Lala Kifli Lala Kifli

Lala kifli

Sós sütemény Sütemény

Lala Kifli: A magyar konyha egyszerű és finom sajátossága

Lala kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Szeretnél valami újat és izgalmasat főzni, ami mégis gyorsan elkészíthető és egyszerű az összetevők tekintetében? A Lala kifli pontosan ilyen: egy omlós, ízletes péksütemény, amely tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. A recept magyar eredetű, és a krémes, sós töltelékkel egyedülálló ízélményt nyújt. Mindössze 40 perc alatt elkészíthető, és az egyszerű hozzávalók miatt bármikor nekifoghatunk a sütésnek. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan készítheted el ezt az egyszerű, mégis ínycsiklandó fogást!

Lala Kifli

Lala kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lala kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Főzési idő 10 minutes
Összesen 40 minutes
Course egyéb
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 675 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A hozzávalókból kelttésztát dagasztok, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Nekem a tej általában kevés, még szokott kívánni a tészta. Jól formázható, rugalmas, inkább kicsit lágyabb tészta legyen. Míg kel elkészítem a vajat.
  • A vajat kikeverem a sóval. Nem kell megolvasztani, csak éppne kenhető legyen.
  • Mikor megkelt lisztezett felületre borítom, négy egyforma darabba vágom. Majd ezeket is felezem. Egy tésztát vékony kör alakúra nyújtok, majd megkenem a sós margarinnal. Beborítom egy másik kinyújtott lappal és 16 cikkre vágom. Egyesével feltekerem őket, sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
  • Hagyom ismét kelni 15-20 percig, majd 200°C fokra előmelegített sütőbe teszem 9 percre.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Lala kifli-hez!

Kalória

Kalória: 675kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 14gZsír: 36gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 45mgNátrium: 1723mgKálium: 225mgRost: 4gCukor: 5gA-vitamin: 991IUC-vitamin: 0.2mgKalcium: 66mgVas: 4mg
Keyword sós sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Lala kifli története nem olyan ismert, mint más magyar ételeké, de mégis nagy népszerűségnek örvend a magyar háztartásokban. Számos családnak van saját változata, és gyakran látni ünnepi asztalokon vagy akár mindennapi étkezéseken. Az egyszerűsége és ízgazdagsága miatt sokan kísérleteznek vele, variálják a töltelékeket és a fűszerezést, így teszik egyedivé ezt az alapvetően egyszerű, mégis finom péksüteményt.

Tálalás:

A Lala kifli sokféleképpen tálalható. Kiválóan illik levesekhez, salátákhoz vagy akár önálló ételként is megállja a helyét. A kifliket szórhatjuk szezámmaggal vagy lenmaggal extra textúráért és ízért. Ha szeretnénk, készíthetünk mellé egy finom tejfölös vagy joghurtos mártogatóst is, ami tovább gazdagítja az ízélményt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcsös Ásványvíz:
  • Egy kis szeletelt citrusgyümölcs, mint a narancs vagy a citrom, és néhány mentalevél frissítővé és izgalmassá teszi az ásványvizet.
Almalé:
  • Egy pohár hideg almalé is remekül illik a sós kiflihez, és garantáltan gyerekek kedvence.
Kakaó:
  • Ha valami melegebb italt szeretnénk, egy pohár forró kakaó is jó választás lehet, különösen, ha a kifliket édességgel töltjük meg.

Felnőtteknek:

Fehérbor:
  • Egy könnyű, száraz fehérbor, például egy Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio jól kiegészíti a Lala kifli sós ízét.
Sör:
  • Egy világos sör is remek választás lehet, különösen, ha a kiflit valamilyen húsos töltelékkel készítjük.
Gyömbéres Tea:
  • Ha valami alkoholmentes italt keresünk, egy csésze gyömbéres tea nemcsak hogy illik a kiflihez, de az emésztést is segíti.

Akár gyerekek, akár felnőttek, mindenki találhat az ízlésének megfelelő italt a Lala kifli mellé. Így az étkezés nemcsak finom, de teljes élmény is lesz.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szeretnél margarint használni, az egyszerűen helyettesíthető vajjal vagy kókuszzsírral a krém elkészítésekor.
  • A joghurtot kicserélheted kefírre vagy akár növényi alapú joghurtra, ha tejmentes verziót szeretnél.
  • A liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gluténmentes lisztet, attól függően, hogy milyen diétát követsz.
  • A töltelékbe adhatsz fokhagymát, petrezselymet vagy más fűszernövényeket is, hogy még izgalmasabb legyen az íze.

Egészségügyi előnyök:

Miközben a Lala kifli nem feltétlenül az egészségügyi előnyök miatt kerül az asztalra, néhány apró változtatással mégis hozzájárulhatunk a tápanyagtartalomhoz. Például:

  • Teljes kiőrlésű liszt használatával növelhetjük a rosttartalmat.
  • Margarin helyett vaj vagy kókuszzsír használatával elkerülhetjük a transzzsírokat.
  • Növényi alapú joghurtok és tejek segíthetnek a tejmentes vagy vegán változat elkészítésében.

Variációk:

A Lala kifli variálhatósága szinte végtelen:

  • A krémhez adjunk hozzá fűszernövényeket vagy fokhagymát egy erőteljesebb ízvilágért.
  • Használjunk más típusú töltelékeket, például sajtot, zöldségeket vagy akár húst.
  • Egy csipetnyi édes fűszer, mint például a fahéj vagy a kardamom, egy egészen új ízdimenziót nyithat meg.

Érdekességek:

  • Bár a Lala kifli egy magyar eredetű étel, sok más kultúrában is találkozhatunk hasonló péksüteményekkel. Gondoljunk csak a francia croissant-ra vagy az olasz cornetto-ra.
  • A kifli szó eredete a középkori német „Kipfel” szóból ered, amely szintén egy kifli alakú péksüteményt jelöl.
  • Érdekesség, hogy a kifli története sokszor összefonódik a történelemmel és a legendákkal. Egyes állítások szerint például a kifli alakja a török félholdra utal, amit a Bécsi ostrom után kezdtek el készíteni a török elleni győzelem emlékére.
(össznézettség: 302, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése