Karamellás habroló Karamellás habroló

Karamellás habroló

Édes sütemény Sütemény

Karamellás Habroló – Élvezd a habos karamellás varázslatot!

Karamellás habroló recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Egy különleges desszertre vágysz, ami egyszerre habos és karamellás? Akkor a karamellás habroló tökéletes választás számodra! Ez a finom és könnyed sütemény garantáltan elvarázsol téged és vendégeidet is. Egyszerű elkészíteni, ízletes, és minden bizonnyal az asztal központi figurája lesz bármilyen alkalommal.

Karamellás habroló

Karamellás habroló

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karamellás habroló.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 602 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg leveles tészta
  • 1 db tojás

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastag, 50 x 30 cm-es téglalappá. Vágjuk 2 db 25 x 30 cm-es téglalapra, kenjük meg a felvert tojással, vágjuk 2 x 15 részre, és tekerjük mindet rolóformára.
  • Tegyük tepsibe, és süsük 200°C fokra előmelegített sütőben 20 percig. Hagyjuk kissé kihűlni, majd még langyosan vegyük le a formákról.
  • A töltelékhez melegítsük meg a tejszínt. A cukrot karamellizáljuk meg kissé. Öntsük hozzá a forró tejszínt, forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Főzzük sűrűre a tejet és a lisztet, majd folyamatosan kevergetve hagyjuk kihűlni.
  • Keverjük habosra a puha vajat és a porcukrot, majd kis adagokban forgassuk hozzá a lisztes-tejes krémet, valamint a tejszínes karamellt is. Tegyük a kész krémet habzsákba, majd töltsük meg vele a tésztarolókat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karamellás habroló-hoz!

Tápérték

Kalória: 602kcalSzénhidrát: 50gFehérje: 7gZsír: 43gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gTrans Fat: 1gKoleszterin: 71mgNátrium: 296mgKálium: 96mgÉlelmi rost: 1gCukor: 20gVitamin A: 631IUVitamin C: 0.04mgKalcium: 49mgVas: 2mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A karamellás habroló egy igazán különleges magyar desszert, amelyet gyakran az ünnepek alkalmával, vagy különleges családi eseményeken készítenek. A habroló története talán kevésbé ismert, mint más magyar édességeké, de a karamell és a leveles tészta tökéletes párosítása mindenkit elbűvöl. A habroló szó jelentése magyarul olyasmi, mint „habot ró”, ami tökéletesen tükrözi ezt a könnyed, mégis gazdag süteményt.

Tálalás:

Ezt a finomságot kiválóan tálalhatjuk egy elegáns üvegtányéron, díszítve friss gyümölccsel vagy mentalevéllel. Az extra porcukor vagy egy kis tejszínhab nemcsak további ízt, hanem vizuális élményt is ad a desszertnek. Egy pohár desszertbor vagy egy kis likőr is jól kiegészítheti az ízeket.

Alternatív hozzávalók:

  1. Édesítőszer: Ha cukormentes változatot szeretnénk, használjunk eritritolt vagy steviát.
  2. Vegán változat: A tejszín és a tej helyettesíthető növényi alapú tejszínnel és tejjel, a tojás pedig akár „lenmag-tojással” (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz).
  3. Gluténmentes: A leveles tésztát cseréljük le gluténmentes változatra.
  4. Gyümölcsös változat: A karamellás töltelékhez adhatunk felkockázott almát vagy más gyümölcsöt, esetleg néhány evőkanál lekvárt.
  5. Diós vagy mogyorós változat: A töltelékhez adjunk hozzá darált diót vagy mogyorót a még gazdagabb ízvilág érdekében.

Egészségügyi előnyök:

Míg a karamellás habroló nem feltétlenül sorolható az egészséges ételek közé az alapreceptje miatt, néhány változtatással tehetünk azért, hogy valamivel egészségesebb legyen:

  1. Cukorcsökkentés: Az édesítőszerek használata csökkentheti a kalóriatartalmat és a cukorbevitelt.
  2. Teljes kiőrlésű liszt: Azáltal, hogy teljes kiőrlésű lisztet használunk, növelhetjük a rosttartalmat.
  3. Növényi alapú hozzávalók: A vegán változatok általában alacsonyabbak állati zsírokban, és ezáltal lehetnek egészségesebbek is.

Azonban, még ezekkel a változtatásokkal sem válik ez a desszert egy „superfood”-dá, így mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

  1. Csokoládés változat: Egy réteg olvasztott csokoládéval vagy kakaós krémmel gazdagíthatjuk a tölteléket.
  2. Mákos vagy diós: A karamellás töltelék mellé adhatunk mákot vagy darált diót is.
  3. Tropical Twist: A töltelékbe keverhetünk kókuszreszeléket és ananászdarabokat is.
  4. Epres változat: Az egész desszertet megkoronázhatjuk egy réteg friss vagy fagyasztott eperrel a tetején.

Érdekességek:

  1. Névadás: A habroló elnevezés egy egyszerű, mégis izgalmas kifejezés, amely a „habot ró” szókapcsolatból ered, és az édesség lágy, habos textúrájára utal.
  2. Szezonális változatok: Karácsonykor gyakran készülnek különleges változatok, például fahéjas-narancsos töltelékkel.
  3. Régiónkénti változatok: Magyarországon kívül is találkozhatunk hasonló édességekkel, de a karamellás habroló egyedülállóan magyar specialitás.
  4. Művészeti alkotás: Néhány háziasszony és séf úgy tekint a habroló elkészítésére, mint egy művészeti formára, és számos dekoratív technikát használnak a tészta díszítésére, például különleges vágási mintákat vagy tojással festett mintákat.
(össznézettség: 447, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése