a jól megtört fűszereket és a felezett csiperkét, majd egy kevés vizet öntve alá hagyjuk ismét összepárolódni az egészet. Ha a gomba és a hús már megfelelő puhaságú, a finomra darált pirított mandulával megszórjuk, összeforgatjuk az egészet, majd a tejszínnel felengedjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel, vagy húslével hígíthatjuk. Végezetül ízlés szerint mézet adunk hozzá és újfent sózzuk, borsozzuk, majd forrón, burgonyakrokettel körítve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi szarvaspörkölt-höz!

Tápérték

Kalória: 879kcalSzénhidrát: 27gFehérje: 60gZsír: 55gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 239mgNátrium: 887mgKálium: 1537mgÉlelmi rost: 8gCukor: 13gVitamin A: 783IUVitamin C: 7mgKalcium: 212mgVas: 10mg
Keyword húsétel, szarvas, vadétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A karácsonyi szarvaspörkölt nem tipikus karácsonyi étel Magyarországon, de annál inkább különleges választás lehet az ünnepi asztalra. A szarvas az egyik legnemesebb vadállat, és húsa sok helyen az ünnepi időszak különlegessége. A vadászat és a vadételek hosszú történelme van Közép-Európában, és a szarvaspörkölt elkészítésével ennek a gazdag hagyománynak lehetünk a részei.

Tálalás:

A karácsonyi szarvaspörköltet legjobb valamilyen könnyű körettel tálalni, például párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével. Egy kis áfonyaszósszal vagy meggychutney-val a tetején tovább emelhetjük az étel ízvilágát. Egy pohár testes vörösbor, mint például egy Cabernet Sauvignon vagy egy jó magyar Egri Bikavér, kiválóan kiegészíti az ételt.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Hús: Ha szarvashúshoz nem jutunk hozzá, az étel elkészíthető marha-, sertés- vagy csirkehússal is.
  2. Zsír: Azok számára, akik kerülik az állati zsírokat, kókuszolaj vagy olívaolaj is használható a libazsír helyett.
  3. Fűszerezés: A provence-i fűszerkeverék helyett használhatunk majoránnát, kakukkfüvet vagy akár egy kis rozmaringot is.
  4. Bor: Ha nem szeretnénk alkoholt használni, alkoholmentes fehérborral vagy almalével is helyettesíthetjük.
  5. Tejszín: A főzőtejszín helyett kókusztej vagy mandulatej is használható, ha egy könnyebb vagy laktózmentes változatot szeretnénk.

A karácsonyi szarvaspörkölt nagyon jól variálható, így kísérletezni lehet különböző hozzávalókkal és ízekkel, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.

Egészségügyi előnyök:

  • Alacsony Zsírtartalom: A szarvashús általában alacsonyabb zsírtartalmú, mint a legtöbb más húsféleség, és gazdag vasban és fehérjében.
  • Omega-3 zsírsavak: A szarvashús omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek jótékonyak a szív- és érrendszer számára.
  • Alacsony Kalória: A receptben használt csiperkegomba és zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, de tápanyagban gazdagok.

Variációk:

  1. Zöldséges Szarvaspörkölt: A gombát és hagymát többféle zöldséggel, például sárgarépával vagy zöldbabbal is kiegészíthetjük.
  2. Gyümölcsös Twist: Egy kis áfonya vagy meggy hozzáadásával gyümölcsösebbé tehetjük az ételt.
  3. Krémesség: Ha valaki nem szereti a főzőtejszínt, kókusztej vagy joghurt is használható a pörkölt krémességének növelésére.

Érdekességek:

  • A szarvaspörkölt eredete nem egyértelmű, de a vadételek közé tartozik, és gyakran szerepel az ünnepi menükön, különösen azokban a családokban, ahol a vadászat hagyomány.
  • A szódabikarbóna nem szokványos hozzávaló a pörköltekben, de jelen esetben segít a gombának megtartani színét és textúráját.
  • A mandula és méz hozzáadása szokatlan egy pörköltnél, de extra dimenziót és finomságot ad az ételnek, ami kiválóan passzol az ünnepi hangulathoz.

A karácsonyi szarvaspörkölt egy kiváló választás lehet azok számára, akik valami különlegeset és egészségeset szeretnének az ünnepi asztalra tenni. Az étel nemcsak ízletes, de tápláló és változatos is.

(össznézettség: 1 128, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating