Kolbászos lencseleves Kolbászos lencseleves

Kolbászos lencseleves

Levesek Zöldségleves

Újra gondolt kolbászos lencseleves recept

Kolbászos lencseleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A kolbászos lencseleves nem csak a magyar konyha egyik meghatározó fogása, de egyben egy kiváló, tápláló étel is, amelyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk. Ez az átdolgozott recept két főre készül és ideális választás ebédre vagy vacsorára. A hagyományos ízek mellett egy kis modern csavart is adunk az ételnek.

Kolbászos lencseleves

Kolbászos lencseleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kolbászos lencseleves.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 1116 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Előző este áztassuk vízbe a lencsét, majd másnak szűrjük le. 8 dl vízben főzzük puhára.
  • A hagymát vágjuk finomra, és forró olajon pirítsuk üvegesre. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a paprikát, a zúzott fokhagymát, locsoljuk meg 2 evőkanál vízzel, és sózzuk meg. a lencsét a levével együtt öntsük a hagymás keverékre, adjuk hozzá a kolbászt, majd forraljuk fel, és főzzük 10 percig.
  • A lisztet keverjük simára a tejföllel, a citromlével és 4 evőkanál vízzel. Öntsük bele a levesbe.
  • Kevergetve forraljuk ki, és ízesítsük egy csepp cukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kolbászos lencseleves-hez!

Tápérték

Kalória: 1116kcalSzénhidrát: 90gFehérje: 51gZsír: 62gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 26gTrans Fat: 1gKoleszterin: 124mgNátrium: 1116mgKálium: 1762mgÉlelmi rost: 40gCukor: 9gVitamin A: 2472IUVitamin C: 13mgKalcium: 216mgVas: 12mg
Keyword lencse, leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kolbászos lencseleves egy időtálló klasszikus a magyar konyhában, amely egyesíti az egyszerűséget és a gazdag ízvilágot. A lencse már évezredek óta része az emberi étrendnek, és a kolbász füstös ízvilága kiválóan kiegészíti a lencse földes aromáit. Ez az étel nem csak Magyarországon, de a környező országokban is népszerű, és tökéletes választás lehet egy hideg téli napon vagy akár egy egyszerű hétvégi ebédhez.

Tálalás:

A levest legjobb forrón tálalni, hogy az összetevők ízei igazán érvényesüljenek. Friss, ropogós kenyeret vagy házi péksüteményt ajánlunk mellé, amely még inkább kiemeli a leves gazdag ízvilágát. A tejföl opcionális, de egy kanál tejföl a tetejére teszi az egészet még krémesebbé és összetettebbé.

Alternatív hozzávalók:

Ha variálni szeretne vagy csak nincsenek kéznél az alap hozzávalók, az alábbi ötletek talán segíthetnek:

  • Hús: A füstölt kolbász helyett használhatunk virslit, szalonnát vagy akár csirkehúst is.
  • Fűszerek: A fűszerpaprika helyett próbálkozzhatunk chilivel vagy cayenne borssal, ha szeretnénk egy kis csípősséget cselezni az ételbe.
  • Tejföl: Ha laktózérzékeny vagy vegán, a tejfölt cserélhetjük kókusztejre vagy egyéb növényi alapú tejtermékre.
  • Zöldségek: A levesbe kerülhet még sárgarépa, burgonya vagy zellergumó is, amelyek még több tápanyagot és ízvariációt adnak az ételnek.

Egészségügyi előnyök:

A lencse egy nagyon tápláló alapanyag, amely gazdag fehérjében, rostokban és esszenciális ásványi anyagokban, mint például a vas és a magnézium. A rostok segítenek az emésztésben és hozzájárulnak a jó koleszterinszint fenntartásához. A kolbász, ha mértékkel fogyasztjuk, jó fehérjeforrás lehet, bár érdemes alacsony só- és zsírtartalmú változatot választani, ha egészségügyi okokból erre van szükség.

Variációk

  • Vegetáriánus változat: A kolbászt lecserélhetjük füstölt tofuval vagy más vegetáriánus „hús” alternatívával.
  • Krémleves: Ha krémesebb állagot szeretnénk, a leves egy részét pürésíthetjük és visszaöntve egy simább textúrát kapunk.
  • Kiegészítő zöldségek: Különböző gyökérzöldségek, például sárgarépa vagy pasztinák is jól illenek a leveshez, és még gazdagabbá teszik azt.

Érdekességek:

  • A lencse egyike azon élelmiszereknek, melyeket már az ókorban is ismertek és fogyasztottak. Az egyiptomi piramisokban talált lencsemagok azt mutatják, hogy már több ezer éve része az emberi étrendnek.
  • Magyarországon a lencsefélék, így a lencse is, hosszú ideig főként szegényebbek étele volt, de mára már sokkal szélesebb körben ismert és elterjedt.
  • Sok kultúrában a lencsét az újév első napján fogyasztják, mert a hagyomány szerint a lencse alakja a bőség és az anyagi jólét szimbóluma.
(össznézettség: 440, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése