Kossuth Kifli: A citromos éden az asztalodon
Kossuth kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Az igazi magyar konyha nemcsak híres pörköltről, gulyásról és a sokféle levesekről, de a desszertek terén is bővelkedik ínyencségekben. A Kossuth kifli egy olyan sütemény, amely mind az íze, mind az elkészítése során az egyszerűséget és a finomságot ötvözi. A citrom friss, üde aromája teszi felejthetetlenné ezt a klasszikus magyar desszertet, amit akár egy vasárnapi ebéd lezárásaként, akár csak úgy, a hétköznapokban is elkészíthetsz.
Kossuth kifli
Hozzávalók
- 6 db citrom héja reszeltve
- 2 db citrom leve
- 30 dkg vaj olvasztott
- 30 dkg cukor
- 6 db tojás
- 36 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
- Egy tepsit vajazzunk ki és szórjunk rá egy kevés lisztet.
- Verjük fel a tojásokat, cukrot és reszelt citromhéjat egy robotgép segítségével, amíg a keverék világos és sűrű nem lesz.
- Adjuk hozzá a kihűlt, olvasztott vajat, majd a citromlevet és keverjük tovább.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport.
- Adjuk hozzá a tojásos keverékhez és alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sima tésztát kapjunk.
- Öntsük a tésztát a kivajazott és kilisztezett tepsibe.
- Süssük 175°C fokon, tűpróbáig. (Ez általában 30 perc, de függ a sütőtől is.)
- Amikor kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral szaggassuk ki a tésztából félhold alakú darabokat.
- Tálalás előtt hintjük meg porcukorral.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Kossuth kifli nevét valószínűleg Kossuth Lajosról, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjáról kapta, bár a történetek ezen a ponton már homályosak. Mindenesetre a sütemény mára a magyar konyha egyik ikonikus desszertjévé vált, és különböző változatokban megtalálható az ország számos sütödéjében és háztartásában.
Tálalás:
A Kossuth kifli igazi szemet gyönyörködtető desszert, ha egy kis plusz ráfordítással tálaljuk. Szaggassuk ki a félhold alakú darabokat és helyezzük őket egy szép tálra. Hintjük meg porcukorral, és akár néhány friss citromszelettel vagy citromhéjjal is díszíthetjük. Egy pohár jól behűtött tokaji aszú vagy egy csésze erős espresso kávé kiválóan kiegészíti a desszertet.
Alternatív Hozzávalók:
- Narancs: Ha variálni szeretnéd az ízeket, a citrom helyett használj narancsot. A narancshéj és narancslé ugyanúgy működik, mint a citrom, és egy kis változatosságot visz az ételbe.
- Mogyoróvaj: Ha nem vagy vajrajongó, próbáld ki mogyoróvajjal. Az íze más lesz, de az állaga hasonlóan krémes marad.
- Kókuszliszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél, próbálkozz kókuszliszttel. Figyelj azonban a tésztának az állagára, mivel a kókuszliszt másképp viselkedik a sütés során.
- Stevia vagy Eritrit: Ha csökkenteni szeretnéd a cukor mennyiségét, használj steviát vagy eritritet, de ezek az édesítőszerek más édesítőerővel rendelkeznek, így a recepten esetleg módosítani kell.
Egészségügyi előnyök:
Mielőtt belemerülnénk, fontos megjegyezni, hogy a Kossuth kifli egy desszert, és mint ilyen, nem feltétlenül tartalmaz nagy mennyiségű tápanyagot. Ugyanakkor néhány egészségügyi előnyt is kínálhat:
- Citrom: A citrom gazdag C-vitaminban, és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek jótékonyan hatnak az immunrendszerre.
- Tojás: Jó forrása a fehérjének és számos vitamin és ásványi anyag található benne, mint például a B-vitaminok és a cink.
Variációk:
- Csokoládés Kossuth Kifli: Adj hozzá kakaóport a tésztához egy csokoládés ízvilágért.
- Diós vagy Mogyorós: Darált dió vagy mogyoró is kerülhet a tésztába vagy a tetejére, ha szereted az extra textúrát és ízt.
- Vegán változat: A tojás és vaj helyettesíthető flaxseed „tojással” és növényi margarinnal.
Érdekességek:
- Miért éppen Kossuth?: Ahogy korábban említettem, a sütemény neve valószínűleg Kossuth Lajostól származik, de nem ismert, hogy ő valaha is kóstolta-e ezt a süteményt.
- Regionális Variációk: Ahogy sok más népszerű étellel, a Kossuth kiflivel is találkozhatunk különböző regionális változatokban. Van, ahol mandulával, máshol pedig mákkal találkozhatunk benne.
- Édesítőszerek: A Kossuth kifli hagyományosan cukorral készül, de az évek során különféle édesítőszerekkel is elkészítették már, ahogy az édességek és a cukor szerepe változott a táplálkozásban.