Két darab Lajcsi szelet, amely rétegesen kakaós tésztából, vaníliás és puncs pudingkrémből áll, a tetején csokoládémázzal. Lajcsi szelet

Lajcsi szelet

Krémes Sütemény

Lajcsi szelet: A tökéletes desszert bármely alkalomra

Lajcsi szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Ha szereted a sütiket, akkor biztosan hallottál már a Lajcsi szeletről. Ez az édesség Magyarországon nagyon népszerű, és a legtöbb háziasszony rendszeresen elkészíti vendégei számára. 

Két darab Lajcsi szelet, amely rétegesen kakaós tésztából, vaníliás és puncs pudingkrémből áll, a tetején csokoládémázzal.

Lajcsi szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lajcsi szelet.
4.60 Értékelés 5 szavazat
Előkészítési idő 1 hour
Főzési idő 30 minutes
Összesen 1 hour 30 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 10 főre
Kalória 803 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a tetejére:

  • 10 dkg tortabevonó
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés
 

  • Keverjük össze a kakaóport, mézet, tojást, porcukrot, vajat és szódabikarbónát egy hőálló tálban.
  • Helyezzük a tálat gőz fölé és keverjük 5 percig, amíg a hozzávalók összeolvadnak.
  • Vegyük le a tálat a gőzről, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.
  • Osszuk a tésztát három egyenlő részre.
  • Nyújtsuk ki mindegyik részt és süssük őket tepsi hátoldalára terítve 180°C-on 5 percig. (Három lapot kell kapnunk.)
  • Külön-külön főzzük meg a puncs és a vaníliás pudingokat 3-3 dl tejben.
  • Egy külön tálban keverjük simára a margarint a porcukorral.
  • Osszuk két részre, és keverjük össze a meleg pudingokkal, hogy habos krémet kapjunk.
  • Helyezzük a krémet a kihűlt tésztalapok közé rétegezve.
  • A tetejére készítsünk csokoládémázat úgy, hogy a tortabevonót felolvasztjuk az olajjal, majd öntsük rá a sütemény tetejére és egyenletesen eloszlatjuk.
  • Pihentetés:
  • Hagyjuk a süteményt hűvös helyen pihenni, hogy a krém és a tészta összeérjen.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Jó étvágyat a Lajcsi szelet-hez.

Kalória

Kalória: 803kcalSzénhidrát: 109gFehérje: 10gZsír: 37gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 1gKoleszterin: 54mgNátrium: 672mgKálium: 292mgRost: 3gCukor: 65gA-vitamin: 1233IUC-vitamin: 1mgKalcium: 143mgVas: 3mg
Keyword Csokoládémáz, Házi sütemény, Kakaós sütemény, Kakaós Tészta, Lajcsi szelet, Magyar desszert, Pudingos krém, Puncs puding, sütemény, Sütemény Recept, Vaníliás puding
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Lajcsi szelet recepthez:

Mi az a Lajcsi szelet?

A Lajcsi szelet egy klasszikus magyar desszert, amely finom kakaós tésztalapokból és kétféle (puncs és vanília) pudingos krémből áll. A sütemény tetejét csokoládémázzal borítják.

Mennyi idő alatt készül el a Lajcsi szelet?

Az elkészítési idő körülbelül 1 óra, míg a sütés és főzés további 30 percet vesz igénybe, így összesen 1 óra 30 percre van szükség.

Milyen alapanyagokra van szükség a Lajcsi szelet elkészítéséhez?

A tésztához kakaópor, méz, tojás, porcukor, vaj, szódabikarbóna és liszt szükséges.
A krémhez puncs és vaníliás pudingpor, tej, margarin és porcukor szükséges.
A tetejére tortabevonó és olaj szükséges.

Hogyan készül a tészta?

A kakaóport, mézet, tojást, porcukrot, vajat és szódabikarbónát gőz fölött keverjük össze, majd hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd tepsi hátoldalára terítve 180°C-on 5 percig sütjük.

Hogyan készül a krém?

Külön-külön megfőzzük a puncs és vaníliás pudingokat 3-3 dl tejben. A margarint és porcukrot simára keverjük, majd két részre osztjuk és összekeverjük a meleg pudingokkal.

Hogyan állítsuk össze a süteményt?

A krémet a kihűlt tésztalapok közé rétegezzük, majd a tetejére csokoládémázat öntünk, amelyet tortabevonóból és olajból készítünk.

Meddig kell pihentetni a Lajcsi szeletet?

A süteményt érdemes hűvös helyen pihentetni, hogy a krém és a tészta jól összeérjen, ami jobb ízélményt biztosít.

Hogyan tároljuk a Lajcsi szeletet?

A süteményt hűtőszekrényben tároljuk, ahol néhány napig friss marad. Fogyasztás előtt érdemes szobahőmérsékleten állni hagyni, hogy a krém könnyebben vágható legyen.

Történet:

A Lajcsi szelet egy hagyományos magyar desszert, amelyet gyakran készítenek különleges alkalmakra vagy ünnepeken. A recept nevét valószínűleg egy Laux nevű cukrászról kapta, aki először alkotta meg ezt a finom süteményt. A recept az évek során népszerűvé vált és ma már sok háziasszony és cukrászat is elkészíti ezt a csodás desszertet.

Tálalás:

A Lajcsi szelet süteményt általában hidegen tálalják. Miután elkészült és a csokoládé megszilárdult a tetején, szeletelhetővé válik. Szép tányéron vagy desszertes tálban tálald fel, hogy a látványa is csábító legyen. Ha szeretnéd feldobni az ízeket és a tálalást, kísérletezhetsz a szelet mellé fagylalttal, tejszínhabbal vagy friss gyümölcsökkel.

Ital ajánló a Lajcsi szelet mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcslé vagy gyümölcsös buborékvíz
    • A gyümölcslé friss és egészséges választás, mely jól kiegészíti a desszert édességét. Ha valami különlegesebbre vágynak, egy kis szénsavas buborékvíz gyümölcsdarabokkal színesítheti az italkínálatot.

Felnőtteknek:

  • Jeges kávé vagy latte
    • A kávé erős aromája és az édes Lajcsi szelet remekül kiegészítik egymást. Jeges változatban kiváló nyári frissítő.
  • Vörösbor
    • Ha valami alkoholosat szeretnénk, egy könnyű, gyümölcsös vörösbor is jól illik az édes, krémes desszerthez.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd variálni a Lajcsi szelet süteményt, itt van néhány alternatív hozzávaló, amit használhatsz:

  1. Dió vagy mogyoró: A tészta elkészítésekor adj hozzá durvára vágott diót vagy mogyorót a tésztához a krémbe keverheted apróra tört dióval vagy mogyoróval ízesítsd.
  2. Gyümölcsös réteg: A krémhez adj hozzá egy réteg apróra vágott friss gyümölcsöt, például epret vagy málnát, hogy frissességet és gyümölcsös ízt adj a szelethez.
  3. Csokoládéöntet: A szelet tetejére készíts házilag csokoládéöntetet, és öntsd a szeletre, mielőtt a csokoládé megszilárdulna.
  4. Kókuszreszelék: A szelet tetejére szórhatsz egy réteg kókuszreszeléket, ami különleges textúrát és ízt kölcsönöz neki.

Egészségügyi előnyök:

Mint sütemény, a Lajcsi szelet süteményt mérsékelten kell fogyasztani, mivel magas kalóriatartalma és cukorral való gazdagítása miatt nem számít egészséges ételnek. Azonban mérsékelt mennyiségben élvezve néhány összetevője egészségügyi előnyökkel járhat:

  1. Méz: A méz természetes édesítőszer, amely több antioxidánst és enzimet tartalmaz, mint a cukor. A méznek antimikrobiális tulajdonságai is vannak, amelyek segíthetnek a szervezet védekezőrendszerének erősítésében.
  2. Kakaópor: A kakaópor jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint például a flavonoidok, amelyek pozitív hatással lehetnek az egészségre. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök káros hatásait a szervezetben.

Variációk:

  1. Gluténmentes változat: Ha gluténérzékeny vagy, készítheted a Lajcsi szeletet gluténmentes liszttel, például rizsliszttel vagy mandulaliszttel. Így élvezheted ezt a finomságot anélkül, hogy kihagynád a desszertet.
  2. Egészségesebb krém: A hagyományos receptben a krém margarint és cukrot tartalmaz, de készíthetsz egészségesebb változatot is. Például helyettesítheted a margarint kókuszzsírral vagy avokádóval, és a porcukrot eritrittel vagy steviával.
  3. Fehér csokoládéval: Ha szereted a fehér csokoládét, készítsd el a Lajcsi szeletet fehér csokoládéval a tetején. Ez finom és krémes ízt adhat az édességnek.

Érdekességek:

  • A Lajcsi szelet egyes régiókban más néven is ismert lehet. Például egyes helyeken „Puncs szeletnek” hívják, mivel a krémben használt pudingpor puncs ízű lehet.
  • A receptet könnyedén átalakíthatod más ízekhez is. Például a tésztába kakaó helyett vaníliát keverhetsz, vagy a krémbe hozzáadhatod a kedvenc ízesítődet, például rumot vagy narancslevet.
  • A Lajcsi szelet nagyszerű választás lehet különleges alkalmakra, családi összejövetelekre vagy baráti összejövetelekre. A szelet finom és mutatós desszert, amellyel garantáltan elnyered a vendégek tetszését.
  • A receptet könnyedén skálázhatod kisebb vagy nagyobb mennyiségben, ha több vagy kevesebb adagot szeretnél elkészíteni.
(össznézettség: 3 469, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése