Kínai csirke subában Kínai csirke subában

Kínai csirke subában

Csirke Szárnyas

Kínai csirke subában – Ropogós panírban sült csirkecomb egy kis csavarral

Kínai csirke subában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A kínai csirke subában nem hétköznapi rántott hús – a kukoricapehelyből készült bundának és a reszelt sajtnak köszönhetően különleges, ropogós és ízletes. A fűszeres panírba burkolt, szaftos csirkecombok mellé főtt rizs és friss saláta kerül a tányérra, így ez az étel ideális választás lehet egy izgalmas vasárnapi ebédhez vagy vendégváró fogásként is.

Kínai csirke subában

Kínai csirke subában

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kínai csirke subában.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 55 minutes
Fogás főétel
Konyha Kínai
Főre 4 főre
Kalória 1201 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • olaj

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • A csirkecombokat megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrüket lehúzzuk, és a combokat a forgónál kettévágjuk, így felső- és alsócombra választjuk őket. Ezután sóval, borssal és pirospaprikával alaposan bedörzsöljük a húsdarabokat. Legalább 10-15 percet pihentetjük, hogy a fűszerek kissé átjárják a húst.
  • A kukoricapelyhet kézzel vagy zacskóba téve sodrófával apróra törjük, de ne daráljuk teljesen porrá – maradjanak benne apróbb darabkák, hogy ropogósabb legyen. Egy tálban összekeverjük a kukoricapelyhet, zsemlemorzsát, sót, borsot és pirospaprikát, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot is, és jól elvegyítjük.
  • Három tányért készítünk elő: az egyikbe lisztet szórunk, a másodikba felverjük a tojásokat, a harmadikba pedig a fűszeres-sajtos kukoricapehely keveréket tesszük. A csirkecombokat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a kukoricapehelyes keverékbe forgatjuk. Ügyeljünk rá, hogy minden oldalukon alaposan befedje a panír.
  • Egy mély serpenyőben vagy wokban bő olajat hevítünk. Mikor az olaj már elérte a sütési hőmérsékletet (kb. 170–180°C), a bepanírozott csirkedarabokat adagokban beletesszük, és minden oldalukon aranybarnára sütjük. Ez általában oldalanként 6–8 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mekkora a húsdarab.
  • Tipp: Ha a comb vastagabb, érdemes sütés után 180°C-os sütőbe tenni 10 percre, hogy teljesen átsüljön.
  • A megsült csirkedarabokat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd frissen főtt rizzsel, salátával és paradicsomszeletekkel tálaljuk. A salátát ízlés szerint enyhén sózzuk, citromlével vagy ecettel meglocsolhatjuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Kínai csirke subában-hoz!

Kalória

Kalória: 1201kcalSzénhidrát: 160gFehérje: 48gZsír: 40gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 268mgNátrium: 1270mgKálium: 794mgRost: 6gCukor: 7gA-vitamin: 3199IUC-vitamin: 14mgKalcium: 315mgVas: 16mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Kínai csirke subában recepthez:

Mi az a kínai csirke subában?

A kínai csirke subában egy magyaros, házias étel, amely a panírozott csirkecomb különleges változata. A „suba” ebben az esetben egy ropogós kukoricapehelyből készült panírt jelent, amelyet fűszerekkel és reszelt sajttal gazdagítanak. A csirkét sóval, borssal, pirospaprikával ízesítik, majd lisztbe, tojásba és a fűszeres pehelykeverékbe forgatják. Ezután bő, forró olajban sül ropogósra. Bár a nevében „kínai” szerepel, valójában magyar recept, amely egy keleties hangulatú elnevezéssel utal az étel különlegességére és az egzotikus hatású panírra.

Miért kell eltávolítani a csirkecomb bőrét?

A bőr eltávolítása segít csökkenteni a zsírtartalmat, és lehetővé teszi, hogy a panír közvetlenül tapadjon a hús felületére. Így a fűszerek és a ropogós bunda jobban átjárja a csirkét, és elkerülhető a túl zsíros végeredmény.

Mivel lehet helyettesíteni a kukoricapelyhet?

A kukoricapehely helyettesíthető zabpehellyel, durvára tört puffasztott rizzsel, vagy akár apró szemű teljes kiőrlésű zsemlemorzsával. Ezek is biztosítanak egyfajta ropogós textúrát, bár az ízhatás és szín kissé eltérhet a klasszikus verziótól.

Miért érdemes sajtot is tenni a panírba?

A reszelt sajt sülés közben finoman ráolvad a panírra, amitől az még ízesebb és gazdagabb textúrájú lesz. Különösen jól érvényesül benne a félkemény, olvadós sajtok karaktere, mint például a trappista vagy gouda.

Mennyi ideig kell sütni a csirkét, hogy biztosan átsüljön?

A csirkecombokat általában 6–8 percig sütjük oldalanként bő olajban, de ha a darabok vastagabbak, érdemes a sütés után még 10 percre 180°C-os sütőbe tenni. Így biztosítható, hogy a hús teljesen átsüljön, miközben a panír nem ég meg.

Történet:

A kínai csirke subában elnevezés nem feltétlenül utal autentikus kínai eredetre, sokkal inkább egy magyaros kreativitással megalkotott étel, amely a klasszikus rántott csirke egy különleges változata. A név a „suba” kifejezésre utal, amely itt a ropogós kukoricapehely panírra vonatkozik. A fogás a nyugati panírozási technikát ötvözi a keleti ízvilágra emlékeztető, kissé édeskés, ropogós textúrával. Az étel kiváló példája annak, hogy hogyan lehet a megszokott csirkecombot új köntösbe öltöztetni néhány egyszerű, de ötletes hozzávalóval. Éppen ezért, a kínai csirke subában remek módja annak, hogy egy magyar ételt izgassunk fel szokatlan hozzávalókkal és nevek.

Tálalás:

A kínai csirke subában leginkább főtt rizzsel, friss fejes salátával és érett paradicsomszeletekkel tálalva mutat igazán jól. A ropogós panír mellett a puhára főtt rizs kiválóan kiegészíti a textúrákat, míg a saláta frissítő kontrasztot ad. A paradicsom színben és ízben is élénkít, ezért érdemes édes, lédús paradicsomot választani. Tálaláskor figyeljünk a színek harmóniájára: a pirult aranybarna csirke, a fehér rizs, valamint a kínai csirke subában kísérőjeként a ebből készült zöld-piros zöldségköret vizuálisan is étvágygerjesztő hatású.

Ital ajánló a Kínai csirke subában mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-mangó nektár – Enyhén édeskés, gyümölcsös ízvilága jól kiegészíti a ropogós csirkét.
  2. Citrusos jeges tea (koffeinmentes) – Frissítő és kissé savanykás, ami ellensúlyozza a bundázott étel zsírosságát.
  3. Friss uborkás-mentás víz – Könnyű és egészséges, segít egyensúlyban tartani az étkezést.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor (pl. Olaszrizling, Sauvignon Blanc) – Kiválóan illik a fűszeres, ropogós csirkéhez és salátához.
  2. Gyömbéres szódás limonádé – Enyhén csípős, citrusos ital, ami felfrissíti az ízlelőbimbókat.
  3. Hideg, szűretlen világos sör – Kellemesen kesernyés ízével jól passzol a fűszeres panírhoz és a rizshez is.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél kukoricapehely, helyettesíthetjük zabpehellyel vagy durvára tört natúr puffasztott rizzsel – ezek is adnak egyedi ropogós textúrát. A reszelt sajt helyett használhatunk parmezánt, ha intenzívebb ízre vágyunk. A panírba tehetünk szárított fokhagymaport, chilit vagy szárított zöldfűszereket is a változatosság kedvéért. A csirke helyett akár pulykacomb is használható, ami kicsit szárazabb, de szintén jól viseli a bundázást. A tálaláshoz a rizst felválthatja jámin rizs vagy akár egy zöldséges bulgur is, ami kínai csirke subában recepthez jól illik.

Egészségügyi előnyök:

A csirkecomb remek forrása a fehérjének, amely elengedhetetlen az izomépítéshez és a sejtregenerációhoz. Bár a fogás bő olajban sül, a bőr eltávolításával jelentősen csökkenthető a zsírbevitel. A kukoricapehely gluténmentes és magas rosttartalommal rendelkezik, ha natúr változatot használunk. A friss saláta és a paradicsom antioxidánsokban gazdag, különösen C-vitaminban és likopinban, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer támogatásához és a szív- és érrendszer védelméhez. Csak fontos megemlíteni, hogy a kínai csirke subában különlegessége révén több tápanyagot felfedezhetünk.

Variációk:

A recept könnyen alakítható: a csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet, amit vékonyabb szeletekre vágunk, így gyorsabban átsül. A kukoricapehely helyettesíthető zabpehellyel, quinoával vagy dióval, így változatosabb ízvilágot kapunk. A panírt gazdagíthatjuk szárított zöldfűszerekkel, például bazsalikommal, oregánóval vagy majoránnával. Ha könnyebb változatra vágyunk, a csirkét sütőben is elkészíthetjük, kevés olajjal megpermetezve – így csökkenthető a zsírtartalom anélkül, hogy az élvezeti érték csökkenne. Ami kínai csirke subában esetén különösen javasolt lehet, hogy a különféle variációk maximalizálják az élvezetet.

Érdekességek:

A „subában” kifejezés gyakran előfordul a magyar konyhában, amikor egy étel bundában, azaz panírban sül. Bár a névben szerepel a „kínai” szó, az étel valójában egy magyar találmány, mely a keleti ízeket idéző, édeskés-ropogós panírozási technikát ötvözi hazai alapanyagokkal. Az ötlet a kukoricapehely panír használatára az amerikai konyhából származhat, ahol a „cornflake chicken” régóta ismert. Magyarországon kreatívan alakították tovább, így született meg a kínai csirke subában, amely mára sok háztartásban vált különleges vasárnapi ebéddé. Ennek az ételnek különlegessége, hogy kínai csirke subában élvezetessé teszi a hétköznapi ízélményt.

(össznézettség: 19, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése