Házi készítésű kelt ostoros rétes kakaós töltelékkel, porcukorral megszórva, szeletekre vágva egy porcelántányéron tálalva. Kelt ostoros rétes

Kelt ostoros rétes

Kelt tészta Tészták

Kelt ostoros rétes – A hagyományos magyar kelt tésztás desszert kakaós töltelékkel

Kelt ostoros rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Fedezd fel a kelt ostoros rétes házias ízvilágát, amely a magyar konyha egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb édessége. Ez a kakaós töltelékű, fonott rétes tökéletes választás lehet vasárnapi ebéd utánra vagy ünnepi alkalmakra. A kelt tészta, az édes, krémes belső és a kívül ropogós, aranybarna héj igazi gasztronómiai élményt nyújt. Készítsd el ezt a házi rétes receptet, és lepd meg vele családodat egy különleges alkalomra vagy csak egy nyugodt délutánra!

Házi készítésű kelt ostoros rétes kakaós töltelékkel, porcukorral megszórva, szeletekre vágva egy porcelántányéron tálalva.

Kelt ostoros rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kelt ostoros rétes.
4.12 Értékelés 25 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 45 minutes
Összesen 1 hour 5 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1376 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a tetejére:

  • tojásfehérje

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, az olvasztott (de nem forró) margarint, egy csipet sót, és a langyos tejet. Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni, egyszerűen csak belemorzsoljuk a lisztes keverékbe. Ezután alaposan összegyúrjuk az egészet. Akkor jó a tészta, ha ruganyos, sima állagú és elválik az edény falától. Letakarva meleg helyre tesszük, és kb. 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós krémet. Ehhez a puha margarint habosra keverjük a kristálycukorral, míg könnyű, krémes állagot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a cukrozatlan kakaóport is, és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés langyos tejjel lazíthatjuk.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és hat egyforma részre osztjuk. Minden darabot külön-külön téglalap alakúra nyújtunk (nagyjából 20×30 cm-esre). Ezután megkenjük a kakaós töltelékkel – egy enyhén megnedvesített kés vagy spatula segítségével könnyebb egyenletesen eloszlatni.
  • A megkent tészták rövidebbik oldalait ujjnyi szélességben behajtjuk befelé, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Ezután hosszanti irányban feltekerjük, minél szorosabban, és lehetőség szerint minél több csavarással. Három ilyen rudat összefonunk, mintha hármas fonatot készítenénk – így jön létre az ostoros forma. Ezt kétszer ismételjük meg, tehát két fonott kalácsot készítünk.
  • Sütés előkészítése:
  • A két kalácsot egy sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük (kb. 30×20 cm-es méretű). Fontos, hogy a tészta szorosan illeszkedjen a tepsi falához, mert így felfelé fog nőni, nem terül szét.
  • A tepsiben még 10-15 percig pihentetjük a kalácsokat, majd lekenjük őket enyhén felvert tojásfehérjével (vagy egész tojással is lehet, ha fényesebbre szeretnénk). Ez szép fényt ad a sült tészta tetejének.
  • Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeverésesnél 160 °C-on) sütjük körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a teteje szépen megpirul, és az alja is átsül. Ha bizonytalanok vagyunk, végezzünk tűpróbát.
  • A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Nagyon finom önmagában is, de porcukorral meghintve, esetleg egy kis vaníliás mártással vagy gyümölcsszósszal is tálalható.

Jegyzet

Jó étvágyat a Kelt ostoros rétes-hez!

Kalória

Kalória: 1376kcalSzénhidrát: 192gFehérje: 29gZsír: 58gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 22gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 165mgNátrium: 922mgKálium: 762mgRost: 10gCukor: 68gA-vitamin: 4250IUKalcium: 150mgVas: 10.8mg
Keyword Családi süti recept, Édes kelt tészta, Élesztős kalács készítése, Fonott kalács kakaóval, Fonott rétes recept, Hagyományos magyar desszert, Hármas fonás sütemény, Húsvéti sütemény ötlet, Kakaós kalács, Kakaós töltelék házilag, Kakaós töltelékes sütemény, Kelt ostoros rétes, Kelt tészta élesztővel, Kelt tészta sütemény, Kézzel fonott süti, Magyar konyha édességei, Ostoros rétes házilag, Régi magyar rétes, Ünnepi kalács, Vasárnapi desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések a Kelt ostoros rétes recepthez:

Mi az a Kelt Ostoros Rétes?

A kelt ostoros rétes egy hagyományos magyar desszert, amely élesztős, kelt tésztából készül, és leggyakrabban kakaós töltelékkel töltik meg, majd a tésztarudakat hármas fonással összefonják, így ostorra emlékeztető formát kap; ez a sütemény kívül aranybarnára sül, belül pedig puha és szaftos, így tökéletes választás vasárnapi ebéd utánra vagy ünnepi alkalmakra

Miért nem kell felfuttatni az élesztőt a tésztához?

A kelt ostoros rétes tésztájához elegendő, ha az élesztőt egyszerűen belemorzsoljuk a lisztes keverékbe, mert a többi hozzávaló (pl. a langyos tej, porcukor) biztosítja a megfelelő közeget a kelesztéshez. Mivel ez egy édes kelt tészta, a hosszabb pihentetési idő alatt az élesztő így is szépen dolgozik, a tészta duplájára kel.

Milyen töltelék való bele?

A leggyakrabban használt töltelék a cukrozatlan kakaópor, margarin és cukor keverékéből áll. Ez adja meg a kakaós kalács jellegzetes ízét és látványos rétegeit. Ezt érdemes választani, ha a hagyományos, jól bevált ízeket keresed.

Hogyan kell a rétest összeállítani?

A kelt ostoros rétes összeállításához először a megkelt kelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a választott töltelékkel (pl. kakaós krémmel), a rövidebb széleket kissé behajtjuk, és a tésztát hosszanti irányban szorosan feltekerjük, végül hármas fonással összefonjuk a tésztarudakat, tepsibe helyezzük őket egymás mellé, 10–15 percet pihentetjük, majd tojással lekenve sütésre kész állapotba hozzuk.

Milyen hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütni?

A kelt ostoros rétest előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütő esetén 160 °C-on) kell sütni, nagyjából 40–45 percig, amíg a kelt tészta szépen megemelkedik, a teteje aranybarna lesz, és az alja is teljesen átsül.

Hogyan tároljam a kész rétest?

A kész kelt ostoros rétest teljes kihűlés után érdemes sütőpapírba vagy konyharuhába csomagolva, majd zárható dobozban szobahőmérsékleten 1-2 napig tárolni, de ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni a puha kelt tészta frissességét, akkor szeletelve le is fagyaszthatod, és fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztva vagy sütőben enyhén átmelegítve újra élvezhető lesz.

Történet:

A kelt ostoros rétes egy igazi klasszikus a magyar konyha édességei között. A kelt tésztából készült, kakaós töltelékű, fonott sütemény generációk óta jelen van a vasárnapi ebédek és ünnepi alkalmak desszertasztalán. A házi rétes és a kalácsszerű sütemények kedvelőinek egyik legnagyobb kedvence, hiszen egyszerre puha, édes, és látványos is. Az élesztős tészták szerelmesei számára ez a recept igazi kincset ér.

Tálalás:

A frissen sült ostoros rétest langyosan érdemes felszeletelni, amikor a kakaós töltelék még enyhén krémes állagú. Kínálhatjuk önmagában, de porcukorral meghintve, esetleg egy adag házi vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel is tálalható. Ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken is megállja a helyét, mint látványos és finom magyar desszert. Tökéletes választás egy vasárnapi ebéd után, vagy akár vacsora utáni édes finomságnak.

Ital ajánló a Kelt ostoros rétes mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs-, alma-, vagy szőlőlé remek választás lehet.
  • Tejshake: Vanília vagy eper ízben, kevés cukorral vagy édesítőszerek nélkül, hogy egészségesebb legyen.
  • Gyümölcstea: Hideg gyümölcstea, ami nem csak finom, de szomjoltó is.
  • Koktél: Alkoholmentes koktél, mint például a Virgin Mojito, amely frissítő és üdítő.

Felnőtteknek:

  • Francia presszókávé: A kávé intenzitása jól kiegészíti a rétes édességét.
  • Gyümölcsbor: Egy könnyű, édes bor, mint például egy muskotály, remekül harmonizál a desszert ízével.
  • Tea: Egy erős fekete tea, esetleg némi citrommal vagy mézzel, jól illik a rétes mellé.
  • Digestif: Egy kis mennyiségű digestif, mint például egy limoncello vagy egy brandy, segíthet az emésztésben a bőséges étkezés után.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs otthon margarin, helyettesíthető vajjal is, ami még gazdagabb ízvilágot ad a kakaós kalácsnak. A kakaópor helyett használhatunk olvasztott étcsokoládét, így a töltelék selymesebb lesz. Azok számára, akik kevésbé édesszájúak, a cukor mennyisége bátran csökkenthető. A tésztába akár egy kevés vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat is tehetünk az extra ízélményért. A házi rétes receptek egyik előnye, hogy szabadon variálhatók, attól függően, mi van éppen otthon.

Egészségügyi előnyök:

Bár a kelt ostoros rétes első sorban egy desszert, tudatos választással könnyíthetünk rajta. Ha a margarin helyett vajat vagy kókuszzsírt használunk, természetesebb zsiradékhoz juthatunk. A házi készítésű kelt tészta előnye, hogy adalékanyagoktól mentes, friss alapanyagokból készül. A kakaópor gazdag antioxidánsokban, és mértékkel fogyasztva még hangulatjavító hatása is lehet. A cukor csökkentésével és teljes kiőrlésű liszt használatával a sütemény rosttartalma is növelhető.

Variációk:

A kelt ostoros rétes tölteléke könnyen variálható: a klasszikus kakaós töltelék helyett készíthetjük diós, mákos, vagy akár fahéjas verzióban is. Egyesek lekvárral vagy vaníliás krémmel töltik meg, így teljesen új ízvilágot kaphat. A házi rétes recept kreatív módon formázható is – például nemcsak hármas fonással, hanem koszorú alakban is megsüthető. A fonott kalács stílusa miatt ünnepi alkalmakra is alkalmas, így húsvéti vagy karácsonyi édességként is megállja a helyét.

Érdekességek:

Az ostoros rétes neve a fonott, spirálszerű formájára utal, amely az ostorra emlékeztet. Ez a sütemény a rétes és a kalács közötti átmenetet képviseli: réteges, mégis puha, kelt tésztás. A régi időkben gyakran készítették falusi ünnepekre vagy búcsúk alkalmával, mert laktató, kiadós, és jól eltartható. Egyes vidékeken „csavart kalácsnak” is hívják, míg máshol a kakaós kalács különleges formájának tartják. A recept évszázadok óta öröklődik generációról generációra a magyar háziasszonyok között.

(össznézettség: 19 641, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.12 from 25 votes (25 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése