Karácsonyi szarvaspörkölt: A hagyományos ízek ünnepi változata
Karácsonyi szarvaspörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 105 perc.
A szarvaspörkölt hagyományos magyar étel, amely a hideg téli hónapokban különösen népszerű. Azonban, ha szeretnénk valami igazán különlegessel készülni a karácsonyi ünnepekre, akkor érdemes kipróbálni a karácsonyi szarvaspörköltet. Ez az étel ugyanis egy kicsit eltér a hagyományos recepttől, és egy kicsit ünnepibb ízvilágot kínál az asztalra. A szarvaspörkölt elkészítése kicsit időigényes, de megéri az erőfeszítést, mert az eredmény igazán ízletes és tartalmas étel.
Karácsonyi szarvaspörkölt
Hozzávalók
- 80 dkg szarvascomb
- 50 dkg csiperke apró
- 4 evőkanál libazsír
- 2 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dl fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg mandula darált
- 1 evőkanál méz
- só bors
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- A húst szépen megmossuk, megtisztítjuk a hártyától, majd nagyobb méretű kockákra, vagy érmékre szabdaljuk és összedolgozzuk a húspuhítóval, illetve szódabikarbónával. (Erre azért van szükség, mert a hús később a fehérbortól könnyen beedződhet és akkor csak igen sokára fő meg.)
- Miután kb. fél órát pihentettük, csöpögtessük le, és pirítsuk meg jól a felhevített libazsírban . Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott hagymát, és fokhagymát valamint egy egészen kevés bort, és alacsony lángon, lefedve, sűrű kevergetés mellett pároljuk őket össze. Ezt addig folytassuk, amíg a hús csaknem megpuhul és a bor egészen elfogy.
- Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a jól megtört fűszereket és a felezett csiperkét, majd egy kevés vizet öntve alá hagyjuk ismét összepárolódni az egészet. Ha a gomba és a hús már megfelelő puhaságú, a finomra darált pirított mandulával megszórjuk, összeforgatjuk az egészet, majd a tejszínnel felengedjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel, vagy húslével hígíthatjuk. Végezetül ízlés szerint mézet adunk hozzá és újfent sózzuk, borsozzuk, majd forrón, burgonyakrokettel körítve tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A karácsonyi szarvaspörkölt nem tipikus karácsonyi étel Magyarországon, de annál inkább különleges választás lehet az ünnepi asztalra. A szarvas az egyik legnemesebb vadállat, és húsa sok helyen az ünnepi időszak különlegessége. A vadászat és a vadételek hosszú történelme van Közép-Európában, és a szarvaspörkölt elkészítésével ennek a gazdag hagyománynak lehetünk a részei.
Tálalás:
A karácsonyi szarvaspörköltet legjobb valamilyen könnyű körettel tálalni, például párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével. Egy kis áfonyaszósszal vagy meggychutney-val a tetején tovább emelhetjük az étel ízvilágát. Egy pohár testes vörösbor, mint például egy Cabernet Sauvignon vagy egy jó magyar Egri Bikavér, kiválóan kiegészíti az ételt.
Alternatív Hozzávalók:
- Hús: Ha szarvashúshoz nem jutunk hozzá, az étel elkészíthető marha-, sertés- vagy csirkehússal is.
- Zsír: Azok számára, akik kerülik az állati zsírokat, kókuszolaj vagy olívaolaj is használható a libazsír helyett.
- Fűszerezés: A provence-i fűszerkeverék helyett használhatunk majoránnát, kakukkfüvet vagy akár egy kis rozmaringot is.
- Bor: Ha nem szeretnénk alkoholt használni, alkoholmentes fehérborral vagy almalével is helyettesíthetjük.
- Tejszín: A főzőtejszín helyett kókusztej vagy mandulatej is használható, ha egy könnyebb vagy laktózmentes változatot szeretnénk.
A karácsonyi szarvaspörkölt nagyon jól variálható, így kísérletezni lehet különböző hozzávalókkal és ízekkel, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.
Egészségügyi előnyök:
- Alacsony Zsírtartalom: A szarvashús általában alacsonyabb zsírtartalmú, mint a legtöbb más húsféleség, és gazdag vasban és fehérjében.
- Omega-3 zsírsavak: A szarvashús omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek jótékonyak a szív- és érrendszer számára.
- Alacsony Kalória: A receptben használt csiperkegomba és zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, de tápanyagban gazdagok.
Variációk:
- Zöldséges Szarvaspörkölt: A gombát és hagymát többféle zöldséggel, például sárgarépával vagy zöldbabbal is kiegészíthetjük.
- Gyümölcsös Twist: Egy kis áfonya vagy meggy hozzáadásával gyümölcsösebbé tehetjük az ételt.
- Krémesség: Ha valaki nem szereti a főzőtejszínt, kókusztej vagy joghurt is használható a pörkölt krémességének növelésére.
Érdekességek:
- A szarvaspörkölt eredete nem egyértelmű, de a vadételek közé tartozik, és gyakran szerepel az ünnepi menükön, különösen azokban a családokban, ahol a vadászat hagyomány.
- A szódabikarbóna nem szokványos hozzávaló a pörköltekben, de jelen esetben segít a gombának megtartani színét és textúráját.
- A mandula és méz hozzáadása szokatlan egy pörköltnél, de extra dimenziót és finomságot ad az ételnek, ami kiválóan passzol az ünnepi hangulathoz.
A karácsonyi szarvaspörkölt egy kiváló választás lehet azok számára, akik valami különlegeset és egészségeset szeretnének az ünnepi asztalra tenni. Az étel nemcsak ízletes, de tápláló és változatos is.