Kelt ostoros rétes: A klasszikus magyar desszert
Kelt ostoros rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A kelt ostoros rétes, vagy más néven „kifli rétes” egy klasszikus magyar édesség, amely már évszázadok óta sütnek hazánkban. Ez a sütemény egyszerű összetevőkből készül, és a végeredmény egy finom, morzsalékony tészta, amely kívül ropogós, belül pedig puha és omlós.
Kelt ostoros rétes
Hozzávalók
a tésztához:
a tetejére:
- tojásfehérje
Elkészítés
- A tésztához valókat egy tálban jól összedolgozzuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak bele kell morzsolni. Ha az edény falától elválik, akkor jó. Letakarva meleg helyen, 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Ezt az időt kihasználva elkészítjük a tölteléket, azaz a Ramát a cukorral krémes állagúvá keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, 6 egyforma részre osztjuk.
- Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük, (megnedvesített késsel könnyebb). Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát lehetőleg minél több csavarással felhempergetjük, hármas copffonással összefonjuk.
- Az így kapott két kalácsot egy 30*20 cm-es sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással, vagy tojásfehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél kicsit kisebb lánggal 180 fokon, légkeverésesnél 160 fokon kb. 40-45 percig sütjük.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az ostoros rétes a magyar cukrászat egyik hagyományos édessége, amely már az 1800-as években is nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon. Az elkészítése különleges technikát igényel, mivel a tészta rétegek közé csavart ostorokat tartalmaz. Az ostoros rétes elkészítéséhez használt kelt tészta technikája a 17. században jelent meg Franciaországban, és azóta számos országban népszerűségre tett szert.
Tálalás:
Az ostoros rétes tökéletes édesség a kávéhoz vagy teához, de akár önmagában is fogyasztható. Általában porcukorral megszórva tálalják, és tejszínhabbal vagy fagylalttal is ízesíthető. A rétes forrón a legfinomabb, és ropogós textúrája garantálja az élvezetet.
Alternatív hozzávalók:
Az ostoros rétes készítésekor a tészta hozzávalóinak változtatása lehetőséget nyújt az édesség változatosságára. A töltelékek közötti választék szinte végtelen, például lehet használni túrót, almát, barackot, szilvát, málnát vagy akár csokoládét is. A kelt tésztához használhatunk növényi alapú hozzávalókat, például növényi margarint vagy olajat, és akár tojásmentes tésztát is elkészíthetünk.
Egészségügyi előnyök:
Az ostoros rétes magas kalóriatartalmú édesség, ezért mértékkel fogyasztandó. Azonban a dió és a gyümölcsök, amelyeket a rétes töltelékeként használhatunk, fontos tápanyagokat tartalmaznak, így bizonyos mennyiségben fogyasztva az édesség tápláló és egészséges lehet. Az ostoros rétes készítése közben a tészta hajtogatása és nyújtása segíthet a kéz és az ujjak mozgékonyságának és koordinációjának javításában.
Variációk:
A kelt ostoros rétesnek rengeteg változata van, amelyek eltérő töltelékekkel és hozzávalókkal készülnek. A klasszikus diós töltelék mellett használhatunk túrót, édesítőszereket vagy akár kakaóport is a rétes készítésekor. A rétes tetejére reszelt csokoládét, vaníliás cukrot vagy fahéjat is szórhatunk. A réteset akár alma- vagy szilvapürével is készíthetjük, vagy éppen csokoládéval töltve is elkészíthetjük.
Érdekességek:
A kelt ostoros rétes készítése nagyon munkaigényes folyamat, de a végeredmény nagyon finom és igazán különleges. A rétes tésztájának elkészítése során nagyon fontos a pontos mennyiségek és a pontos hajtogatás, hogy a rétes rétegei könnyűek és levegősek legyenek. A rétes készítése egyes országokban hagyományos karácsonyi sütemény, de akár bármikor elkészíthető az év bármely szakában.