Lazacos hidegtál Lazacos hidegtál

Lazacos hidegtál

Halételek Lazac

Lazacos hidegtál: Az egyedülálló ízélmény három részből

Lazacos hidegtál recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 37 perc.

Amikor az ember olyan ételt keres, ami nem csak egyszerűen elkészíthető, de lenyűgöző és ízletes is, a lazacos hidegtál mindig jó választás. Ebben a receptben három különleges részből álló ételsort talál: egy selymes lazactatárt kapribogyóval és póréhagymával, egy friss zelleres narancssalátát és végül, de nem utolsósorban, szardellás töltött tojásokat. Együtt ezek az elemek nem csak ízletesek, hanem egységes, elegáns fogást is képeznek, ami kiválóan alkalmas ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akár egy romantikus vacsorára is. A következő lépésről lépésre bemutatott recepttel könnyedén elkészítheti ezt a mennyei fogást!

Lazacos hidegtál

Lazacos hidegtál

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lazacos hidegtál.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 12 perc
Teljes idő 37 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Olasz
Mennyiség 2 főre
Kalória 457 kcal

Hozzávalók
  

a lazactatárhoz:

  • 10 dkg lazac füstölt, felaprítva
  • 1 evőkanál kapribogyó felaprítva
  • 1 teáskanál mustár
  • bors, citromlé
  • 5 dkg póréhagyma apróra vágva

a zelleres narancssalátához:

a szardellás töltött tojáshoz:

Elkészítés
 

  • Először a tojást teszem fel főzni

Lazactatár:

  • A hozzávalókat jól elkeverjük, és tálalásig behűtjük.

Zelleres narancssaláta

  • A zellert kis kockákra vágom, és enyhén sós vízben megfőzöm. (Ne legyen túl puha!) A narancsot éles késsel meghámozom úgy, hogy a fehér felső hártyát is levágom, majd a húsát felkockázom. A levet felfogom, mehet az öntetbe.
  • Az öntethez a majonézt, porcukrot, sót és fehérborsot összekeverem. Beleforgatom a zellert és a narancsot a levével együtt, kevés aprított petrezselymet szórok bele, összeforgatom és tálalásig behűtöm.

Szardellás töltött tojás

  • A főtt tojásokat félbevágom, sárgájukat kiveszem és összetöröm. Az összetört sárgájához keverem a vajat, szardellát, citromlevet és borsot. Sózni nem kell, mert a szardella már sós! Kevés tejföllel lazítom a tölteléket, majd visszatöltöm a tojásokba. (Persze igazán szép úgy lenne, ha csillagcsövű habzsákkal töltögetném a tojásokat.)

Összeállítás:

  • Tálaláshoz a tányérra salátaleveleket szórok. A tányérra teszek egy süti kiszúró formát, ebbe nyomkodom a lazactatárt, majd óvatosan lehúzom a keretet – így szép formájú lesz. Elhelyezem a tojásokat és a zellersalátát, végül a tálat díszítem még kevés friss zöldséggel.
     

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lazacos hidegtál-hoz!

Tápérték

Kalória: 457kcalSzénhidrát: 27gFehérje: 23gZsír: 29gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 0.2gKoleszterin: 306mgNátrium: 2645mgKálium: 712mgÉlelmi rost: 4gCukor: 18gVitamin A: 2120IUVitamin C: 56mgKalcium: 160mgVas: 4mg
Keyword hidegtál, lazac, tatár, zeller
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lazacos hidegtál egy olyan étel, ami a különböző kultúrák és ízvilágok ütközéspontjában jött létre. Az ötlet az olasz konyhából származik, ahol a tenger gyümölcseit gyakran párosítják friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. A lazactatár skandináv hatásokat is hordoz, míg a szardellás töltött tojás egy francia klasszikus átértelmezése. Ebben a fogásban a friss és ízletes összetevők egyesítik erőiket, hogy valami igazán különlegeset hozzanak létre.

Tálalás:

A tálalás során különös figyelmet érdemes fordítani a színek és textúrák harmonizálására. A lazactatárt egy elegáns üvegtálba vagy márványtálcára helyezhetjük. A zelleres narancssalátát egy mélyebb tálba tehetjük, és a szardellás töltött tojásokat kis előételtányérokra rendezhetjük. Friss, ropogós kenyér vagy pirítós kiváló kiegészítő lehet. Zöld levelekkel, például rukkolával vagy friss petrezselyemmel díszíthetjük a tálat, amely így nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcsös Buborékvíz: Keverjünk össze egy kis természetes gyümölcslevet szénsavas ásványvízzel. Ez a frissítő ital nem csak finom, de egészséges is.
  • Narancs-Málna Limonádé: A narancslé és a friss málna kiválóan kiegészíti a lazacos hidegtál ízeit. Az italhoz használjunk friss narancslét, málnát és egy kis jégkockát.
  • Tejszínhabos Kakaó: Ha valami melegebb italra vágyunk, egy kis tejszínhabos kakaó is jól passzol a menübe, különösen, ha hideg van odakint.

Felnőtteknek:

  • Fehérbor: Egy jól behűtött, száraz fehérbor, például Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, remekül kiegészíti a lazac ízeit.
  • Mojito: Ha valami frissebb italt szeretnénk, a mentás, lime-os mojito kiválóan harmonizál a lazacos hidegtál ízeivel.
  • Sör: Egy könnyed, gyümölcsös ale vagy lager sör is jól passzol a fogáshoz, különösen, ha egy kicsit sósabbra sikerült a lazactatár.

Alternatív hozzávalók:

  • Lazactatárhoz: Ha nem szeretnénk füstölt lazacot használni, friss lazactatárt is készíthetünk, avokádóval vagy görög joghurttal kiegészítve.
  • Zelleres Narancssaláta: Ha valami egzotikusabbra vágyunk, a narancs helyett használhatunk grapefruitot vagy még inkább mangót.
  • Szardellás Töltött Tojás: Ha nem vagyunk oda a szardelláért, helyettesíthetjük tonhalkrémmel vagy krémsajttal.

Egészségügyi előnyök:

  • Lazac: A lazac magas omega-3 zsírsavtartalma miatt rendkívül egészséges, amely jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint támogatja az agyműködést.
  • Narancs és Zeller: Ezek a friss összetevők vitaminokban és rostokban gazdagok, ami jót tesz az emésztésnek és az immunrendszernek.
  • Tojás: A tojás jó fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-forrás, amelyek szükségesek a test megfelelő működéséhez.
  • Kapribogyó: Gazdagok antioxidánsokban és tápanyagokban, és segítenek az emésztési rendszer egészségének fenntartásában.

Variációk:

  • Vegán változat: A lazacot cserélhetjük ki vegán „hal” alternatívával, ami gyakran alga alapú. A tojást tofuval helyettesíthetjük, a majonézt pedig vegán változatával.
  • Gluténmentes változat: Győződjünk meg róla, hogy a mustár és a szardellapaszta gluténmentes, vagy keressünk kifejezetten gluténmentes alternatívákat.
  • Diétás változat: A majonézt cseréljük le alacsony zsírtartalmú joghurtra vagy skyrre, és a porcukor helyett használjunk édesítőszert.

Érdekességek:

  • A lazac történelme: A lazac az egyik legősibb és legtiszteltebb hal, amelyet már az indiánok és az ősi vikingek is fogyasztottak.
  • Zeller vs. cékla: Európában a zelleres salátákat gyakran céklával is készítik, amely szintén kiválóan harmonizál a lazaccal.
  • Kapribogyók származása: Bár a kapribogyót leginkább a mediterrán konyhával azonosítjuk, eredetileg Ázsiából származik és évszázadok óta használják a keleti orvoslásban.
(össznézettség: 175, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése