Karamellás-mandulás kalács Karamellás-mandulás kalács

Karamellás-mandulás kalács

Kelt tészta Tészták

Karamellás-mandulás kalács – az édes ízélmény és ropogós mandula tökéletes harmóniája!

Karamellás-mandulás kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A karamellás-mandulás kalács az édesség szerelmeseinek igazi csemegéje. Nem csak ízletes, de illatos, csábító és rendkívül egyszerű elkészíteni. A különleges összetevőkkel, a karamellás és mandulás töltelékkel és az enyhén fűszeres tésztával garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat.

Karamellás-mandulás kalács

Karamellás-mandulás kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karamellás-mandulás kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 897 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a tetejére:

a töltéshez:

Elkészítés
 

  • A tejet a cukorral és a margarinnal addig melegítjük, míg az utóbbiak fölolvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet – miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük.
  • Ezalatt a tetejére való margarint, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkaramellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával! Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk.
  • A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20 x 40 cm-esre lapítjuk, 3 dkg olvasztott margarinnal megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás.
  • Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 fok, légkeveréses sütőben 180 fok) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karamellás-mandulás kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 897kcalSzénhidrát: 128gFehérje: 21gZsír: 37gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gKoleszterin: 64mgNátrium: 258mgKálium: 540mgÉlelmi rost: 8gCukor: 57gVitamin A: 1450IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 110mgVas: 4.9mg
Keyword kalács, karamellás, mandulás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Karamellás-mandulás kalács egy igazán klasszikus magyar sütemény, amely gyakran jelenik meg ünnepi alkalmakkor, különösen karácsony és húsvét idején. A kalácsnak számos variánsa létezik a világon, de ebben a magyar változatban a mandula és a karamell egyedi és ellenállhatatlan ízkombinációt alkot. Ez a desszert nem csak finom, hanem az összetevői és az elkészítés módja révén egy igazi családi együttlétet is teremt.

Tálalás:

A Karamellás-mandulás kalácsot legjobban melegen vagy langyosan ajánlott tálalni. Egy kis vaníliafagylalt vagy friss gyümölcsök, mint például eper vagy málna, kiválóan kiegészítik az ízét. Azok számára, akik egy kis extra dekadenciára vágynak, a kalácsot egy kevés tejszínnel vagy akár egy pohár tokaji borral is megkoronázhatják.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Tej Alternatívák: Ha laktózérzékeny vagy vagy növényi alapú étrendet követsz, akkor a tej helyett használhatsz mandulatejet, zabtejet vagy szójatejet.
  2. Édesítő: A cukor helyett használhatsz kókuszcukrot, mézet vagy steviát.
  3. Margarin Alternatívák: Ha szeretnéd, a margarint cserélheted vajra vagy kókuszolajra a gazdagabb ízért.
  4. Mazsola: Ha nem vagy a mazsola rajongója, használhatsz más szárított gyümölcsöket, mint például áfonya vagy sárgabarack.
  5. Fahéj: Ha egy kis izgalmas ízvilágot szeretnél, próbáld meg fahéj helyett kardamommal vagy édesköménnyel.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mandula: Gazdag E-vitaminban és egészséges zsírokban, amelyek jót tesznek a szívnek.
  2. Fahéj: Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai vannak, és segít az inzulinszint szabályozásában.
  3. Méz: Természetes édesítőszer, amely antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.

Megjegyzés: A kalács cukor- és zsírtartalma miatt nem számít egészséges ételnek, ezért mértékkel fogyassza.

Variációk:

  1. Csokoládés Karamellás-Mandulás Kalács: Adj hozzá apróra vágott csokoládét a töltelékhez.
  2. Gyümölcsös Kalács: Használj friss gyümölcsöt vagy gyümölcslekvárt a töltelékben a mazsola helyett.
  3. Vegán Verzió: Használj növényi alapú tejet, margarint, és vegán méz helyettesítőt vagy agávészirupot.
  4. Gluténmentes Kalács: Használj gluténmentes lisztet és ellenőrizz minden egyéb hozzávalót glutén tartalmára.

Érdekességek:

  1. Kalács Története: A kalács eredetileg talán az ókori Egyiptomból származik, és az évszázadok során terjedt el Európában. Magyarországon különösen népszerűvé vált.
  2. Élesztő: Az élesztő a kalács készítésének egyik kulcsfontosságú eleme, és az erjesztésnek köszönhetően kapja meg a tésztája a jellegzetes, puha textúráját.
  3. Mandula és Karamell: Bár a mandula és a karamell nem tipikus hozzávalói a hagyományos magyar kalácsnak, ez a modern változat egy ínycsiklandozó és izgalmas kombinációt hoz létre, amely a hagyomány és az újítás tökéletes egyensúlyát képviseli.
(össznézettség: 194, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating