Kókuszos kocka Kókuszos kocka

Kókuszos kocka

Édes sütemény Sütemény

Kókuszos Kocka: Az egzotikus ízű magyar édesség

Kókuszos kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ki ne szeretné az egyszerű, mégis ízletes desszerteket, amelyek pillanatok alatt elbűvölnek és hagyják a „még egy szeletet” érzést? A kókuszos kocka tökéletes választás, ha valami gyors, de nagyszerű finomságra vágyik. A klasszikus magyar édesség nem csak hazánkban, de szerte a világon népszerű. Ennek a receptnek a segítségével könnyedén elkészítheti ezt a mennyei süteményt, amely egyesíti a kókusz egzotikus ízvilágát a hagyományos kakaós-mézes édességgel.

Kókuszos kocka

Kókuszos kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kókuszos kocka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 637 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a kakaós mázhoz:

a hempergetéshez:

  • 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
 

  • A tojásokat kikavarjuk a cukorral meg a mézzel, majd végül a margarint is.
  • A szódabikarbónát összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tojásos masszához és a tejjel csomómentesre kavarjuk. Sütőpappírral bélelt tepsiben, 180°C fokon, 20-25 perc megsütjük.
  • A mázhoz a tejet meg a margarint melegedni tesszük, majd hozzáadjuk a cukorral összekevert kakaót és felforraljuk. A végén rummal ízesítjük.
  • Mikor a piskóta megsült kivesszük, még forrón felvágjuk és ráöntjük a még meleg kakaós mázat. 1 órát hűlni hagyjuk majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Kókuszos kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 637kcalSzénhidrát: 69gFehérje: 8gZsír: 38gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 52mgNátrium: 503mgKálium: 380mgÉlelmi rost: 6gCukor: 62gVitamin A: 1700IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 90mgVas: 2.3mg
Keyword kókusz, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kókuszos kocka egy olyan desszert, amely sok magyar családban ismert és kedvelt. Habár a kókusz eredetileg nem tipikusan magyar hozzávaló, az édesség mégis népszerűsítette ezt az egzotikus ízt Magyarországon. Az egyszerű elkészítés és az alapanyagok hozzáférhetősége miatt gyakran szerepel ünnepek alkalmával és családi összejöveteleken.

Tálalás:

  • Szép tál: Válasszon egy szép, esetleg díszes tálalót, hogy még vonzóbb legyen az étel.
  • Gyümölcs: Friss bogyós gyümölcsökkel vagy citrusdarabokkal is tálalhatjuk, amelyek jól ellensúlyozzák az édesség édes és kókuszos ízeit.
  • Tejszínhab: Egy kis tejszínhab vagy vaníliafagylalt is jól mutat a tetején.
  • Csokireszelék: Ha extra csokis ízre vágyik, reszeljen rá egy kis étcsokit.
  • Mentalevél: Egy-két mentalevél a tetején nemcsak szép, de az ízét is frissíti.

Alternatív hozzávalók:

  • Cukor: Ha egészségesebb változatot szeretne, használhat steviát vagy kókuszcukrot.
  • Liszt: A lisztet lecserélheti teljes kiőrlésű lisztre vagy mandulalisztre a gluténmentes változatért.
  • Margarin: Ha nem szeretne margarint használni, jó alternatíva a vaj vagy kókuszolaj.
  • Tej: Laktózmentes vagy növényi tej (mandula, kókusz, zab) is használható.
  • Rum: Ha nem szeretne alkoholt használni, használhat rumaromát vagy vaníliaesszenciát.
  • Kakaó: A kakaópor helyett használhat karobport vagy természetes csokoládét is.

Egészségügyi előnyök:

  • Kókusz: A kókuszreszeléknek van némi rosttartalma, és ásványi anyagokat, mint a vas és a cink is tartalmaz.
  • Méz: Természetes cukorforrás, és tartalmaz néhány vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsokat.
  • Tej: Kalcium és D-vitamin forrása lehet, ha teljes zsírtartalmú tejet használ.
  • Alternatív hozzávalók: Ha teljes kiőrlésű lisztet, növényi tejet vagy egészségesebb cukoralternatívát használ, az étel tápanyagtartalma javulhat.

Fontos megjegyezni, hogy ez az édesség magas cukor- és kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

Variációk:

  1. Mogyoróval vagy mandulával: A kókuszreszelék helyett használhat mogyorót vagy mandulát, de ezekkel az allergiásoknak vigyázniuk kell.
  2. Gyümölcsréteg: Egy réteg friss vagy kompót gyümölcsöt is adhatunk a piskóta és a máz közé.
  3. Csokidarabok: A piskótatésztába keverhetünk csokidarabokat vagy -csipkeket egy extra csokis ízért.
  4. Kávés máz: A kakaós mázhoz adhatunk egy kis instant kávét, hogy kávés ízt adjunk a desszertnek.

Érdekességek:

  • A kókuszos kocka nemcsak Magyarországon, hanem más közép-európai országokban is ismert, különböző változatokban.
  • A kókusz eredetileg trópusi területeken honos, de mára világszerte elterjedt és sok konyhában megtalálható.
  • Bár a recept hagyományosan mézzel készül, a méz használata Magyarországon viszonylag új fejlemény lehet, mivel a méz drága alapanyagnak számított hosszú ideig.
(össznézettség: 674, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating