Kávés diótorta – Ízletes és finom édesség
Kávés diótorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A kávés diótorta egy nagyszerű választás, ha valami ínycsiklandó és különleges édességre vágyunk. A dió és a kávé aromája tökéletesen kiegészíti egymást, és egyedi ízélményt nyújt.
Kávés diótorta
Hozzávalók
a tésztához:
- 5 db tojás
- 30 dkg porcukor
- 1 dl kávé erős
- 20 dkg rétesliszt
- 10 dkg dió darált
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
a krémhez:
- 2,5 dl tejeskávé
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 kávéskanál rétesliszt
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg dió darált
- 3 evőkanál rum
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk úgy, hogy a fehérjékből vert habot forgatjuk bele utoljára a többi hozzávalóba, majd az egészet egy előkészített formába töltjük, és közepes fokozaton készre sütjük.
- Eközben egy lábosban a tejeskávéba keverjük a tojássárgáját, a cukrokat és a lisztet, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Ekkor belekeverjük a cukrot, a diót, a rumot és a vajat is.
- A tésztát elfelezzük, megtöltjük a krémmel, majd néhány dióval díszítjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A kávés diótorta egy igazi örök kedvenc a magyar konyhában, bár annyira univerzális, hogy más kultúrákban is megállja a helyét. Tökéletes választás lehet ünnepek alkalmával, családi összejöveteleken, vagy egyszerűen akkor, ha valami különleges desszerttel szeretnénk meglepni a szeretteinket. A dió és kávé kombinációja nemcsak ízben, hanem tápanyagokban is kiegészíti egymást. A dió Omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, míg a kávé a koffein miatt jóleső élénkülést ad.
Tálalás:
- A tortát szeletelés előtt érdemes egy kicsit hűtőben pihentetni, hogy a krém még jobban összeérjen a tésztával.
- Tálalásnál kínálhatsz mellé erős eszpresszót vagy éppen egy pohár hideg tejfölt, attól függően, hogy ki milyen ízkombinációt szeret.
- Díszítheted továbbá friss mentalevéllel vagy akár egy kis karamellszósszal is, ha extra csavart szeretnél adni neki.
Alternatív Hozzávalók:
- Gluténmentes: A rétesliszt helyett használj gluténmentes lisztet.
- Vegán: A tojás helyett használj tojáspótlót vagy „aquafabát” (csemegekonzerv víz), a vajat pedig cseréld vegán margarinra vagy kókuszolajra.
- Cukormentes: A porcukor helyett használj eritritolt vagy más természetes édesítőszert.
- Alkoholmentes: A rum helyett használj alkoholmentes rumaromát vagy egyszerűen hagyjuk el.
- Kakaós változat: A darált dió egy részét cserélheted kakaóporra, ha szereted a csokoládés ízvilágot.
Egészségügyi előnyök:
- Dió: Gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyek jók a szív- és érrendszernek. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz ellen.
- Tojás: Jó fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
- Kávé: Tartalmaz antioxidánsokat és a koffein jótékonyan befolyásolhatja a koncentrációs képességet.
Fontos: Bár a torta tartalmaz néhány egészséges hozzávalót, magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasszuk!
Variációk:
- Mogyorós Kávés Torta: A diót cseréld le darált mogyoróra.
- Karamellás Kávés Torta: A krémbe adhatsz karamell szirupot vagy karamell darabokat.
- Dupla Csokis Kávés Torta: A tésztához és a krémhez is adhatsz olvasztott étcsokoládét.
- Narancsos Kávés Torta: A rum helyett használj narancslikőrt vagy narancslevet és narancshejet.
Érdekességek:
- Kávé a konyhában: A kávét gyakran használják a desszertekben, nem csak italként. Segít kiemelni és mélyíteni más ízeket, például a csokoládét és a diót.
- Régi receptek: A dió és a kávé kombinációja nem új keletű; sok kultúrában és évszázadok óta használják ezt az ízkombinációt.
- Névadás: Noha a torta „Magyar” jelzőt kapott a receptben, hasonló receptek más néven is léteznek más kultúrákban. Az alapötlet – a dió és a kávé kombinációja – valójában egy univerzális ízélmény.