Kókuszdió sütemény: A tökéletes édesség minden alkalomra
Kókuszdió sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
Ha szeretnétek egy igazán finom és egyedi süteménnyel elkápráztatni vendégeiteket, vagy egyszerűen csak kényeztetni magatokat, akkor a Kókuszdió sütemény tökéletes választás! A háztartási keksz, a kókusz és az őszibarack harmonikus együttese egy olyan ízélményt nyújt, ami egyszerűen ellenállhatatlan. Ráadásul a fehér csokoládéval töltött közepük igazi luxusérzetet kölcsönöz ennek a nem mindennapi desszertnek. Az elkészítése gyors és egyszerű, így bátran ajánlom mind kezdőknek, mind tapasztalt háziasszonyoknak és házigazdáknak. Készüljünk el együtt lépésről lépésre!
Kókuszdió sütemény
Hozzávalók
a tésztához:
- 20 dkg háztartási keksz
- 20 dkg kókuszreszelék
- 4 db őszibarack
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor cukrozatlan
a belsejéhez:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg vaj
- 10 dkg kókuszreszelék
a hempergetéshez
- kókuszreszelék
Elkészítés
- Zúzzuk le a kekszet és egy nagy tálban összekeverjük a kakaóporral, porcukorral és kókuszreszelékkel.
- Hámozzuk meg és távolítsuk el a magját a 4 őszibaracknak, majd pürésítsük botmixerrel. Keverjük hozzá a kekszes masszához.
- Készítsünk a masszából kisebb golyókat és tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
- Olvasszuk meg a fehér csokoládét és a vajat gőzfürdőben. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket és keverjük jól össze. Hűtsük a krémet 30 percre a hűtőben.
- Készítsünk kisebb golyókat a fehér csokis krémből.
- Lapítsuk el a kekszes golyókat, tegyünk a közepükre egy-egy fehér csokis golyót, majd formázzuk őket újra golyóvá úgy, hogy a kekszes massza teljesen befedje a fehér csokis részt.
- Hempergessük meg a golyókat kókuszreszelékben és tegyük őket vissza a hűtőbe, amíg teljesen megdermednek.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A Kókuszdió sütemény talán nem a hagyományos magyar sütemények közé tartoznak, de valahogy mégis megtalálják a helyüket minden családi összejövetelen vagy ünnepi alkalmakon. A recept egyszerűségéből és ízharmoniájából fakadóan nagy sikert arat minden korosztálynál. Ebben az édességben a kókusz trópusi zamata találkozik az őszibarack friss, gyümölcsös ízével, míg a fehér csokoládé krémessége mindent összefog. Egy olyan édesség ez, amely elvarázsol és új szintre emeli a desszertek világát.
Tálalás:
A Kókuszdió sütemény önmagukban is csodásak, de ha valami extra eleganciával szeretnénk feldobni a tálalást, akkor kínálhatjuk őket néhány mentalevéllel és friss őszibarack szeletekkel a tányéron. Egy finom espresso vagy egy pohár jól behűtött pezsgő mellett pedig valódi gourmet élményben lehet részünk.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nem vagyunk oda a fehér csokoládéért, használhatunk tej- vagy étcsokoládét is a töltelékhez.
- A háztartási keksz helyett használhatunk zabkekszet vagy akár mézeskalácsot is egy kis ízváltozatosságért.
- Az őszibarackot ki lehet cserélni más gyümölcsre, például mangóra vagy sárgadinnyére, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni.
Egészségügyi Előnyök
Miközben a Kókuszdió sütemény egyértelműen az édességek kategóriájába tartoznak, néhány egészségügyi előnnyel is büszkélkedhetnek:
- Őszibarack: Magas a rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalma, segíthet az emésztésben és az immunrendszer erősítésében.
- Kókusz: A kókuszreszelék jó forrása a rostoknak és az esszenciális zsírsavaknak, amelyek segítenek a jó koleszterinszint fenntartásában.
Variációk
A Kókuszdió sütemény nagyszerű alapot szolgáltatnak különféle ízvariációkhoz:
- Csokidarabok: Adj hozzá apróra vágott csokidarabokat a kekszes masszához extra ropogósságért.
- Diófélék: Törött dió vagy mandula szintén remekül illik a gyümölcsös, kókuszos ízhez.
- Fűszerezés: Egy csipet fahéj vagy kardamom fűszeresen édes karaktert kölcsönöz a golyóknak.
Érdekességek
- Tudtad, hogy a kókusz nem csak ízletes, de a benne található olajat széles körben használják szépségápolási termékekben, és még a kókusz vizét is gyakran fogyasztják elektrolitpótlóként?
- Az őszibarack eredetileg Kínából származik és már az ókorban is kultiválták. Ma már számos fajtáját ismerjük, és szerte a világon népszerű gyümölcs.