Kávés tekercs – Egyszerű, finom és gyors desszert kávéimádóknak
Kávés tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
Kávés tekercs
Hozzávalók
a krémhez:
- 15 dkg margarin
- 3 dkg kókuszreszelék
- 9 dkg méz folyékony
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg porcukor
Elkészítés
Tészta:
- A háztartási kekszet ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport. Összekeverjük a kekszet és a kakaót.
- A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a feketekávét és a rumot. Ezután az egészet összekeverjük a kekszes-kakaós keverékkel.
- A kapott masszát sodrófával nyújtjuk, kb. 1 cm vastagságúra.
Krém:
- A margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Egyenként adjuk hozzá a tojássárgáját, és jól elkeverjük.
Összeállítás:
- A kinyújtott kekszes tésztát megkenjük a krémmel.
- A tésztát feltekerjük, majd alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.
- A kávés tekercset szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A kávés tekercs története a keksz és kávé népszerűségének köszönhető. A kávéházak és a kekszfogyasztás régi hagyományokkal rendelkezik Európában, így nem meglepő, hogy a kettő egyesítésével született meg ez az ízletes desszert.
Tálalás:
A kávés tekercs szeletekre vágva és porcukorral meghintve tálalható. A tálaláshoz jól illenek gyümölcsök, mint az eper, áfonya vagy málna, illetve tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kínálható.
Alternatív hozzávalók:
A tekercs receptje számos alternatív hozzávalóval variálható. Gluténérzékenyek számára a kekszet gluténmentes változattal helyettesíthetjük, míg a cukormentes változathoz édesítőszereket használhatunk. A margarin helyett használhatunk vajat vagy növényi alapú margarint is.
Egészségügyi előnyök:
A kávé antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek előnyösek lehetnek az egészségre. Azonban mértékkel fogyasztva ajánlott, mivel a desszert magas cukor- és zsírtartalma miatt nem tekinthető egészséges édességnek.
Variációk:
A variációit főleg a krém és az ízesítők terén lehet felfedezni:
Különböző krémek: Próbáld ki más krémekkel, mint például mascarpone alapú krém, csokoládékrém vagy sűrű karamellkrém.
Különböző ízesítők: Használj más ízesítőket a tésztában, például vanília, fahéj vagy kardamom.
Érdekességek:
A kávés tekercs érdekességei a desszert egyszerűségében és variálhatóságában rejlenek:
Gyors elkészítés: A kávéval ízesített keksztekercs elkészítése gyors és egyszerű, így ideális választás, ha váratlan vendégek érkeznek.
Nincs sütés: Mivel nincs szükség sütésre, a keksztekercs kiváló nyári desszert, amikor nem szeretnénk felmelegíteni a konyhát a sütő használatával.