Kukucskálós túrós Kukucskálós túrós

Kukucskálós túrós

Édes sütemény Sütemény

Kukucskálós túrós: Egy finom magyar desszert recept

Kukucskálós túrós recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Szereted a magyar édességeket és új recepteket próbálnál ki? A kukucskálós túrós egy kiváló választás! Ez a recept egy kiváló összehozatala a hagyományos magyar desszerteknek és a modern konyhának. Kakaós golyókat egy finom, túrós massza ölel körül, amely vaníliás cukorral és pudingporral van ízesítve. Ideális választás lehet ebéd utánra vagy egy ünnepi vacsora desszertjeként is. A recept egyszerű, gyors és a végeredmény garantáltan el fogja kápráztatni a család minden tagját.

Kukucskálós túrós

Kukucskálós túrós

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kukucskálós túrós.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1289 kcal

Hozzávalók
  

a golyókhoz:

a masszához:

Elkészítés
 

A golyók:

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  • Egy tálban keverd össze a margarint, lisztet, kakaót, cukrot, tojást és sütőport. Gyúrd össze az anyagokat, amíg homogén tésztát nem kapsz.
  • Formázz kis golyókat a tésztából.

A massza:

  • Egy másik tálban keverd össze a túrót, cukrot, margarint, vaníliás cukrot, vaníliás pudingport és a tojásokat.
  • Keverd össze az anyagokat, amíg egy sima, krémes masszát nem kapsz.

Összeállítás és sütés:

  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórd bele a kakaós golyókat úgy, hogy egymástól kis távolságra legyenek.
  • Öntsd rá a túrós masszát.
  • Tedd be a előmelegített sütőbe, és süsd 35 percig vagy addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
  • Miután kivetted a sütőből, hagyd hűlni egy kicsit.

Tálalás:

  • Ha kihűlt, szeleteld fel és tálald. Tetejét megszórhatod porcukorral vagy további kakaóval is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kukucskálós túrós-hoz!

Tápérték

Kalória: 1289kcalSzénhidrát: 161gFehérje: 29gZsír: 63gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTrans Fat: 1gKoleszterin: 226mgNátrium: 1323mgKálium: 461mgÉlelmi rost: 5gCukor: 113gVitamin A: 2708IUVitamin C: 1mgKalcium: 250mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény, túrós
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kukucskálós túrós a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál finomabb édessége. A neve onnan származik, hogy a tésztából készült kakaós golyók „kukucskálnak” ki a túrós massza alól, miután kész van a sütemény. Két eltérő textúra és íz találkozik ebben az édességben: a kakaós, omlós tészta és a krémes, vaníliás túró. Eredetéről keveset tudni, de mindenképp egy olyan desszert, amely modern változataiban is megőrzi a hagyományos magyar ízeket.

Tálalás:

Miután a sütemény megsült és kihűlt, egy éles késsel vágd fel kisebb szeletekre. Tálald porcukorral meghintve, vagy ha egy kis extra dekorációt szeretnél, használj friss gyümölcsöket, mint például eper vagy áfonya a tetején. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab is remekül kiegészíti ezt a már önmagában is finom édességet.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcsös Limonádé:

Egy finom házi limonádé, amely tartalmaz friss citromlevet és egy kevés narancsot vagy epret, tökéletes kiegészítése lehet ennek a desszertnek. Nem csak ízletes, de a gyerekek számára is izgalmas, hiszen saját ízlésük szerint variálhatják a gyümölcsök mennyiségét.

Tejeskávé:

Egy könnyű, koffeinmentes tejeskávé (tej és kakaó keveréke) is nagy sikert arathat. Különösen télen, amikor mindenki valami meleg italt keres.

Felnőtteknek:

Kávé:

Egy finom espresso vagy cappuccino nagyon jól kiegészítheti a kukucskálós túrós édesség ízét, és elegáns, kávézós hangulatot teremt.

Tokaji Aszú:

Ha valami igazán különlegesre vágysz, egy pohár Tokaji Aszú kitűnő választás lehet. A bor édes és komplex ízvilága remekül harmonizál az édesség gazdag, túrós és kakaós ízeivel.

Alternatív Hozzávalók:

  • Margarin helyett: Használj vajat, ha az ízét és textúráját jobban szereted.
  • Vaníliás pudingpor helyett: Próbáld ki a csokoládé vagy karamell pudingport egy kis ízváltozatosságért.
  • Cukor helyett: Használhatsz mézet vagy más természetes édesítőszert, ha egészségesebb verziót szeretnél.
  • Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes lisztet, ha valamelyik vendéged vagy családtagod gluténérzékeny.
  • Tojásmentes: Tojáspótlókat vagy banánt is használhatsz a tojás helyett, ha tojásallergia miatt van rá szükség.

Egészségügyi Előnyök:

Mielőtt belemerülnénk a desszert egészségügyi előnyeibe, fontos megjegyezni, hogy bár a túró jó forrása a kalciumnak és fehérjének, ez az édesség cukrot és zsírt is tartalmaz, tehát mértékkel fogyasztandó.

  • Túró: Kalciumban és fehérjében gazdag, amelyek jók a csontoknak és az izmoknak.
  • Tojás: Tojás egy kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Variációk:

  • Gyümölcsös verzió: Adhatsz a túrós masszához friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, például epret vagy áfonyát, hogy egy kis extra ízt és textúrát adj neki.
  • Csokis verzió: A túrós rétegbe keverj bele olvasztott csokoládét vagy kakaóport egy extra csokis élményért.
  • Növényi alapú: Használj növényi margarint és vegán túrót (például kókusz alapút), valamint tojáspótlót a tojás helyett, hogy vegán verziót készíts.

Érdekességek:

  • A neve, „kukucskálós túrós”, azért lett, mert a kakaós golyók „kukucskálnak” ki a túrós réteg alól, ami egyben egy játékos elem is a desszertben.
  • Bár nem annyira ismert, mint a többi magyar édesség, például a rétes vagy a bejgli, ez az édesség egyre népszerűbb az online közösségekben és a fiatalabb generáció körében is.
  • Egyesek szerint ez a desszert egyfajta híd a modern desszertek és a hagyományos magyar konyha között, hiszen használ hagyományos alapanyagokat, de a végeredmény egy kreatív és modern édesség.
(össznézettség: 276, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating