Kárpáti borzaska Kárpáti borzaska

Kárpáti borzaska

Húsételek Sertés

Kárpáti Borzaska – Az ízletes magyar étel különleges variációja

Kárpáti borzaska recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

A Kárpáti borzaska egy különleges és ízletes magyar étel, amely a hagyományos borzaska erdélyi változatát képviseli. A sült húsokat, leggyakrabban sertéshúst, ropogósra sütött tésztával vonják be, amely az ételre jellemző különleges textúrát ad.

Kárpáti borzaska

Kárpáti borzaska

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kárpáti borzaska.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 1082 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük.
  • A fokhagymát apróra vágjuk.
  • A sajtot lereszeljük.
  • A burgonyát megtisztítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
  • A húst a fokhagyma felével a tejbe áztatjuk. Legjobb előző nap, de legalább 1 órát.
  • A húst lecsepegtetjük és a tejből a tojással, borssal, reszelt burgonyával és liszttel sűrű masszát keverünk.
  • A húst lisztezzük, a masszába forgatjuk és bő olajban kisütjük.
  • Tálalásnál a húsra öntünk tejfölt, amit előzőleg kikeverünk a maradék fokhagymával és csipet sóval, majd reszelt sajtot szórunk rá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kárpáti borzaska-hoz!

Tápérték

Kalória: 1082kcalSzénhidrát: 70gFehérje: 77gZsír: 55gTelített zsír: 30gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 1gKoleszterin: 337mgNátrium: 1225mgKálium: 2339mgÉlelmi rost: 7gCukor: 20gVitamin A: 1667IUVitamin C: 48mgKalcium: 835mgVas: 5mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kárpáti borzaska eredetét a Kárpát-medencében találjuk, különösen az erdélyi és a felvidéki konyhában. A „borzaska” szó a „borzas” jelentésből ered, ami a tészta külső, kissé bozontos megjelenésére utal. Az étel hagyományosan ünnepi alkalmakra készült, és az évszázadok során több változatban terjedt el a Kárpát-medence különböző részein.

Tálalás:

A Kárpáti borzaska általában melegen tálalják, párolt zöldségekkel vagy friss salátával kísérve. A finom szaftja miatt kiválóan illik hozzá a burgonyapüré vagy a párolt rizs is. Egy pohár jó minőségű vörösborral tovább fokozhatod az ízélményt.

Alternatív hozzávalók:

A hagyományos recepten kívül számos alternatív hozzávalóval is készülhet a borzaska. A sertéshús helyett használhatsz csirkét, pulykát vagy akár marhahúst is. A tészta esetében kísérletezhetsz teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes változatokkal. A vegetáriánus változatban a hús helyett gombát vagy tofu kockákat is felhasználhatsz.

Egészségügyi előnyök:

A Kárpáti borzaska egészségügyi előnyei az alapanyagoktól függnek. A sovány húsok és a friss zöldségek használata hozzájárulhat az étel tápértékének növeléséhez. A teljes kiőrlésű liszt használata pedig több rostot és tápanyagot biztosít a tésztának.

Variációk:

A borzaska egy változatos étel, amelynek számos verziója létezik. Készíthetsz belőle sajtos vagy gombás változatot, vagy akár pikánsabb változatot paprikával és erős fűszerekkel. A tészta is variálható, például érmeként vagy csigaként is elkészítheted.

Érdekességek:

A borzaska népszerűsége nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence más országaiban, mint például Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában.

(össznézettség: 1 729, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése