Kávés-túrós szelet Kávés-túrós szelet

Kávés-túrós szelet

Édes sütemény Sütemény

Kávés-túrós szelet – Egy finom desszert, ami a kávé és a túró ízvilágát egyesíti.

Kávés-túrós szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Kávés-túrós szelet egy finom desszert, ami a kávé és a túró ízvilágát egyesíti. Az egyszerű recept könnyen módosítható és testre szabható, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő verziót. A sütési idő rövid, így akár az utolsó pillanatban is elő lehet készíteni a süteményt a vendégek érkezése előtt.

Kávés-túrós szelet

Kávés-túrós szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kávés-túrós szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1267 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé reszelt

Elkészítés
 

  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, és félretesszük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sütőporral vegyített lisztet, majd a kakaóport és az őrölt kávét.
  • A masszába keverjük a felvert tojásfehérjét (óvatosan keverd bele, ne törd össze a habot!) sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Félretesszük hűlni.
  • Először felverjük a tejszínt. Én a Megglét ajánlom, nincs mellékíze, tuti szépen felverődik és nem kell hozzá semmilyen fixálót keverni, szépen tart. A túrót a porcukorral és tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kapucsínóport (ha intenzívebb kávéízt szeretnél, akkor helyettesítheted rendes őrölt kávéval is) majd jöhet a felvert tejszín.
  • A kihűlt tésztára rákenjük szép egyenletesen a krémet, majd megszórjuk a csokireszelékkel.
  • Hűtőbe tesszük kicsit pihenni, hogy összeérjenek az ízek.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kávés-túrós szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 1267kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 29gZsír: 76gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 29gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gKoleszterin: 235mgNátrium: 284mgKálium: 809mgÉlelmi rost: 8gCukor: 71gVitamin A: 1700IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 290mgVas: 5.4mg
Keyword kávé, túrós
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kávés-túrós szelet egy modern változata a klasszikus magyar túrós süteményeknek. Az ételnek nincs hosszú története, de az eredeti túrós sütemények, amelyek sokszor túrót és gyümölcsöt kombinálnak, több évszázados múltra tekintenek vissza Magyarországon. A kávé és cappuccino azonban újabb hozzávalók, amelyek hozzáadnak egy modern, kozmopolita csavart a desszerthez.

Tálalás:

A tálalásnál kreativitásra van szükség. Az étcsokoládé reszelék mellett, a tetejére kerülhet még egy kis tejszínhab vagy akár karamellizált kávészemek is. A szeleteket kis kávéscsészékben vagy vintage tányérokon is tálalhatjuk, hogy még inkább kiemeljük a kávé jellegét. Az oldalán egy csésze erős espresso vagy egy pohár hideg tej tökéletes kiegészítő.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnéd vagy nem tudod valamelyik hozzávalót használni, itt van néhány alternatíva:

  • Gluténmentes: A normál lisztet cserélheted gluténmentes lisztre.
  • Vegán: A tejszínt és a túrót cserélheted vegán alternatívákra, mint pl. kókusztejszín és tofu. A tojás helyettesíthető „tojás-helyettesítővel” vagy „chia tojással”.
  • Cukormentes: A porcukrot és az instant cappuccinót cserélheted stevia, eritritol vagy más cukormentes édesítőszerre.
  • Alkohol: Ha egy felnőtt változatot szeretnél, egy kis Baileys vagy Kahlúa likőrt is adhatsz a krémhez.
  • Gyümölcs: Ha extra ízt és textúrát akarsz, adj hozzá egy réteg szeletelt banánt vagy epret a túrós krém és a tészta közé.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Kávés-túrós szelet alapvetően egy kalóriadús édesség, tartalmaz néhány olyan összetevőt, amelyek egészségügyi előnyökkel is járhatnak:

  • Túró: Jó fehérjeforrás és tartalmaz kalciumot, amely a csontok számára előnyös.
  • Tej: Egyéb tápanyagokkal, például kalciummal és D-vitaminnal is ellát.
  • Kakaó: Antioxidánsokban gazdag, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.

Variációk:

  • Mogyoróvaj: A túrós krémbe keverhetünk egy kis mogyoróvajat extra ízért és krémes textúráért.
  • Gyümölcsös változat: A túrós krém alá vagy fölé rétegezhetünk friss vagy konzerv gyümölcsöt.
  • Fűszerezés: A tésztába egy kevés fahéj vagy kardamom is kerülhet, ami újabb ízréteget ad a desszerthez.

Érdekességek:

  • A kávé nem csak ízvilágban, de állagban is változtat a süteményen. A kávé savassága segít a sütőporral együtt még jobban „megemelni” a tésztát.
  • Bár a desszert magyar eredetű, a kávé és a cappuccino hozzáadása egyfajta nemzetközi ízt visz bele, így jól illeszkedik nem csak a magyar, hanem az olasz kávékultúrához is.
  • A sütési idő és hőmérséklet változhat a különböző típusú sütőktől függően, ezért érdemes a saját sütőd jellemzőit ismerve esetleges korrekciókat végezni.
(össznézettség: 517, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése