Krumplifánk Krumplifánk

Krumplifánk

Fánk Tészták

Krumplifánk: Az igazi magyar ízutazás egy harapásban

Krumplifánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Van egy kis időd, és szeretnél valami egyszerű, de finom fogást elkészíteni, ami egyszerre képes megidézni a múltat és az újdonság varázsát? A krumplifánk nem csupán egy étel, hanem egy élmény; egy igazi magyar kulináris hagyomány, ami ebéddel, vacsorával vagy akár desszertként is megállja a helyét. Ez a könnyű, de laktató fogás nem igényel különleges összetevőket vagy bonyolult technikákat, mégis olyan ízélményt kínál, ami jó eséllyel újra és újra el fog készülni a konyhádban.

Krumplifánk

Krumplifánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Krumplifánk.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 356 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és áttörjük.
  • Összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgákkal, a zsírral, a tejben cukorral felfuttatott élesztővel és ízlés szerint sózzuk.
  • A tésztát liszttel meghintett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és belisztezett pogácsa-szaggatóval feldaraboljuk.
  • A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, majd forró, bő olajban pirosra sütjük.
  • A végén ízlés szerint porcukorral meghinthetjük és akár lekvárral is fogyaszthatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Krumplifánk-hoz!

Tápérték

Kalória: 356kcalSzénhidrát: 49gFehérje: 9gZsír: 13gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 73mgNátrium: 288mgKálium: 311mgÉlelmi rost: 3gCukor: 3gVitamin A: 141IUVitamin C: 8mgKalcium: 59mgVas: 3mg
Keyword fánk, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A krumplifánk az egyik olyan étel, amely tökéletes példája annak, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból valami különlegeset alkotni. A recept számos európai országban megtalálható valamilyen formában, de Magyarországon különösen népszerű. Az étel hagyományosan a vidéki konyhákban készült, ahol a burgonya bőségesen állt rendelkezésre és egy olcsó, tápláló ételt eredményezett. A krumplifánk ideális módja volt annak, hogy a maradék burgonyát is felhasználják, miközben egy új és izgalmas ételt varázsoltak belőle.

Tálalás:

A krumplifánk tálalásához több lehetőség is adódik:

  • Porcukorral: A fánkokat megszórhatjuk finom porcukorral a tetejükön.
  • Lekvárral: Egy kis házi vagy bolti lekvárral kínálva az ízvilág tovább gazdagodik.
  • Tejszínnel: Egy kis tejszínhabbal a tetején az étel még dekadenssé válik.
  • Friss gyümölccsel: A friss bogyós gyümölcsök, mint például az eper vagy málna, kiválóan kiegészítik a krumplifánk lágy textúráját.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes: Ha valaki gluténmentes étrendet követ, a hagyományos lisztet gluténmentes liszttel lehet helyettesíteni.
  • Vegán: A tojás és a tej helyettesíthető növényi alapú alternatívákkal, mint például növényi tej és tojáshelyettesítő.
  • Ízesítés: Ha egy kis extra ízt szeretnél, próbálkozz reszelt sajttal, fokhagymával, vagy akár egy kis fűszerpaprikával.
  • Zsír helyett: Ha szeretnél egy egészségesebb verziót, a zsírt helyettesítheted olívaolajjal vagy kókuszolajjal.

Egészségügyi előnyök:

Bár a krumplifánk nem feltétlenül az egészségügyi előnyökkel hozható legelsőként kapcsolatba, bizonyos változtatásokkal és módosításokkal tehető egészségesebbé:

  • Burgonya: Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, főként C-vitaminban és káliumban.
  • Zsírszegény Olajok: Ha magas füstölgési pontú, egészségesebb olajokat használsz, mint az avokádó olaj vagy az olívaolaj, az étel kevésbé lesz zsíros.
  • Teljes Kiőrlésű Liszt: A teljes kiőrlésű liszt használata növeli az étel rosttartalmát.

Variációk:

  • Krumplipuffancs: Ugyanezekkel az alapanyagokkal, csak sütőben sütve készülhet el egy olyan változat, amely kevésbé olajos.
  • Fűszerezés: Fokhagymapor, sajt, friss gyógynövények (pl. petrezselyem, kakukkfű) hozzáadásával változatos ízeket érhetünk el.
  • Töltelékkel: A fánkok közepébe tehetünk sajtot, húst vagy zöldségeket is.

Érdekességek:

  • A krumplifánk nem egyedülálló Magyarországon; számos európai országban léteznek hasonló receptek, néha más néven és kis eltérésekkel.
  • Az étel története szorosan kapcsolódik a burgonya európai terjedéséhez. A burgonya ugyanis az Újvilágból származik, és csak a 16. századtól kezdve vált ismertté és népszerűvé Európában.
  • Sok családnak van saját „titkos” receptje, amit generációkon keresztül adnak át, és amelyek között apró, de jelentős különbségek lehetnek.
(össznézettség: 1 111, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating