Kelt ostoros rétes – A hagyományos magyar kelt tésztás desszert kakaós töltelékkel
Kelt ostoros rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Fedezd fel a kelt ostoros rétes házias ízvilágát, amely a magyar konyha egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb édessége. Ez a kakaós töltelékű, fonott rétes tökéletes választás lehet vasárnapi ebéd utánra vagy ünnepi alkalmakra. A kelt tészta, az édes, krémes belső és a kívül ropogós, aranybarna héj igazi gasztronómiai élményt nyújt. Készítsd el ezt a házi rétes receptet, és lepd meg vele családodat egy különleges alkalomra vagy csak egy nyugodt délutánra!
Kelt ostoros rétes
Hozzávalók
a tésztához:
a tetejére:
- tojásfehérje
Elkészítés
- Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, az olvasztott (de nem forró) margarint, egy csipet sót, és a langyos tejet. Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni, egyszerűen csak belemorzsoljuk a lisztes keverékbe. Ezután alaposan összegyúrjuk az egészet. Akkor jó a tészta, ha ruganyos, sima állagú és elválik az edény falától. Letakarva meleg helyre tesszük, és kb. 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós krémet. Ehhez a puha margarint habosra keverjük a kristálycukorral, míg könnyű, krémes állagot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a cukrozatlan kakaóport is, és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés langyos tejjel lazíthatjuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és hat egyforma részre osztjuk. Minden darabot külön-külön téglalap alakúra nyújtunk (nagyjából 20×30 cm-esre). Ezután megkenjük a kakaós töltelékkel – egy enyhén megnedvesített kés vagy spatula segítségével könnyebb egyenletesen eloszlatni.
- A megkent tészták rövidebbik oldalait ujjnyi szélességben behajtjuk befelé, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Ezután hosszanti irányban feltekerjük, minél szorosabban, és lehetőség szerint minél több csavarással. Három ilyen rudat összefonunk, mintha hármas fonatot készítenénk – így jön létre az ostoros forma. Ezt kétszer ismételjük meg, tehát két fonott kalácsot készítünk.
- Sütés előkészítése:
- A két kalácsot egy sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük (kb. 30×20 cm-es méretű). Fontos, hogy a tészta szorosan illeszkedjen a tepsi falához, mert így felfelé fog nőni, nem terül szét.
- A tepsiben még 10-15 percig pihentetjük a kalácsokat, majd lekenjük őket enyhén felvert tojásfehérjével (vagy egész tojással is lehet, ha fényesebbre szeretnénk). Ez szép fényt ad a sült tészta tetejének.
- Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeverésesnél 160 °C-on) sütjük körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a teteje szépen megpirul, és az alja is átsül. Ha bizonytalanok vagyunk, végezzünk tűpróbát.
- A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Nagyon finom önmagában is, de porcukorral meghintve, esetleg egy kis vaníliás mártással vagy gyümölcsszósszal is tálalható.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Kelt ostoros rétes recepthez:
A kelt ostoros rétes egy hagyományos magyar desszert, amely élesztős, kelt tésztából készül, és leggyakrabban kakaós töltelékkel töltik meg, majd a tésztarudakat hármas fonással összefonják, így ostorra emlékeztető formát kap; ez a sütemény kívül aranybarnára sül, belül pedig puha és szaftos, így tökéletes választás vasárnapi ebéd utánra vagy ünnepi alkalmakra
A kelt ostoros rétes tésztájához elegendő, ha az élesztőt egyszerűen belemorzsoljuk a lisztes keverékbe, mert a többi hozzávaló (pl. a langyos tej, porcukor) biztosítja a megfelelő közeget a kelesztéshez. Mivel ez egy édes kelt tészta, a hosszabb pihentetési idő alatt az élesztő így is szépen dolgozik, a tészta duplájára kel.
A leggyakrabban használt töltelék a cukrozatlan kakaópor, margarin és cukor keverékéből áll. Ez adja meg a kakaós kalács jellegzetes ízét és látványos rétegeit. Ezt érdemes választani, ha a hagyományos, jól bevált ízeket keresed.
A kelt ostoros rétes összeállításához először a megkelt kelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a választott töltelékkel (pl. kakaós krémmel), a rövidebb széleket kissé behajtjuk, és a tésztát hosszanti irányban szorosan feltekerjük, végül hármas fonással összefonjuk a tésztarudakat, tepsibe helyezzük őket egymás mellé, 10–15 percet pihentetjük, majd tojással lekenve sütésre kész állapotba hozzuk.
A kelt ostoros rétest előmelegített sütőben 180 °C-on (légkeveréses sütő esetén 160 °C-on) kell sütni, nagyjából 40–45 percig, amíg a kelt tészta szépen megemelkedik, a teteje aranybarna lesz, és az alja is teljesen átsül.
A kész kelt ostoros rétest teljes kihűlés után érdemes sütőpapírba vagy konyharuhába csomagolva, majd zárható dobozban szobahőmérsékleten 1-2 napig tárolni, de ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni a puha kelt tészta frissességét, akkor szeletelve le is fagyaszthatod, és fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztva vagy sütőben enyhén átmelegítve újra élvezhető lesz.
Történet:
A kelt ostoros rétes egy igazi klasszikus a magyar konyha édességei között. A kelt tésztából készült, kakaós töltelékű, fonott sütemény generációk óta jelen van a vasárnapi ebédek és ünnepi alkalmak desszertasztalán. A házi rétes és a kalácsszerű sütemények kedvelőinek egyik legnagyobb kedvence, hiszen egyszerre puha, édes, és látványos is. Az élesztős tészták szerelmesei számára ez a recept igazi kincset ér.
Tálalás:
A frissen sült ostoros rétest langyosan érdemes felszeletelni, amikor a kakaós töltelék még enyhén krémes állagú. Kínálhatjuk önmagában, de porcukorral meghintve, esetleg egy adag házi vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel is tálalható. Ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken is megállja a helyét, mint látványos és finom magyar desszert. Tökéletes választás egy vasárnapi ebéd után, vagy akár vacsora utáni édes finomságnak.
Ital ajánló a Kelt ostoros rétes mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs-, alma-, vagy szőlőlé remek választás lehet.
- Tejshake: Vanília vagy eper ízben, kevés cukorral vagy édesítőszerek nélkül, hogy egészségesebb legyen.
- Gyümölcstea: Hideg gyümölcstea, ami nem csak finom, de szomjoltó is.
- Koktél: Alkoholmentes koktél, mint például a Virgin Mojito, amely frissítő és üdítő.
Felnőtteknek:
- Francia presszókávé: A kávé intenzitása jól kiegészíti a rétes édességét.
- Gyümölcsbor: Egy könnyű, édes bor, mint például egy muskotály, remekül harmonizál a desszert ízével.
- Tea: Egy erős fekete tea, esetleg némi citrommal vagy mézzel, jól illik a rétes mellé.
- Digestif: Egy kis mennyiségű digestif, mint például egy limoncello vagy egy brandy, segíthet az emésztésben a bőséges étkezés után.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs otthon margarin, helyettesíthető vajjal is, ami még gazdagabb ízvilágot ad a kakaós kalácsnak. A kakaópor helyett használhatunk olvasztott étcsokoládét, így a töltelék selymesebb lesz. Azok számára, akik kevésbé édesszájúak, a cukor mennyisége bátran csökkenthető. A tésztába akár egy kevés vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat is tehetünk az extra ízélményért. A házi rétes receptek egyik előnye, hogy szabadon variálhatók, attól függően, mi van éppen otthon.
Egészségügyi előnyök:
Bár a kelt ostoros rétes első sorban egy desszert, tudatos választással könnyíthetünk rajta. Ha a margarin helyett vajat vagy kókuszzsírt használunk, természetesebb zsiradékhoz juthatunk. A házi készítésű kelt tészta előnye, hogy adalékanyagoktól mentes, friss alapanyagokból készül. A kakaópor gazdag antioxidánsokban, és mértékkel fogyasztva még hangulatjavító hatása is lehet. A cukor csökkentésével és teljes kiőrlésű liszt használatával a sütemény rosttartalma is növelhető.
Variációk:
A kelt ostoros rétes tölteléke könnyen variálható: a klasszikus kakaós töltelék helyett készíthetjük diós, mákos, vagy akár fahéjas verzióban is. Egyesek lekvárral vagy vaníliás krémmel töltik meg, így teljesen új ízvilágot kaphat. A házi rétes recept kreatív módon formázható is – például nemcsak hármas fonással, hanem koszorú alakban is megsüthető. A fonott kalács stílusa miatt ünnepi alkalmakra is alkalmas, így húsvéti vagy karácsonyi édességként is megállja a helyét.
Érdekességek:
Az ostoros rétes neve a fonott, spirálszerű formájára utal, amely az ostorra emlékeztet. Ez a sütemény a rétes és a kalács közötti átmenetet képviseli: réteges, mégis puha, kelt tésztás. A régi időkben gyakran készítették falusi ünnepekre vagy búcsúk alkalmával, mert laktató, kiadós, és jól eltartható. Egyes vidékeken „csavart kalácsnak” is hívják, míg máshol a kakaós kalács különleges formájának tartják. A recept évszázadok óta öröklődik generációról generációra a magyar háziasszonyok között.
