Kijevi torta Kijevi torta

Kijevi torta

Sütemény Torta

A kijevi torta varázsa: Az orosz gasztronómia gyöngyszeme

Kijevi torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Van valami mágikus egy jól elkészített tortában, ami túlmutat az összetevők finom rétegein és az ízletes krémen. A Kijevi torta tökéletes példa erre: egy többrétegű, gazdag és ízletes sütemény, amely az orosz konyha egyik ikonikus desszertje. Nem csupán a történelmi és kulturális örökség része, hanem egy művészeti alkotás is, amely minden falatjával lenyűgözi az embert. De mitől olyan különleges ez a torta? Miért tartják sokan az ünnepi asztalok díszének? Hogyan lehet egészségesebbé vagy személyre szabottabbá tenni? Kísérjenek el minket ebben a cikkben, ahogy felfedezzük a Kijevi torta történetét, egészségügyi előnyeit, különféle változatait és egyéb érdekességeit.

Kijevi torta

Kijevi torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kijevi torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 55 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Orosz
Mennyiség 6 főre
Kalória 1396 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a habhoz:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy órára hideg helyre tesszük.
  • Három részre osztjuk, és kinyújtva sütőlapra tesszük a tésztalapokat
  • .A habhoz a tojásfehérjét a cukorral felverjük, három részre osztjuk, és megkenjük a lapokat. Megszórjuk durvára vágott dióval. Egyenként megsütjük.
  • A krémhez a pudingot a tejjel az előírás szerint elkészítjük, és kihűtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és megtöltjük a kihűlt tésztalapokat.
  • Másnap szeleteljük. A tetejére olvasztott csokoládéból csíkokat, alakzatokat csorgathatunk, hogy még mutatósabb legyen a torta.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kijevi torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 1396kcalSzénhidrát: 166gFehérje: 15gZsír: 78gTelített zsír: 31gTrans Fat: 1gKoleszterin: 223mgNátrium: 966mgKálium: 309mgÉlelmi rost: 4gCukor: 109gVitamin A: 2760IUVitamin C: 1mgKalcium: 201mgVas: 5mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Kijevi torta, noha nevében a fővárost idézi, valójában az Oroszország és Ukrajna közötti határvidék konyhájának egyik jellegzetessége. Ez a több rétegből álló sütemény megjelenése és íze miatt is sokak kedvence. Olykor összekeverik a „Kijevi csirkével”, de ez a desszert teljesen más karakterisztikákkal rendelkezik. A torta története sokféle változatban ismert, de az biztos, hogy szovjet időkben vált népszerűvé és számos változata ismert mára.

Tálalás:

A Kijevi tortát általában közvetlenül a hűtőből tálalják, hogy a krém ne olvadjon meg. Egy elegáns tortalapáttal szeletelje fel, és tálalja porcelán vagy üvegtányérokon. Mellé ajánlok egy kis friss gyümölcsöt vagy bogyót, mint például epret vagy áfonyát, hogy a torta íze még teljesebb legyen. Egy pohár pezsgő vagy édes fehérbor is kiválóan illik hozzá.

Alternatív Hozzávalók:

  • Tészta: Ha nem szeretne margarint használni, cserélje le vajra.
  • Hab: Ha dióallergiája van, helyettesítheti mogyoróval vagy mandulával. Azok, akik nem kedvelik az édes habot, egy kis mascarpone krémmel is helyettesíthetik.
  • Krém: A vaníliás puding helyett használhatunk étcsokoládé pudingot is, így sötétebb, intenzívebb ízt kapunk.
  • Kávé: Ha nem szeretné a kávé ízét, a krémben a kávé helyett használhat rumot vagy brandyt is.
  • Cukor: Ha kevesebb cukrot szeretne használni, a cukor egy részét steviával vagy más édesítőszerrel is helyettesítheti.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Kijevi torta nem tartozik az egészséges ételek kategóriájába, néhány módosítással egészségesebbé tehető:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Az egyszerű fehér liszt helyett használjon teljes kiőrlésű lisztet, ami több rostot és tápanyagot tartalmaz.
  2. Csökkentett cukor: A cukor mennyiségét csökkentheti vagy helyettesítheti természetes édesítőszerekkel, mint az agave szirup vagy stevia.
  3. Dió: A dióban sok omega-3 zsírsav és antioxidáns található, ami jótékony hatással van az egészségre.

Variációk:

  1. Mogyorós változat: A dió helyett használjon mogyorót a habban és a díszítésnél.
  2. Gyümölcsös verzió: Rétegezzen a krém és a tészta közé vékony gyümölcsréteget, például friss epret vagy áfonyát.
  3. Vegán változat: Használjon növényi alapú tejtermékeket és vajat, a tojások helyett pedig tojáshelyettesítőket vagy aquafabát (csicseriborsó víz).

Érdekességek:

  1. Név: Sokan tévesen azt gondolják, hogy a torta a Kijevi csirke rokona, de valójában semmi közük egymáshoz, a közös csak a név.
  2. Nemzeti büszkeség: Oroszországban és Ukrajnában is sokféle változatát készítik el ennek a tortának, és mindkét nemzet büszke rá.
  3. Társadalmi események: A Kijevi torta gyakran jelenik meg ünnepi alkalmakkor, mivel különleges és dekoratív megjelenése miatt sokan az ünnepi asztalok díszeinek tekintik.
(össznézettség: 1 613, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating