Kijevi krémes Kijevi krémes

Kijevi krémes

Krémes Sütemény

Kijevi krémes – A klasszikus édesség, amely meghódította az egész világot!

Kijevi krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A Kijevi krémes egy klasszikus édesség, amelyet a világ számos országában ismernek és szeretnek. A krémes rétegek és a vajkrém tökéletes kombinációja, amelyet az első falatok után azonnal megkedvelünk. Az eredeti receptet az ukrán fővárosban, Kijevben találták ki a 20. század elején, és azóta számos helyen készítik és fogyasztják a világban. A Kijevi krémes a finom édességek egyik legismertebb képviselője, amelynek receptje többféle változatban is elkészíthető. Ha még nem kóstolta, akkor érdemes kipróbálnia ezt a mennyei édességet!

Kijevi krémes

Kijevi krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kijevi krémes.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 2226 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a diós habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg dió darált

a krémhez:

a tetejére:

  • 2 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál víz
  • 10 evőkanál porcukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg margarin

Elkészítés
 

  • A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze és osszuk 3 gombócra. Az első gombócot nyújtsuk ki akkora tésztalappá, amekkora a tepsink, s a tepsi megvajazott hátuljára fektessük rá.
  • Készítsük el a diós habot.
  • A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, oly módon, hogy amikor már képeztünk egy kevés habot, adjuk hozzá a cukrot is. Amint kemény a tojáshab, keverjük hozzá a darált diót. A diós hab 1/3 részét simítsuk rá a tepsi hátán lévő tésztalapra és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 10-15 perc alatt. Járjunk így el a másik két cipóval/lappal is. Majd hagyjuk a lapokat kihűlni.
  • Készítsük el a krémet.
  • A vaníliás pudingporokat főzzük fel sűrűre a tejjel és hűtsük ki. A rámát keverjük alaposan ki a cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pépbe.
  • A kész krémmel töltsük meg a lapokat. Ezután készítsük el a tetejére a tojáshabot.
  • A 2 tojásfehérjét, a vizet és a porcukrot gőz fölött verjük fel kemény habbá és simítsuk a felső lapra. Erre 5 dkg ét vagy tejcsokoládét olvasszunk fel szintén gőz fölött 2-3 dkg rámával és csurgassuk meg vele a hab tetejét.
  • Másnapig hagyjuk állni, addigra megpuhulnak a lapok.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Kijevi krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 2226kcalSzénhidrát: 266gFehérje: 38gZsír: 117gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 53gEgyszeresen telítetlen zsír: 33gKoleszterin: 229mgNátrium: 1073mgKálium: 913mgÉlelmi rost: 7gCukor: 168gVitamin A: 5950IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 310mgVas: 6.8mg
Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kijevi krémes név hallatán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon Ukrajna fővárosából származik-e ez a desszert. A valóságban azonban a süteménynek nincs közvetlen kötődése Kijevhez; inkább a magyar cukrászat egyik finom remeke. Sok magyar család számára a Kijevi krémes az ünnepek, családi összejövetelek vagy akár a hétköznapi örömök egyik sztárja.

Tálalás:

A Kijevi krémes elegáns desszert, így a tálalásnál érdemes erre odafigyelni. A sütemény szeleteit egy-egy arany vagy ezüst szegélyű desszerttányéron tálalhatjuk, körítésképpen pedig néhány szem friss gyümölcs, mint például eper vagy málna illik hozzá. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab is remek kiegészítő lehet. Az étcsokoládéval díszített teteje mellett szórhatsz rá még egy kevés porcukrot vagy kakaóport is az extra dekoráció érdekében.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A lisztet cseréld le gluténmentes lisztre.
  • Vegán változat: A tojást és a tejtermékeket pótolhatod növényi alapú alternatívákkal. A margarin helyett használj kókuszolajat vagy vegán margarint.
  • Cukormentes változat: A cukrot cseréld le eritritre vagy steviára.
  • Mogyorós változat: A dió helyett használj darált mogyorót vagy mandulát a habhoz.
  • Csokoládés változat: A vaníliás puding helyett használhatsz csokoládés pudingport is.

Egészségügyi előnyök:

A Kijevi krémes hagyományosan nem tartozik az egészséges ételek kategóriájába, mivel magas a cukor-, zsiradék- és kalóriatartalma. Azonban néhány egészségesebb alternatív hozzávaló használatával némileg javítható az étel tápértéke. A dió például omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat és rostokat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a szív- és érrendszerre.

Variációk:

  1. Gyümölcsös Kijevi krémes: A diós hab és a vaníliakrém közé rétegezz be néhány szelet friss gyümölcsöt, például epret vagy banánt.
  2. Kávés Kijevi krémes: A vaníliás pudinghoz adj hozzá egy-két evőkanál instant kávéport egy kis koffein-kickért.
  3. Kókuszos változat: A dió helyett használj darált kókuszrostot, és a vaníliapudinghoz is adj hozzá kókusztejet.

Érdekességek:

  • Bár a neve „Kijevi krémes”, nincs bizonyíték arra, hogy a sütemény Kijevből származna. Valójában sokan magyar eredetűnek tartják, és különösen népszerű Magyarországon.
  • A cukrászok között is ismert a komplexitása miatt. Három különböző réteg (tészta, diós hab, és krém) összeállítása teszi igazán egyedivé és izgalmassá a desszertet.
  • Sok családban saját „családi recepttel” készítik, amit generációkon át adnak tovább. Ezek a változatok gyakran tartalmaznak egy kis „titkos” hozzávalót vagy eljárást, ami még egyedibbé teszi az ételt.
(össznézettség: 626, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése