Kínai Sült Oldalas – Az ízletes és ínycsiklandozó ázsiai ízvilág
Kínai sült oldalas recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
A Kínai sült oldalas nemcsak Kína, de az egész világ egyik kedvenc étele. Ez a pácolt, szaftos és ropogós húsétel hódította meg a gasztronómiai világ szívében mindenkit. Az ízletes és ínycsiklandozó ázsiai ízvilág, amelyet a gondosan válogatott fűszerek és összetevők teremtenek meg, egyedülálló élményt nyújt a kóstolók számára. A Kiváló választás egy ízletes vacsorára vagy egy hétvégi családi összejövetelre.
Kínai sült oldalas
Hozzávalók
- 1,5 kg sertésoldalas
a páchoz:
- 1 dl hoisin szósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál rizsecet
- 2 kiskanál kínai ötfűszer-keverék
Elkészítés
Kínai oldalas:
- Az oldalast felrakjuk főni sós, egészborsos vízbe, 15 percre. Adható hozzá babérlevél is, sőt borókabogyó is. Az alaplevet érdemes eltenni, egy kevés pedig kellhet a sütés közben is.
- Összekeverjük a pác hozzávalóit, és bekenjük vele az oldalasdarabokat.
- Mikor kihűlt, lefedjük fóliával és hűtőben hagyjuk állni legalább 1-2 órára. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra és 30-40 perc alatt megsütjük.
Sült rizs:
- A wokot felmelegítjük a mogyoróolajjal (fontos, hogy forró legyen!) és beletesszük a főtt rizst. Pirítjuk, forgatjuk 1-2 percig, majd hozzákeverhetjük a maradék hozzávalókat (felkockázva, hosszában felvágva) és nagy lángon sütjük további 1-2 percig.
- Ha kellően átpirult, illatos, a közepébe mélyedést nyomunk és belekeverjük a tojásokat. Gyors keverő mozdulatokkal összevegyítjük 2-3 perc alatt.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A Kínai sült oldalas egy hagyományos kínai étel, ami a kínai konyha sokszínűségét és kreativitását tükrözi. A marinálási folyamat segít az ízek mélyítésében és a hús megtartja a nedvességét, ami egy kellemes textúrát és ízt kölcsönöz az ételnek. A sült rizs mint köret szintén egy ázsiai klasszikus, ami tökéletesen kiegészíti az oldalas édes-savanyú ízeit.
Tálalás:
A sült oldalast szeletekre vágva tálaljuk, és mellé helyezzük a sült rizst. Friss zöldhagyma és/vagy pirított szezámmag szórása opcionális, de ajánlott, mivel ezek tovább gazdagítják az étel ízvilágát. Egy kis kimincedzett chili vagy chili szósz is jó választás lehet azoknak, akik egy kis csípősséget is szeretnének. Egy pohár fehérbor vagy egy üveg ázsiai sör is jól illik hozzá.
Alternatív hozzávalók:
- Marinád: Ha nincs hoisin szósz, akkor barbecue szósszal vagy teriyaki szósszal is helyettesíthető.
- Fűszerek: Az ötfűszer-keverék helyett használhatunk aniszt, fahéjat, szegfűszeget és szecsuáni borsot egyéni arányban.
- Sült rizs: A basmati rizs helyett jázminrizs vagy akár barna rizs is használható.
- Olaj: Ha nincs mogyoróolaj, szeszámolaj vagy olívaolaj is megteszi.
- Protein: Tofu vagy csirkemell is használható alternatív fehérjeforrásként.
Egészségügyi előnyök:
- Magas fehérjetartalom: A sertésoldalas magas fehérjetartalma jó a szövetek építéséhez és javításához.
- Vas: A sertéshús vasban is gazdag, ami segít a vörösvérsejtek oxigénszállításában.
- Kevés hozzáadott cukor: A méz természetes édesítőszer, és ha mértékkel használjuk, az étel alacsony marad a hozzáadott cukor tekintetében.
Megjegyzés: Az étel kalóriadús és tartalmazhat szójaszószt és hoisin szószt, amik magas nátriumtartalmúak lehetnek. Ha erre érzékeny, használjon alacsony nátriumtartalmú változatokat.
Variációk:
- Csirkeoldalas: Sertés helyett használhatunk csirkeoldalast vagy csirkecombokat is.
- Zöldséges változat: A sült rizshez adhatunk különféle zöldségeket, például répát, zöldborsót vagy babot az extra tápanyagokért.
- Kókusztejes változat: A sült rizs elkészítéséhez használhatunk kókusztejet a tojás helyett, ami egy laktózmentes és vegán alternatívát kínál.
Érdekességek:
- Hoisin szósz: Ez a kínai szósz, amely a Pekingi kacsa ételben is gyakran szerepel, a kantoni konyha egyik alapja. Általában szójaszószból, fermentált szójababból, ecetből, fokhagymából és egyéb fűszerekből készül.
- Kínai ötfűszer-keverék: Az ötfűszer-keverék kínai neve „Wu Xiang Fen” és általában anisz csillagot, klovet, kínai fahéjat, szecsuáni borsot és fenyőmagot tartalmaz. A keveréknek öt alapelemet kell képviselnie a kínai filozófiában: fa, tűz, föld, fém és víz.
- Basmati rizs: Bár nem tipikusan kínai, a basmati rizs Indiában és Pakisztánban honos. A jázmin rizs lenne a kínai konyha tradicionális választása, de a basmati is szép alternatívát kínál.