Kuglóf karamellöntettel Kuglóf karamellöntettel

Kuglóf karamellöntettel

Kuglóf Sütemény

Kuglóf karamellöntettel: Az örök klasszikus újragondolva

Kuglóf karamellöntettel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A kuglóf, ez az időtálló, sokoldalú sütemény tökéletes választás minden alkalomra, legyen szó ünnepekről, családi összejövetelekről vagy egy egyszerű hétvégi desszertről. Ahogy az édesítőszer, a fűszerek és a töltelék variálható, úgy a kuglóf is számtalan arcát mutathatja meg. Ebben a receptben egy különleges, őszi hangulatot idéző változatot mutatunk be, amely sütőtökpürét és karamellöntetet tartalmaz. A sütőtök gazdag textúrát és izgalmas ízvilágot cselez be az amúgy is finom kuglófba, míg a karamellöntet luxusossá teszi az egész desszertet. Egyszerű az elkészítése, mégis lenyűgöző a végeredmény.

Kuglóf karamellöntettel

Kuglóf karamellöntettel

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kuglóf karamellöntettel.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 525 kcal

Hozzávalók
  

az öntethez:

Elkészítés
 

Előkészítés:

  • 2 evőkanál langyos vízben oldjuk fel az élesztőt, és hagyjuk 15 percig állni. Ekkor a víz habosodni fog, ami azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

Tészta:

  • Tegyük egy nagy keverőtálba a lisztet, cukrot.
  • Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a sütőtökpürét, 4 evőkanál vizet és 4 evőkanál olvasztott vajat.
  • Adjuk a nedves hozzávalókat és az élesztőt a szárazakhoz. Keverjük össze alaposan.
  • Takarjuk le a tál tartalmát egy konyharuhával és hagyjuk a tésztát kelni 30 percig, vagy amíg a mérete megkétszereződik.

Sütés:

  • Kenjünk ki vajjal egy kuglófformát.
  • Miután a tészta megkelt, óvatosan öntsük a kivajazott kuglófformába.
  • Hagyjuk a tésztát még további 1 órát kelni a formában.
  • Süssük a kuglófot a 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Karamellöntet:

  • Egy kis lábasban olvasszuk meg a 25 dkg cukrot 4 evőkanál vízzel. Amikor aranyszínű karamell alakul ki, óvatosan adjuk hozzá a tejet (vigyázzunk, mert fröccsenhet!).
  • Folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg a karamell teljesen feloldódik a tejben.
  • A kész karamell öntetet óvatosan öntsük a kuglóf tetejére.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kuglóf karamellöntettel-hez!

Tápérték

Kalória: 525kcalSzénhidrát: 102gFehérje: 10gZsír: 9gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gTrans Fat: 1gKoleszterin: 42mgNátrium: 86mgKálium: 197mgÉlelmi rost: 3gCukor: 46gVitamin A: 5152IUVitamin C: 1mgKalcium: 53mgVas: 4mg
Keyword desszert, kuglóf
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kuglóf eredete egészen az osztrák-magyar monarchiáig nyúlik vissza, és azóta is számos közép-európai országban közkedvelt. Tradicionálisan ünnepek, különösen a karácsony és húsvét alkalmával készül, de ma már az év minden szakában előkerülhet a konyhákban. A sütőtökpüré és a karamellöntet egy modern, mégis őszi hangulatú csavart ad a klasszikusnak, amit akár a Halloween vagy Thanksgiving napján is elkészíthetünk.

Tálalás:

Amikor a kuglóf teljesen kihűlt és az öntet is megszilárdult, egy éles késsel vágjuk szeletekre. Tálalhatjuk magában, vagy kiegészíthetjük egy kis tejszínhabbal, esetleg fagyival. Egy csésze forró kávé vagy tea is tökéletesen kiegészíti az élményt. Ha ünnepi alkalmakra készítjük, akkor akár étel-színezéket is használhatunk a karamellöntetben, hogy még látványosabb legyen.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-fahéjas víz: Egy egyszerű és ízletes választás, amit gyorsan elkészíthetünk. Az almát karikákra vágjuk és fahéjpálcákkal együtt vízbe áztatjuk. Pár óra elteltével az ízek összeérnek, és készen is áll a frissítő ital.
  2. Epres Smoothie: Epres smoothie-ban nincs hozzáadott cukor, és remek módja a gyerekeknek, hogy vitamint és rostot vigyenek be. Csak eper, banán és egy kevés joghurt vagy tej kell hozzá.
  3. Kókuszos Limonádé: Kókuszvíz, friss citromlé és egy kis méz keverékéből készül ez a tropikális ihletésű ital.

Felnőtteknek:

  1. Mojito: Egy könnyed, frissítő ital, ami mentából, rum-ból, cukorból, limettából és szóda vízből készül. Tökéletes a forró nyári estéken.
  2. Vörösboros Sangria: Gyümölcsökkel, fűszerekkel és egy jó minőségű vörösborral készül. Ideális, ha vendégeket várunk, és valami különlegeset szeretnénk kínálni.
  3. Ír kávé: A hidegebb napokon vagy egy kiadós étkezés után jól esik egy ír kávé, amely egy kevés whiskeyvel és tejszínhabbal készül.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: Használhatunk gluténmentes lisztet, de ilyenkor érdemes hozzáadni egy kis xantángumit is, hogy a textúra ne váljon túl szárazzá vagy morzsálódóvá.
  • Vegán változat: A tojást helyettesíthetjük „tojáspótlóval” vagy akár „chia tojással” (1 evőkanál chiamag + 2,5 evőkanál víz). A tejtermékeket és a vajat is cserélhetjük növényi alapú alternatívákra.
  • Diabetikus változat: A cukrot helyettesíthetjük eritrittel vagy steviával, de ez az öntet állagát és ízét is befolyásolhatja.
  • Töltelék: Azok számára, akik egy kis extra ízt és textúrát szeretnének, hozzáadhatnak mazsolát, diót vagy akár csokoládé-darabokat is a tésztához.

Egészségügyi előnyök:

  • Sütőtök: A sütőtök magas béta-karotin tartalma miatt kiváló antioxidáns forrás, és jótékonyan hat az immunrendszerre. Emellett rostban is gazdag, ami segít az emésztésben.
  • Csökkentett cukortartalom: A karamellöntet cukortartalma, bár magas, opcionális. Ha kevesebb cukrot használunk vagy egy egészségesebb alternatívát választunk, akkor ez a desszert még „bűntudatmentesebbé” válhat.
  • Dió, mazsola: Ha ezeket a hozzávalókat is belecselezünk, akkor extra fehérjét és ásványi anyagokat vihetünk be.

Variációk:

  • Csokoládés változat: Csokoládé darabokat vagy kakaóport is hozzáadhatunk a tésztához.
  • Gyümölcsös változat: Almát, körtét vagy bármilyen más szezonális gyümölcsöt is beletehetünk a tésztába.
  • Fűszerezés: Fahéj, szegfűszeg, és gyömbér segítségével könnyen elkészíthetünk egy karácsonyi hangulatú változatot is.

Érdekességek:

  • A kuglóf formájú sütőformák eredetileg bronzból vagy rézből készültek, és igazi státusszimbólumnak számítottak.
  • Franciaországban a kuglóf „Kouglof” néven ismert, és gyakran cseresznyepálinkával (kirsch) ízesítik.
  • Az Egyesült Államokban is népszerű, különösen a Pennsylvania Dutch közösségekben, ahol „Gugelhupf” néven ismert.
  • Vannak olyan változatok, amelyek hússal és zöldségekkel is készülnek, így tulajdonképpen egy teljes étkezést is képezhetnek.
(össznézettség: 837, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése