Lamington Lamington

Lamington

Édes sütemény Sütemény

Lamington: Az ausztrál desszert, amely világszerte belopta magát a szívünkbe

Lamington recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Ha valami igazán különleges, de mégis egyszerű süteményre vágyunk, nincs is jobb választás mint a Lamington. Ez az ausztrál desszert nem csak otthona határain belül, de szerte a világban népszerűvé vált. Puha piskótasütemény, ízletes csokoládés máz és a kókusz együttese olyan páratlan ízkombinációt alkot, amit egyszerűen muszáj megkóstolni. A recept teljesen kezdőbarát, így ha most látod először a sütőt is, még akkor is bátran nekiállhatsz! Kezdjük is el, mert nem bonyolult, viszont annál finomabb!

Lamington

Lamington

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lamington.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Ausztrál
Mennyiség 6 főre
Kalória 529 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a bevonáshoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés
 

  • A sütőt 160°C fokra előmelegítem, a sütőformát sütőpapírral kibélelem.
  • A cukrot a vajjal krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a felvert tojást és ezzel is jól összedolgozom. A sütőport, lisztet, kakaót összeszitálom, majd a cukros-vajas keverékbe forgatom, végül a tejet is belekeverem.
  • A masszát a sütőformába öntöm és 18-20 perc alatt megsütöm.
  • A formában hagyom kihűlni, ezután pedig kockákra vágom, de nem választom le a sütőformáról. Most jön a trükk: a tésztát a sütőlappal együtt a fagyasztóba teszem egy órára.
  • A bevonathoz a csokit a vajjal gőz fölött megolvasztom és a cukrot is belekeverem.
  • A fagyott tésztakockákat egyenként az olvasztott csokiba mártom, majd meghempergetem a kókuszreszelékben, végül egy tálra teszem, és kicsit várok, hogy megszikkadjon, majd tálalom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lamington-hoz!

Tápérték

Kalória: 529kcalSzénhidrát: 59gFehérje: 8gZsír: 31gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 81mgNátrium: 648mgKálium: 400mgÉlelmi rost: 7gCukor: 30gVitamin A: 389IUVitamin C: 1mgKalcium: 342mgVas: 6mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Lamington neve eredetileg Lord Lamingtonra, az 1896 és 1901 között Queensland kormányzójára vezethető vissza, bár az eredetéről számos legenda kering. Az egyik legnépszerűbb történet szerint a kormányzó szakácsa egy véletlen folytán csokoládéba mártotta a maradék piskótát, majd kókuszreszelékbe forgatta, hogy ne legyenek ragadósak az ujjak. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy ez a sütemény azóta is az ausztrál kultúra és gasztronómia szerves részét képezi.

Tálalás:

A Lamingtonokat leggyakrabban teával vagy kávéval szolgálják fel, de egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab is remekül illik hozzájuk. Az elegánsabb alkalmakra akár egy pohár pezsgő is jól mutat mellettük. Ügyeljünk arra, hogy vagy szobahőmérsékleten vagy hűtőben tároljuk őket, de ne sokáig, mert a legjobbak frissen!

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcsös Limonádé:

Egy friss, házi készítésű limonádé remekül kiegészíti a Lamington desszert édes ízét. A limonádéhoz használj citromot, narancsot, egy kis mézet vagy cukrot, és sok jeget. Egy kis mentalevél a tetején, és készen is van a tökéletes kiegészítő!

Felnőtteknek:

Jó Minőségű Kávé vagy Espresso:

Egy jó kávé vagy espresso intenzív íze jól ellensúlyozza a Lamington édességét és a kókusz krémességét. Ha inkább az esti órákban fogyasztod a desszertet, akkor egy ízletes kávé mellett biztosan még jobban fogod élvezni.

Pezsgő vagy Fehérbor:

Ha valami elegánsabbat szeretnél, egy pohár pezsgő vagy édes fehérbor is nagyszerű választás lehet. A buborékok és az alkohol remekül harmonizálnak a Lamington l

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A normál lisztet cserélhetjük ki gluténmentes lisztre.
  • Vegán változat: A tojást és a tejet pótolhatjuk növényi alternatívákkal, a vajat pedig kókuszolajjal vagy növényi margarinnal.
  • Gyümölcsös íz: A csokoládés mázba egy kis narancslé vagy eperpüré is kerülhet az extra ízért.
  • Mogyoróvaj: A csokoládés bevonatba keverhetünk egy kis mogyoróvajat egy másik ízdimenzióért.

Egészségügyi előnyök:

A Lamington alapvetően egy desszert, így túlzott fogyasztása nem ajánlott. Ugyanakkor az alaprecept variálásával egészségesebb változatok is készíthetők. Például teljes kiőrlésű liszt és természetes édesítőszerek, mint a méz vagy az agavé szirup, használatával csökkenthető a finomított cukor mennyisége. A kókusz is tartalmaz jó zsírokat, de mértékkel kell fogyasztani.

Variációk:

  • Gyümölcsös Lamington: A tésztába apróra vágott gyümölcsdarabokat (pl. epret vagy banánt) is tehetünk.
  • Kávés Lamington: A csokoládés mázhoz keverhetünk egy kis instant kávét vagy eszpresszót.
  • Tripla Csokis Lamington: A tésztába is keverhetünk csokidarabokat, és a mázhoz is adhatunk extra kakaóport.
  • Piros Bogyós Lamington: A csokoládé helyett piros gyümölcsös szószban forgathatjuk a piskótákat.

Érdekességek:

  • A Lamington olyan népszerű Ausztráliában, hogy van egy külön „Lamington Day” is, ami július 21-én van.
  • Queenslandben egy kis település is a Lamington nevet viseli, és itt található a Lamington Nemzeti Park is.
  • Egyes források szerint a Lamington eredetileg Németországból származik, és csak később vált ausztrál nemzeti jelképpé.
(össznézettség: 321, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating