Karácsonyi szarvaspörkölt: A hagyományos ízek ünnepi változata
Karácsonyi szarvaspörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 105 perc.
A szarvaspörkölt hagyományos magyar étel, amely a hideg téli hónapokban különösen népszerű. Azonban, ha szeretnénk valami igazán különlegessel készülni a karácsonyi ünnepekre, akkor érdemes kipróbálni a karácsonyi szarvaspörköltet. Ez az étel ugyanis egy kicsit eltér a hagyományos recepttől, és egy kicsit ünnepibb ízvilágot kínál az asztalra. A szarvaspörkölt elkészítése kicsit időigényes, de megéri az erőfeszítést, mert az eredmény igazán ízletes és tartalmas étel.
Karácsonyi szarvaspörkölt
Hozzávalók
- 80 dkg szarvascomb
- 50 dkg csiperke apró
- 4 evőkanál libazsír
- 2 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dl fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg mandula darált
- 1 evőkanál méz
- só bors
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- A húst szépen megmossuk, megtisztítjuk a hártyától, majd nagyobb méretű kockákra, vagy érmékre szabdaljuk és összedolgozzuk a húspuhítóval, illetve szódabikarbónával. (Erre azért van szükség, mert a hús később a fehérbortól könnyen beedződhet és akkor csak igen sokára fő meg.)
- Miután kb. fél órát pihentettük, csöpögtessük le, és pirítsuk meg jól a felhevített libazsírban . Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott hagymát, és fokhagymát valamint egy egészen kevés bort, és alacsony lángon, lefedve, sűrű kevergetés mellett pároljuk őket össze. Ezt addig folytassuk, amíg a hús csaknem megpuhul és a bor egészen elfogy.
- Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a jól megtört fűszereket és a felezett csiperkét, majd egy kevés vizet öntve alá hagyjuk ismét összepárolódni az egészet. Ha a gomba és a hús már megfelelő puhaságú, a finomra darált pirított mandulával megszórjuk, összeforgatjuk az egészet, majd a tejszínnel felengedjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel, vagy húslével hígíthatjuk. Végezetül ízlés szerint mézet adunk hozzá és újfent sózzuk, borsozzuk, majd forrón, burgonyakrokettel körítve tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A karácsonyi szarvaspörkölt nem tipikus karácsonyi étel Magyarországon, de annál inkább különleges választás lehet az ünnepi asztalra. A szarvas az egyik legnemesebb vadállat, és húsa sok helyen az ünnepi időszak különlegessége. A vadászat és a vadételek hosszú történelme van Közép-Európában, és a szarvaspörkölt elkészítésével ennek a gazdag hagyománynak lehetünk a részei.
Tálalás:
A karácsonyi szarvaspörköltet legjobb valamilyen könnyű körettel tálalni, például párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével. Egy kis áfonyaszósszal vagy meggychutney-val a tetején tovább emelhetjük az étel ízvilágát. Egy pohár testes vörösbor, mint például egy Cabernet Sauvignon vagy egy jó magyar Egri Bikavér, kiválóan kiegészíti az ételt.
Alternatív Hozzávalók:
- Hús: Ha szarvashúshoz nem jutunk hozzá, az étel elkészíthető marha-, sertés- vagy csirkehússal is.
- Zsír: Azok számára, akik kerülik az állati zsírokat, kókuszolaj vagy olívaolaj is használható a libazsír helyett.
- Fűszerezés: A provence-i fűszerkeverék helyett használhatunk majoránnát, kakukkfüvet vagy akár egy kis rozmaringot is.
- Bor: Ha nem szeretnénk alkoholt használni, alkoholmentes fehérborral vagy almalével is helyettesíthetjük.
- Tejszín: A főzőtejszín helyett kókusztej vagy mandulatej is használható, ha egy könnyebb vagy laktózmentes változatot szeretnénk.
A karácsonyi szarvaspörkölt nagyon jól variálható, így kísérletezni lehet különböző hozzávalókkal és ízekkel, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.
Egészségügyi előnyök:
- Alacsony Zsírtartalom: A szarvashús általában alacsonyabb zsírtartalmú, mint a legtöbb más húsféleség, és gazdag vasban és fehérjében.
- Omega-3 zsírsavak: A szarvashús omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek jótékonyak a szív- és érrendszer számára.
- Alacsony Kalória: A receptben használt csiperkegomba és zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, de tápanyagban gazdagok.
Variációk:
- Zöldséges Szarvaspörkölt: A gombát és hagymát többféle zöldséggel, például sárgarépával vagy zöldbabbal is kiegészíthetjük.
- Gyümölcsös Twist: Egy kis áfonya vagy meggy hozzáadásával gyümölcsösebbé tehetjük az ételt.
- Krémesség: Ha valaki nem szereti a főzőtejszínt, kókusztej vagy joghurt is használható a pörkölt krémességének növelésére.
Érdekességek:
- A szarvaspörkölt eredete nem egyértelmű, de a vadételek közé tartozik, és gyakran szerepel az ünnepi menükön, különösen azokban a családokban, ahol a vadászat hagyomány.
- A szódabikarbóna nem szokványos hozzávaló a pörköltekben, de jelen esetben segít a gombának megtartani színét és textúráját.
- A mandula és méz hozzáadása szokatlan egy pörköltnél, de extra dimenziót és finomságot ad az ételnek, ami kiválóan passzol az ünnepi hangulathoz.
A karácsonyi szarvaspörkölt egy kiváló választás lehet azok számára, akik valami különlegeset és egészségeset szeretnének az ünnepi asztalra tenni. Az étel nemcsak ízletes, de tápláló és változatos is.