Krémes Krémes

Krémes

Krémes Sütemény

Krémes recept: A magyar desszert, ami mindig nyerő

Krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

Az igazán finom desszertek gyakran egyszerű alapanyagokból és szeretettel készülnek. A Krémes éppen ilyen: egy klasszikus magyar édesség, amelyben a leveles tészta és az ínycsiklandó krém tökéletes harmóniában vannak. Az elkészítése sem bonyolult, mégis, amikor a tálalásnál a késsel belecsíksz és az illatok szétáradnak a konyhában, tudni fogod, hogy valami különlegeset hoztál létre.

A Krémes desszert receptjével most mindenki könnyedén elkészítheti ezt a magyar konyha egyik csúcspontját. Ideális választás lehet ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akkor, amikor csak egy kis extra kényeztetésre vágysz.

Krémes

Krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Krémes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 713 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A fagyasztott leveles tésztát hagyd felengedni. Nyújtsd ki fél centi vastagra, és méretezd úgy, hogy kétszer akkora legyen, mint a tepsid.
  • Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
  • Szurkáld meg a tésztát villával, és fektesd sütőpapírral borított tepsire. Süsd meg a forró sütőben, amíg aranybarna nem lesz.
  • A tojássárgákat keverd össze a liszttel és egy kevés tejjel, hogy sima massza keletkezzen.
  • Forralj fel 2 dl tejet a 15 dkg cukorral. Amikor már forr, lassan öntsd hozzá a tojásos-lisztes keveréket, és kavargasd, amíg be nem sűrűsödik.
  • A tojásfehérjéket verd habbá. Amikor a krém már sűrű, vedd le a tűzről, és óvatosan keverd hozzá a tojásfehérje habot.
  • Az egyik kisült tésztalapot fektesd a kis tepsibe, és simítsd rá a krémet. Hagyd szikkadni 10-15 percig.
  • A másik kisült tésztát vágd egyforma négyzetekre, és helyezd a krémre. Enyhén nyomkodd meg.
  • Helyezd a kész Krémes-t a hűtőbe, és hagyd, hogy megdermedjen.
  • Amikor a Krémes már megdermedt, tálaláskor vágd szeletekre a tésztanégyzetek mentén.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 713kcalSzénhidrát: 85gFehérje: 17gZsír: 34gTelített zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 251mgNátrium: 287mgKálium: 215mgÉlelmi rost: 1gCukor: 43gVitamin A: 438IUKalcium: 103mgVas: 3mg
Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Krémes egy régi magyar desszert, amely szinte minden ünnepi asztalon helyet kap, legyen szó karácsonyról, névnapról vagy családi összejövetelről. Az édesség népszerűségét annak egyszerűségében és ízében rejlik. A leveles tésztát és a krémes tölteléket már generációk óta készítik magyar háziasszonyok, így a Krémes az idők folyamán vált igazi házi kedvenccé.

Tálalás:

Amikor a Krémes megdermedt a hűtőben, óvatosan szeleteld fel, hogy a tésztanégyzetek mentén kettéváljon. A desszert tálalásánál használhatsz porcukrot a tetejére, hogy még elegánsabb legyen a megjelenése. Egy kis gyümölcs vagy bogyó (például málna vagy áfonya) is jól illik hozzá, és szépen ellensúlyozza a krémes, édes ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha egy kis változatosságra vágysz, vagy egyszerűen csak szeretnéd valamivel feldobni a hagyományos receptet, itt van néhány alternatíva:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél, használhatsz gluténmentes lisztet is.
  • Tej: Laktózérzékenység esetén a sima tej helyett használhatsz laktózmentes tejet vagy akár növényi tejeket, mint például mandula- vagy kókusztej.
  • Cukor: A cukor helyett használhatsz édesítőszereket, ha valami egészségesebb alternatívára vágysz.
  • Ízesítés: A vaníliás cukor helyett próbálkozhatsz más ízekkel is, például egy csipetnyi kardamommal vagy fahéjjal a krémben.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Krémes alapvetően egy édes, kalóriadús desszert, azonban némi változtatással egészségesebbé is tehető. Például, a fehér cukor helyett használhatunk kókuszcukrot vagy steviát, a sima tej helyett pedig növényi tejeket, melyek alacsonyabbak zsír- és cukortartalomban.

  • Tojás: Tojásfehérjében gazdag, amely jó fehérjeforrás, és tartalmaz számos alapvető aminosavat.
  • Tej: Kalciumban és más alapvető tápanyagokban gazdag, különösen, ha növényi tejet használunk, amelyek gyakran D-vitaminban is gazdagok.

Variációk:

  • Gyümölcsös Krémes: A krémréteg tetejére szeletelt gyümölcsöket vagy bogyókat is tehetünk, mint például eper, banán vagy kiwi.
  • Csokoládés Krémes: A vaníliakrémhez adhatsz egy kis kakaóport vagy felolvadt csokoládét is egy csokis ízvilágért.
  • Mogyoróvajas Krémes: A krémbe keverhetsz egy kis mogyoróvajat, ami egy egészen új dimenziót ad az ízélménynek.

Érdekességek:

  • A Krémes nem csak Magyarországon, hanem az országhatárokon túl, például Szlovákiában, Romániában és az egész Kárpát-medencében is népszerű.
  • A desszert néhány helyen kapható különféle ízesítésekkel, mint például kávé, pisztácia vagy akár alkoholos változatok, mint rum vagy Amaretto.
  • Mivel a Krémes egy viszonylag egyszerű és olcsó desszert, a 20. század elejétől kezdve sok kávéház és cukrászda alapdesszertje, és gyakran megtalálható az esküvők és ünnepek menüjében is.
(össznézettség: 324, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating