Krémes recept: A magyar desszert, ami mindig nyerő
Krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
Az igazán finom desszertek gyakran egyszerű alapanyagokból és szeretettel készülnek. A Krémes éppen ilyen: egy klasszikus magyar édesség, amelyben a leveles tészta és az ínycsiklandó krém tökéletes harmóniában vannak. Az elkészítése sem bonyolult, mégis, amikor a tálalásnál a késsel belecsíksz és az illatok szétáradnak a konyhában, tudni fogod, hogy valami különlegeset hoztál létre.
A Krémes desszert receptjével most mindenki könnyedén elkészítheti ezt a magyar konyha egyik csúcspontját. Ideális választás lehet ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akkor, amikor csak egy kis extra kényeztetésre vágysz.
Krémes
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta fagyasztott
- 6 db tojás
- 2 dl tej
- 6 dkg rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
Elkészítés
- A fagyasztott leveles tésztát hagyd felengedni. Nyújtsd ki fél centi vastagra, és méretezd úgy, hogy kétszer akkora legyen, mint a tepsid.
- Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
- Szurkáld meg a tésztát villával, és fektesd sütőpapírral borított tepsire. Süsd meg a forró sütőben, amíg aranybarna nem lesz.
- A tojássárgákat keverd össze a liszttel és egy kevés tejjel, hogy sima massza keletkezzen.
- Forralj fel 2 dl tejet a 15 dkg cukorral. Amikor már forr, lassan öntsd hozzá a tojásos-lisztes keveréket, és kavargasd, amíg be nem sűrűsödik.
- A tojásfehérjéket verd habbá. Amikor a krém már sűrű, vedd le a tűzről, és óvatosan keverd hozzá a tojásfehérje habot.
- Az egyik kisült tésztalapot fektesd a kis tepsibe, és simítsd rá a krémet. Hagyd szikkadni 10-15 percig.
- A másik kisült tésztát vágd egyforma négyzetekre, és helyezd a krémre. Enyhén nyomkodd meg.
- Helyezd a kész Krémes-t a hűtőbe, és hagyd, hogy megdermedjen.
- Amikor a Krémes már megdermedt, tálaláskor vágd szeletekre a tésztanégyzetek mentén.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Krémes egy régi magyar desszert, amely szinte minden ünnepi asztalon helyet kap, legyen szó karácsonyról, névnapról vagy családi összejövetelről. Az édesség népszerűségét annak egyszerűségében és ízében rejlik. A leveles tésztát és a krémes tölteléket már generációk óta készítik magyar háziasszonyok, így a Krémes az idők folyamán vált igazi házi kedvenccé.
Tálalás:
Amikor a Krémes megdermedt a hűtőben, óvatosan szeleteld fel, hogy a tésztanégyzetek mentén kettéváljon. A desszert tálalásánál használhatsz porcukrot a tetejére, hogy még elegánsabb legyen a megjelenése. Egy kis gyümölcs vagy bogyó (például málna vagy áfonya) is jól illik hozzá, és szépen ellensúlyozza a krémes, édes ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha egy kis változatosságra vágysz, vagy egyszerűen csak szeretnéd valamivel feldobni a hagyományos receptet, itt van néhány alternatíva:
- Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél, használhatsz gluténmentes lisztet is.
- Tej: Laktózérzékenység esetén a sima tej helyett használhatsz laktózmentes tejet vagy akár növényi tejeket, mint például mandula- vagy kókusztej.
- Cukor: A cukor helyett használhatsz édesítőszereket, ha valami egészségesebb alternatívára vágysz.
- Ízesítés: A vaníliás cukor helyett próbálkozhatsz más ízekkel is, például egy csipetnyi kardamommal vagy fahéjjal a krémben.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Krémes alapvetően egy édes, kalóriadús desszert, azonban némi változtatással egészségesebbé is tehető. Például, a fehér cukor helyett használhatunk kókuszcukrot vagy steviát, a sima tej helyett pedig növényi tejeket, melyek alacsonyabbak zsír- és cukortartalomban.
- Tojás: Tojásfehérjében gazdag, amely jó fehérjeforrás, és tartalmaz számos alapvető aminosavat.
- Tej: Kalciumban és más alapvető tápanyagokban gazdag, különösen, ha növényi tejet használunk, amelyek gyakran D-vitaminban is gazdagok.
Variációk:
- Gyümölcsös Krémes: A krémréteg tetejére szeletelt gyümölcsöket vagy bogyókat is tehetünk, mint például eper, banán vagy kiwi.
- Csokoládés Krémes: A vaníliakrémhez adhatsz egy kis kakaóport vagy felolvadt csokoládét is egy csokis ízvilágért.
- Mogyoróvajas Krémes: A krémbe keverhetsz egy kis mogyoróvajat, ami egy egészen új dimenziót ad az ízélménynek.
Érdekességek:
- A Krémes nem csak Magyarországon, hanem az országhatárokon túl, például Szlovákiában, Romániában és az egész Kárpát-medencében is népszerű.
- A desszert néhány helyen kapható különféle ízesítésekkel, mint például kávé, pisztácia vagy akár alkoholos változatok, mint rum vagy Amaretto.
- Mivel a Krémes egy viszonylag egyszerű és olcsó desszert, a 20. század elejétől kezdve sok kávéház és cukrászda alapdesszertje, és gyakran megtalálható az esküvők és ünnepek menüjében is.