Kömény (Cuminum cyminum). Tehetjük levesekbe, pörköltekbe, savanyúságokba. Elengedhetetlen fűszere a káposztával készülő ételeknek.
Származás
A kömény őshazája egész Eurázsia, ahol mezőkön, legelőkön, előforduló növény. Az ókor óta fűszerként tartják számon, Európában csak a XIII. századtól terjedt el széleskörű használata.
Jellemzés
A learatott terméseket utóérlelés után kicsépelik, szárítják. Az így kapott termések adják a fűszert, amelynek szaga és íze erősen aromás, jellemző.
Fajtái
A borsoskömény vagy más néven rómaikömény aromáját tekintve felülmúlja a köményt, de érzékenyebb az éghajlati tényezőkre. Létezik még fehér, illetve fekete kömény is.
Eltarthatóság, tárolás
Az őrölt magok meglehetősen gyorsan elveszítik aromájukat, ezért válasszuk inkább az őröletlen, egész magokat és azokat csak a felhasználás előtt aprítsuk fel. Hűvös, száraz helyen akár több évig is eláll.
Elkészítés, felhasználás
Igen intenzív íze miatt, leginkább az erősen fűszerező konyhák kedvelik. (pl. India, Mexikó, Németország, Szlovákia) Tehetjük levesekbe, pörköltekbe, savanyúságokba. Elengedhetetlen fűszere a káposztával készülő ételeknek.
Vitaminok, ásványok
Tartalmaz illóolajat (karvon, limonén, dihidrokarvon, karveol), cserzőanyagot, gyantát, zsírosolajat, fehérjét.