Újra gondolt kolbászos lencseleves recept
Kolbászos lencseleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
A kolbászos lencseleves nem csak a magyar konyha egyik meghatározó fogása, de egyben egy kiváló, tápláló étel is, amelyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk. Ez az átdolgozott recept két főre készül és ideális választás ebédre vagy vacsorára. A hagyományos ízek mellett egy kis modern csavart is adunk az ételnek.
Kolbászos lencseleves
Hozzávalók
- 25 dkg lencse
- 20 dkg kolbász füstölt
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet cukor
- 1 csipet só
Elkészítés
- Előző este áztassuk vízbe a lencsét, majd másnak szűrjük le. 8 dl vízben főzzük puhára.
- A hagymát vágjuk finomra, és forró olajon pirítsuk üvegesre. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a paprikát, a zúzott fokhagymát, locsoljuk meg 2 evőkanál vízzel, és sózzuk meg. a lencsét a levével együtt öntsük a hagymás keverékre, adjuk hozzá a kolbászt, majd forraljuk fel, és főzzük 10 percig.
- A lisztet keverjük simára a tejföllel, a citromlével és 4 evőkanál vízzel. Öntsük bele a levesbe.
- Kevergetve forraljuk ki, és ízesítsük egy csepp cukorral.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A kolbászos lencseleves egy időtálló klasszikus a magyar konyhában, amely egyesíti az egyszerűséget és a gazdag ízvilágot. A lencse már évezredek óta része az emberi étrendnek, és a kolbász füstös ízvilága kiválóan kiegészíti a lencse földes aromáit. Ez az étel nem csak Magyarországon, de a környező országokban is népszerű, és tökéletes választás lehet egy hideg téli napon vagy akár egy egyszerű hétvégi ebédhez.
Tálalás:
A levest legjobb forrón tálalni, hogy az összetevők ízei igazán érvényesüljenek. Friss, ropogós kenyeret vagy házi péksüteményt ajánlunk mellé, amely még inkább kiemeli a leves gazdag ízvilágát. A tejföl opcionális, de egy kanál tejföl a tetejére teszi az egészet még krémesebbé és összetettebbé.
Alternatív hozzávalók:
Ha variálni szeretne vagy csak nincsenek kéznél az alap hozzávalók, az alábbi ötletek talán segíthetnek:
- Hús: A füstölt kolbász helyett használhatunk virslit, szalonnát vagy akár csirkehúst is.
- Fűszerek: A fűszerpaprika helyett próbálkozzhatunk chilivel vagy cayenne borssal, ha szeretnénk egy kis csípősséget cselezni az ételbe.
- Tejföl: Ha laktózérzékeny vagy vegán, a tejfölt cserélhetjük kókusztejre vagy egyéb növényi alapú tejtermékre.
- Zöldségek: A levesbe kerülhet még sárgarépa, burgonya vagy zellergumó is, amelyek még több tápanyagot és ízvariációt adnak az ételnek.
Egészségügyi előnyök:
A lencse egy nagyon tápláló alapanyag, amely gazdag fehérjében, rostokban és esszenciális ásványi anyagokban, mint például a vas és a magnézium. A rostok segítenek az emésztésben és hozzájárulnak a jó koleszterinszint fenntartásához. A kolbász, ha mértékkel fogyasztjuk, jó fehérjeforrás lehet, bár érdemes alacsony só- és zsírtartalmú változatot választani, ha egészségügyi okokból erre van szükség.
Variációk
- Vegetáriánus változat: A kolbászt lecserélhetjük füstölt tofuval vagy más vegetáriánus „hús” alternatívával.
- Krémleves: Ha krémesebb állagot szeretnénk, a leves egy részét pürésíthetjük és visszaöntve egy simább textúrát kapunk.
- Kiegészítő zöldségek: Különböző gyökérzöldségek, például sárgarépa vagy pasztinák is jól illenek a leveshez, és még gazdagabbá teszik azt.
Érdekességek:
- A lencse egyike azon élelmiszereknek, melyeket már az ókorban is ismertek és fogyasztottak. Az egyiptomi piramisokban talált lencsemagok azt mutatják, hogy már több ezer éve része az emberi étrendnek.
- Magyarországon a lencsefélék, így a lencse is, hosszú ideig főként szegényebbek étele volt, de mára már sokkal szélesebb körben ismert és elterjedt.
- Sok kultúrában a lencsét az újév első napján fogyasztják, mert a hagyomány szerint a lencse alakja a bőség és az anyagi jólét szimbóluma.