Kenyérpuding – Ízletes és könnyen elkészíthető desszert
Kenyérpuding recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
Ha valami finomra vágyik, ami nem igényel órákig tartó sütést vagy hosszadalmas előkészületeket, akkor a kenyérpuding lehet az Ön számára ideális választás. Ez a klasszikus desszert elkészítése rendkívül egyszerű, és csak néhány alapvető hozzávalót igényel, amelyek általában már megtalálhatók a konyhában. Hidegen, vagy melegen is felszolgálhatjuk, így az kiváló desszert lehet bármely évszakban. Továbbá, a sokféleképpen variálható, így mindig lehet valami újat kipróbálni. Ha Ön is szeretné elkészíteni ezt a finom desszertet, akkor kövesse a receptünket, és élvezze a kenyérpuding ízét!
Kenyérpuding
Hozzávalók
- 35 dkg szendvicskenyér szikkadt
- vaj
- 3 db tojás
- 3 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet szerecsendió
- 6 dl tej
Elkészítés
- A kenyérszeletek mindkét oldalát kenjük meg vajjal, majd helyezzük őket egy vajjal kikent hőálló tálba.
- A tojást kezdjük el verni, majd dolgozzuk hozzá a vaníliás cukrot, a porcukrot, a szerecsendiót és a tejet.
- Addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz.
- Ezt a keveréket locsoljuk a kenyerekre.
- Hagyjuk állni egy órát, majd előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt megsütjük.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
Az eredete nagyon régre nyúlik vissza, és számos kultúrában megtalálható. A rómaiak például készítettek egy édes kenyérpudingot, amelyet szárított gyümölcsökkel és mézzel ízesítettek. Az angolok is ismerték és kedvelték ezt a desszertet, és a 17. századtól kezdve az egyik legnépszerűbb édességük lett. Az amerikaiak is szívesen fogyasztják, különösen a déli régióban, ahol néha tejszínnel és fűszerekkel is ízesítik.
Tálalás:
A kenyérpudingot általában hidegen vagy melegen felszolgálják. Melegen általában vaníliás vagy tejszínes öntettel tálalják, hidegen pedig gyümölcsszósszal, friss gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal lehet díszíteni.
Alternatív hozzávalók:
A kenyérpudingot lehet készíteni további ízesítőkkel, például fahéjjal, citromhéjjal, kakaóporral vagy mazsolával. Az alapreceptben a fehér kenyeret lehet kicserélni teljes kiőrlésű kenyérre vagy gluténmentes kenyérre, ha valaki allergiás vagy intoleráns a gluténre.
Egészségügyi előnyök:
A kenyérpuding egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy magasabb rosttartalmú, mint a hagyományos édességek, így jót tesz az emésztésnek. Emellett magasabb fehérjetartalmú is, ami hosszabb ideig teltségérzetet biztosít.
Variációk:
Számos változata létezik, például a rumos, a kókuszos, a csokoládés kenyérpuding vagy akár a salátás. A kenyérpuding receptjét lehet módosítani a különböző ízek és hozzávalók hozzáadásával, és akár egyedi, saját receptet is lehet készíteni.
Érdekességek:
Ez egy olyan desszert, amely több száz éves múltra tekint vissza. Az első ilyen recepteket az angol konyhából ismerjük, és a XVII. században jelentek meg először. Eredetileg, a kenyérpuding egy édes leves volt, amelybe kenyérszeleteket és tojásokat tettek, majd a levest egy tálba öntötték és sütőben megsütötték. Ma már inkább egy édes, puding-szerű desszert, és sokféle változata létezik szerte a világon.